Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Rolul României, ca membru NATO, în combaterea terorismului

in Diverse

Principalele pericole şi chiar ameninţări la adresa României se înscriu în sistemul general de pericole şi ameninţări la adresa NATO şi Uniunii Europene6. Specificul acestora, pentru România, constă în modalităţile concrete de concepere şi desfăşurare a unor activităţi şi acţiuni teroriste sau în sprijinul unor reţele, organizaţii şi grupuri teroriste. În acest sens, printre cele mai probabile activităţi şi acţiuni de acest gen ar putea fi următoarele:

  1. a) în sprijinul acţiunilor teroriste:

-realizarea unor surse şi reţele de finanţare a terorismului;

-constituirea unor baze sau a unor elemente de infrastructură (depozite, ascunzători, locuri conspirative etc.);

– realizarea unor centre de instruire limitată (specifică) a unor terorişti sau echipe (grupuri) teroriste, îndeosebi în domeniul folosirii mijloacelor chimice şi biologice;

-constituirea unor noduri de reţea, sisteme de tranzit sau puncte de plecare în pregătirea unor acţiuni teroriste în zonă sau în unele ţări din Occident;

– pregătirea unor locuri de regrupare a teroriştilor după desfăşurarea unor acţiuni în zonă;

– realizarea unor centre sau locuri de recrutare a unor terorişti din rândul arabilor şi musulmanilor aflaţi la studii sau la alte activităţi în România, dar şi din rândul românilor;

– folosirea în aceste scopuri a personalului român calificat şi, dintr-un motiv sau altul, disponibilizat;

– activităţi de spionaj în favoarea reţelelor şi organizaţiilor teroriste.

  1. b) împotriva unor personalităţi din afara teritoriului României:

– atacuri împotriva unor personalităţi îndeosebi americane şi britanice aflate pe teritoriul României;

– atacuri asupra ambasadelor străine;

– atacuri asupra turiştilor americani, britanici, evrei, ruşi şi a altor grupuri de turişti aflaţi în România sau în tranzit pe teritoriul românesc;

– atacuri asupra unor obiective economice străine construite pe teritoriul românesc.

  1. c) împotriva românilor:

În virtutea unor bune relaţii cu lumea arabă, este posibil ca, în perioada următoare, să nu avem de-a face cu atacuri special îndreptate împotriva românilor. Sunt totuşi posibile şi astfel de atacuri, datorită participării României la coaliţia antiteroristă, parteneriatului strategic cu americanii şi relaţiilor  foarte bune cu ţări pe care fundamentaliştii le consideră inamice. Dintre acţiunile teroriste împotriva românilor cele mai probabile ar putea fi:

– atacurile împotriva militarilor români din Irak şi Afghanistan;

– atacurile asupra unor obiective româneşti (economice, culturale, diplomatice etc.) din străinătate;

– atacurile asupra comunităţilor româneşti aflate la muncă în străinătate;

– atacurile asupra unor obiective economice, politice, culturale de pe teritoriul naţional;

– atacurile cu bombă sau cu alte mijloace asupra unor locuri publice etc.

Întrucât este direct angajată în combaterea fenomenului terorist, România trebuie să aibă în vedere, probabil, şi o intensificare a unor activităţi şi acţiuni teroriste sau în sprijinul terorismului care o pot afecta direct sau indirect.

ROMANIA-ARMY-NATO-CEREMONY

Rolul şi locul României în cadrul coaliţiei împotriva terorismului

Noua strategie de combatere a terorismului adoptată de NATO şi cea a Uniunii Europene implică, şi pentru România, responsabilităţi deosebite. Acestea vizează atât protecţia ţării şi a intereselor în România ale NATO şi Uniunii Europene, cât şi acţiunea efectivă a ţării noastre în cadrul coaliţiei antiteroriste.

Ţara noastră poate participa la acţiunile pentru combaterea terorismului pe toate palierele strategice, operative şi tactice şi prin toate mijloacele adecvate. Combaterea criminalităţii economice şi sociale, lichidarea corupţiei, reducerea infracţionalităţii, crearea unui mediu de afaceri sigur şi bine protejat (prin lege, dar şi prin acţiuni specifice), distrugerea reţelelor de traficanţi şi securizarea frontierelor sunt doar câteva 81 dintre măsurile absolut necesare pentru dezactivarea unui mediu favorabil terorismului.

La 15 aprilie 2004, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Sistemul naţional de alertă teroristă, propus de Serviciul Român de Informaţii, ca mijloc adecvat de prevenire, descurajare şi combatere a acţiunilor de pregătire şi desfăşurare a unor eventuale atentate pe teritoriul României. El cuprinde, în ordinea crescătoare, 5 grade de alertă (1 – verde; 2 – albastru; 3 – galben; 4 – portocaliu; 5 – roşu) şi se referă la pericolele unor atentate, în funcţie de informaţiile deţinute.

SISTEMUL NAŢIONAL DE ALERTĂ TERORISTĂ:CRITIC (roşu) – Informaţiile disponibile şi evenimentele recente evidenţiază că există un risc iminent de producere a unor atentate. RIDICAT (portocaliu) – Informaţiile disponibile şi evenimentele recente evidenţiază că există un risc semnificativ de producere a unor atentate teroriste şi se estimează că un atentat este probabil. MODERAT (galben) – Informaţiile disponibile şi evenimentele recente evidenţiază că există un risc general de producere a unor atentate teroriste şi se estimează că un atentat este posibil. PRECAUT (albastru) – Informaţiile disponibile şi evenimentele recente estimează existenţa unui risc scăzut de producere a unui atentat terorist. SCĂZUT (verde).

Pentru combaterea terorismului, SRI, care reprezintă autoritatea naţională în materie antiteroristă, a pus în funcţiune Departamentul pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, care răspunde de planificarea, organizarea şi executarea, într-o concepţie unitară, a activităţilor de prevenire, descoperire, neutralizare şi anihilare a acţiunilor teroriste pe teritoriul României.

Strategia acestui departament urmăreşte completarea şi reaşezarea direcţiilor tactice, necesare protejării eficiente a teritoriului naţional faţă de noile manifestări ale fenomenului terorist prin promovarea, potrivit competenţelor asumate, a unei concepţii integrate la nivel naţional, pe de o parte, şi pe linia cooperării externe, pe de altă parte, pentru combaterea oricărei forme de terorism, cu precădere a terorismului fundamentalistislamic, a celui religios şi separatist, a bioterorismului, urmărind prevenirea producerii pe teritoriul său de acte teroriste, a constituirii bazelor logistice şi a filialelor unor organizaţii extremist-teroriste cu reprezentare internaţională.

De asemenea, angrenarea ţării noastre pe linia descurajării statelor care sprijină sau sponsorizează terorismul implică demersuri susţinute de valorizare a prevenţiei în lupta antiteroristă, precum şi a redimensionării performante a activităţii specifice în domeniu, pe linia contracarării surselor de alimentare şi întreţinere a fenomenului terorist.

România participă nemijlocit la acţiunile de gestionare a crizelor şi de combatere a terorismului cu forţe ale armatei, jandarmeriei şi de poliţie, în teatrele de operaţii active, dar şi cu servicii şi structuri specializate.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Diverse

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate