Rezistenta la îmbolnãviri a albinelor

in Agronomie

Rezistenta la îmbolnãviri a albinelor se datoreazã imunitãtii naturale si dobândite , efectului antibiotic al secretiei glandelor salivare si fitoncidelor , bactericidelor si fungicidelor din nectarul si polenul plantelor . Totusi albinele adulte „poartã” in intestinul mediu spori ai agentilor patogeni care prolifereazã când albinele nu dispun de hranã de calitate , când au organismul uzat( îmbãtrânire , cules , iernare , familie slabã … ) si când conditiile din stup nu sunt corespunzãtoare ( umiditate , cãldurã , ventilatie , faguri vechi … ) .

Rãspândirea agentilor patogeni se produce prin intermediul albinelor , trântorilor , parazitilor albinelor , prãdãtorilor familiei de albine , apei , mierii si pãsturei infectate , fagurilor cu puiet , miere sau pãsturã , ramelor , componentelor stupilor , adãpãtoarelor , hrãnitoarelor , utilajelor si uneltelor apicole si apicultorului .

 

 

Dezinfectia

Igiena cuibului familiilor de albine se mentine prin stimularea productiei de cearã a albinelor si înlocuirea anualã a cel putin o treime din fagurii mai vechi de 1 an .

Dezinfectia profilacticã :

1)  stupul se rãzuie de resturi , se flambeazã , se spalã cu o solutie fierbinte ( + 70°C ) de 2 – 4 % sodã causticã , de 5 % sodã calcinatã ( sodã de rufe ) sau de 3 – 10 % formol ( formaldehidã ) , se aeriseste 24 ore , se spalã cu multã apã si se usucã ;

2)  fagurii se spalã într-o solutie cu 1 % apã oxigenatã si 0,5% acid acetic glacial ( otet 9° = 0,9 % acid acetic ) ori acid formic sau se pulverizeazã cu 10 % bromocet ;

3)  extractorul de miere , presa de cearã , echipamentul si uneltele apicole se spalã cu o solutie fierbinte de 4 % sodã de rufe ( Na2CO3 ) ;

 

4)  oglinda stupuluii se presarã cu 0,5 kg / m˛ de var nestins sau se pulverizeazã cu lapte de var .

Dezinfectia antisepticã a fagurilor :

1)  spãlare într-o solutie cu 10 % apã oxigenatã si 0,5 % acid acetic ;

2)  expunere la vaporii ( mai grei ca aerul ) din 200 ml acid acetic glacial ( 80 % ) timp de 4 zile ;

3)  expunere la vapori de formaldehidã din 45 ml formalinã , 20ml apã si 30 g permanganat de potasiu timp de 2 ore ( se neutralizeazã prin pulverizare cu 5 % amoniac ) .

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.