Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Romania, in topul cu cele mai mari taxe si impozite din UE. Cât de mari sunt taxele plătite de firme

in Economie

În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta se lăuda în faţa investitorilor străini că România este o ţară poziţionată într-o zonă ideală din punct de vedere al fiscalităţii.

„Noi nu putem fi aici El Dorado pentru toată lumea. Avem cea mai mică taxare, cu excepţia Bulgariei”, spunea premierul.

Datele Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene îl contrazic însă pe şeful Executivului. România nu doar că nu are a doua cea mai mică rată de taxare din Europa, dar se situează chiar în topul celor mai împovărătoare regimuri fiscale din regiune.

Pentru o firmă românească, rata totală de taxare ajunge la 43% din profit. Prin comparaţie, în Marea Britanie taxele şi impozitele ajung la 34%, în Elveţia la 29%, iar în Danemarca la 27%.

„Sunt prea multe taxe şi acestea generează dificultăţiile reclamate de contribuabili. Sunt foarte multe, se modifică foarte des. Este efectul unei subdezvoltări cronice economice”, explică Emilian Duca, consultant financiar.

Impozitarea terenurilor este singurul capitol la care România are o fiscalitate vizibil mai redusă faţă de celelalte state europene.

Nu la fel stau lucrurile în privinţa numărului de taxe. O companie plăteşte în România 39 de taxe, faţă de doar 4 în Norvegia şi Suedia, 7 în Franţa şi 10 în Danemarca.

„Fiecare dintre noi într-o societate deschisă spunem că plătesc un ban, dar vreau să ştiu pentru ce. Sunt foarte multe cazurile în care costurile de administrare ale unor taxe sunt mai mari faţă de cât obţin din taxa respectivă”, a spus Cristian Pârvan secretar general AOAR.

Un alt element descurajator pentru mediul de afaceri este timpul alocat pentru a-şi plăti dările.

O firmă autohtonă are nevoie de 200 de ore în fiecare an pentru a da bani statului, faţă de doar 83 de ore în Norvegia, 93 în Finlanda sau 110 în Marea Britanie.

Cât de mari sunt taxele plătite de firme

România 42,9% din profit

Bulgaria 27,7% din profit

Polonia 41,6% din profit

Danemarca 27% din profit

Marea Britanie 34% din profit

Germania 49,4%

Franţa 64,7%

Câte taxe plătesc firmele

România 39

Danemarca 10

Franţa 7

Norvegia 4

Suedia 4

sursa: Banca Mondială

Timpul necesar unei firme pentru plata taxelor

România: 200 de ore/an

Marea Britanie: 110 ore/an

Finlanda: 93 de ore/an

Norvegia: 83 de ore/an

sursa: Banca Mondială

Sursa: digi24.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Economie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate