Romania poate gazdui 1.800 de refugiati din toamna. Cati bani le va acorda statul roman pe zi pentru mancare si cazare

in Politic

Romania va putea gazdui din noiembrie aproape 1.800 de refugiati. Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat pentru Stirile ProTV ca Executivul de la Bucuresti si-a anuntat partenerii europeni, inca din luna iulie, ca are la dispozitie 6 centre.

11947523_10153221055272266_3137659580568053169_n

 

Sumarul evenimentelor:

►Romania va primi aproape 1.800 de refugiati in noiembrie
►UE va oferi cate 6.000 de euro pentru fiecare persoana
►Leonard Orban: Romania e complet nepregatita pentru a integra migranti
►Traian Basescu: Romania ar trebui sa refuze sa primeasca imigranti
►Ministrul de Externe: Impartirea nu e singura solutie

Unitatile se afla in mai multe orase din tara, unde imigrantii vor avea: apa, hrana, cazare si servicii consulare, iar Romania va primi 6.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru fiecare imigrant, indiferent cat va sta acesta, pe teritoriul tarii.

„Cele sase centre in care vor ajunge imigrantii sunt in localitatile Bucuresti, Giurgiu, Galati, Somcuta Mare, Radauti si Timisoara. Aici, imigrantii vor primi apa, hrana, cazare si servicii consulare, iar Romania va primi de la Uniunea Europeana cate 6.000 de euro pentru fiecare persoana. Regimul in aceste centre va fi unul deschis”, a explicat consilierul presedintelui, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, Romania nu este pregatita sa primeasca imigranti, insa face acest lucru ”pentru a fi solidara cu alte tari ale Uniunii Europene care preiau mult mai multe persoane”.

Orban a recomandat in context Guvernului sa pregateasca un plan pentru a primi mai multi imigranti pe termen lung.

„Oferta a fost facuta de catre Guvernul Romaniei si este urmatoarea: 1.705 migranti pe asa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adica sa preluam 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioada de doi ani, incepand cu luna noiembrie 2015. Si pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiati din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioada de doi ani. In total, oferta facuta de Guvernul Romaniei a fost de 1.785 de persoane. (….) E o parere personala, subliniez: Romania este complet nepregatita pentru a integra migranti. (…) In calitate de comisar european, am vizitat foarte multe state membre si am vazut problemele care exista in ceea ce priveste integrarea migrantilor, de la problemele adultilor – dificultatile de gasire a unui loc de munca, invatarea limbii tarii gazda – pana la dificultatile pe care le au copiii sa se integreze in sistemele scolare. (…) Cred ca in Romania – si in acest context, dar trebuie sa lasam la o parte acest context, hai sa-i spunem exploziv care exista la nivel european – este nevoie de discutii foarte serioase intre specialisti, sa stabilim cum ne putem pregati pentru integrarea migrantilor. E ridicol sa crezi ca intr-o Europa deschisa, mai devreme sau mai tarziu, nu vor veni migranti la tine, ca nu se vor stabili din ce in ce mai multi straini, nu neaparat din Asia, de pe alte continente, si vor veni si vei avea probleme de integrare”, a mai spus Leonard Orban.

La finalul reuniunii Consiliului European de Vara din 25-26 iunie, liderii europeni au convenit ca statele membre sa preia 40.000 de imigranti veniti in Italia si Grecia prin Marea Mediterana. Presedintele Klaus Iohannis afirma ca fiecare stat va decide pe baza de voluntariat cati migranti poate primi.

Traian Basescu: Romania ar trebui sa refuze sa primeasca imigranti

Romania ar trebui sa refuze sa primeasca imigranti pe teritoriul ei si nu trebuie sa-si asume drama refugiatilor, considera fostul presedinte Traian Basescu.

„Romania ar trebui sa refuze sa primeasca migranti pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastra, nu noi suntem magnetul pentru acesti oameni, pe de o parte. (…) Romania nu trebuie sa-si asume parte din drama acestor amarati. Sunt altii care au responsabilitate in Europa, care trebuie sa-si asume, pentru ca sunt printre cei care au contribuit la crearea haosului in statele acestea”, a declarat Basescu, intr-o emisiune tv, potrivit Agerpres.

In opinia fostului presedinte, a primi imigranti implica asigurarea unor drepturi, incepand de la educatie, la sanatate, cultura si chiar religie, si a atras atentia ca acestia nu vor mai pleca de pe teritoriul Romaniei, ci chiar isi vor aduce familiile numeroase.

A-i primi nu inseamna pur si simplu a le asigura cazare. Trebuie sa le dai dreptul sa se manifeste cultural, sa mai construim niste moschei, trebuie sa le faci scoli in limba lor – sa-si pastreze limba. Pentru ca, in momentul in care iti asumi responsabilitatea sa-i preiei, iti asumi si o lista lunga de alte obligatii – de la educatie, sanatate cultura. Noi nu reusim sa integram minoritatea roma de atatia zeci de ani„, a argumentat Traian Basescu.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*