Pentru multi, fara drob nu exista Paste. Si poate pare un fel de mancare complicat, dar adevarul este altul. Nu doar ca drobul e destul de simplu de facut, odata ce ai gasit o reteta buna, dar sunt si foarte multe variante pe care poti sa le incerci!
Acesta este un preparat culinar tradiţional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paşte. Drobul are un conţinut caloric redus şi poate constitui aperitivul perfect. O felie de drob conţine 80 de kilocalorii. Deoarece carnea de miel nu este pe placul tuturor, drobul poate fi făcut şi din carne de pui.
Ingrediente:
1 kg măruntaie(ficat, rinichi, plamani, inima),prapur de miel
2 ouă crude
3-4 oua fierte
1 felie de pâine,
1 lingură smântână,
6 fire ceapă verde,
1 ceapa uscata de marime medie
2 fire usturoi verde
sare, piper,
1 lingură untură sau ulei dupa preferinta
Spalam organele si prapurul in mai multe ape. Cat timp pregatim compozitia pentru drob tinem prapurul intr-un castron cu apa rece si putin otet. Fierbem organele de miel in apa cu sare, luand spuma de cate ori este nevoie. Se scot din vas si se lasa sa se raceasca. Se trec prin masina de carne măruntaiele de la un miel, inima, ficatul, plămânii. Se adaugă ouăle crude, putin miez de pâine muiat în lapte (după dorintă), sare, un praf de piper, smântână si verdeată multă, mărar, pătrunjel, ceapă verde si usturoiul verde tocate mărunt cu o parte din cozi. Se unge forma cu untura sau ulei,se aseaza prapurul astfel incat sa ramana mult si pe margini pentru a putea fi intors deasupra peste umplutura.Se pune o parte din umplutura peste prapur în forma apoi se aseaza ouale fierte bine,intregi sau jumatati, apasand usor. Se adauga si cealalta parte de umplutura astfel incat sa fie acoperite bine ouale. Se acopera cu prapurul compozitia,se unge cu ou batut cu putina smantana si se introduce in cuptorul incins la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute. Dupa ce s-a copt il scoatem si il mai lasam in tava pana se desprinde usor de margini. Se scoate si se lasa la racit. Se serveste rece cu salata verde sau legume de sezon.