Revizia de fond

in Agronomie

Revizia de fond este prima interventie strict necesarã care se face dupã iesirea din iarnã când temperatura depãseste +15°C . Se face clasificarea familiilor dupã putere : familiile bune ocupã 6 – 7 intervale iar familiile mijlocii si slabe ocupã mai putin de 6 – 4 intervale – fiecare interval reprezentând 300 g albine . Familiile slabe se unificã câte 2 sau câte 3 ( pentru fiecare 2 intervale în minus fatã de o familie cu 6 intervale se înregistreazã o întârziere în dezvoltare de 3 sãptãmâni ) .

Se verificã calitatea mãtcii prin : cantitatea puietului prezent pe cel putin 2 – 3 faguri din cei 5 – 6 ocupati ( 1 dm˛ = 10 x 10 cm = 400 celule ; o fatã a fagurelui ~ 10 dm˛ ) ; aspectul puietului : compact , uniform în spiralã ( o matcã tânãrã are ponta cu 20 % mai mare ca matcã de 2 ani ) , dacã puietul este dispersat si neuniform cu cãpãcire bombatã înseamnã cã matca este prea bãtrânã sau este matcã trântoritã si trebuie înlocuitã . Lipsa puietului poate fi cauzatã de întârzierea începerii ouatului mãtcii într-o familie slabã , de insuficienta hranei sau de pierderea mãtcii ( în care caz apar botci la introducerea unui fagure cu puiet tânãr ) ; dacã pe fagure se gãseste un numãr mare trântori atunci reiese cã familia este bezmeticã încã din toamnã si e irecuperabilã . Mai multe ouã într-o celulã pot fi depuse de o matcã de calitate superioarã într-o familie slabã care nu poate asigura suficient spatiu încãlzit ; în cazul supraextinderii pontei albinele vor îndepãrta ori mânca surplusul de ouã .

În cuibul fiecãrei familii trebuie sã se afle 6 – 8 kg ( 35 – 45 dm˛ ) miere si 1,5 kg ( 25 dm˛ ) pãsturã .

Fagurii defecti si cei cu prea multe celule de trântor se eliminã ( dacã nu au fost înlãturati încã toamnã ) .

Fundul stupilor se curãtã de albine moarte si resturi sau si mai bine odatã cu examinarea familia se trece într-un stup dezinfectat .

Ajutarea familiei slabe – este rentabilã când familia are o matcã tânãrã de calitate . În zile însorite , când majoritatea culegãtoarelor sunt plecate la cules , se ia câte o ramã cu puiet si albinã acoperitoare din familii puternice si se introduce pentru 1 – 2 ore dupã diafragmã la familia slabã . O introducem în cuib dupã uniformizarea mirosului prin pulverizarea ramei si familiei cu sirop cu extract de mentã sau anason , suc de ceapã sau tuicã diluatã . Se administreazã hrãniri de întretinere .

Recuperarea familiei orfane

În familia orfanã se lasã 2 – 3 rame ( de pe care au fost înlãturate eventuale botci ) distantate între ele si între peretii stupului . Dupã încetarea zborului se deschide larg urdinisul si se rãresc scândurelele podisorului producându-se astfel un curent de aer care va determina concentrarea albinelor pe ramele rãmase . Dimineata , înainte de începerea zborurilor , se face uniformizarea mirosurilor familiei orfane si al unei familii cu matcã prin asezarea deasupra ramelor ambelor familii a unei bucãti de vatã îmbibatã cu esentã de roinitã ori parfum de lãmâitã sau a unei jumãtãti de ceapã decojitã . Dupã 20 – 30 minute albinele orfane vor fi mutate în spatiul pregãtit din ajun în stupul primitor , intercalând între cele 2 familii o ramã cu miere cãpãcitã . Peste 2 – 3 zile se reorganizeazã cuibul .

Unirea a douã familii din acelasi stup

Unificarea se face la temperaturi mai mari de +12°C treptat prin schimb de feromoni . Între cele 2 familii se introduce în locul diafragmei “oarbe” o diafragmã separatoare cu fereastrã ( 50 x 200 mm ) acoperitã pe ambele pãrti cu plasã de sârmã ( orificii Ø 2 – 3 mm ) sau cu gratie Hanemann . Unificarea se mai realizeazã si acoperind cuibul familiei mai puternice pe spetezele superioare si dupã o diafragmã reductoare cu un ziar gãurit cu acul . Unirea este facilã în timpul unui cules intens când mãtcile pot chiar coexista oarecare timp .

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.