Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

România, singura țară unde se recunoaște meseria de vrăjitor. Un fenomen ajuns în presa internațională

in Evenimente/Stiri online

”România, paradisul vrăjitoarelor”. Astfel începe relatarea un jurnalist de la revista franceză L’Express în care prezintă în detaliu secretele vrăjitoarelor din România, considerat un tărâm al farmecelor. ”Aici dacă ar putea să pară ridicol, în România 4 din 10 persoane merg la vrăjitoare frecvent”, spune revista franceză, date preluate din studiul realizat de Vintilă Mihăilescu, directorul laboratorului de sociologie al Școlii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. ”O cifră enormă care se explică prin sentimentul de nesiguranţă tot mai mare legat de criza economică. Chiar şi printre oamenii înstăriţi există temeri şi deci unii merg la vrăjitoare ca să se liniştească”, explică antropologul.

În prim plan este adusă Brăţara Buzea, o țigancă din București care de 30 de ani a ”vindecat” suflete păgubite de farmece, a adus liniștea între îndrăgostiți sau a dat impuls ambițiilor oamenilor prin ritualuri numai de ea știute. De asemeni, se amintește și de cazul Oana Zăvoranu, care a cheltuit peste 20.000 de lei pentru a scăpa de un blestem al soacrei. După cum bine cunoaștem, povestea a sfârșit la Tribunal într-un lung și anevoios proces prin care Zăvoranu a cerut returnarea banilor pe motiv că vrăjile nu au avut efect. Cazul, extrem de mediatizat, a făcut ca ghicitul şi magia să devină noi profesii liberale menționate oficial în nomenclatorul de meserii, la poziţia 5161.

România a devenit astfel, unica țară în care mersul la vrăjitoare este legal atunci când ”profesionista” taie chitanță și se obligă să plătească impozit, iar în caz că ritualul nu a avut rezultatul așteptat, ori în cărți viitorul s-a văzut a fi departe de adevăr, păgubitul poate merge în instanță să reclame serviciile de proastă calitate și restituirea banilor. În realitate însă, lucrurile stau la fel ca și acum 100 de ani. Oamenii merg pe ascuns la ghicitoare, plătesc și nu mai auzi de ei.

Jurnalistul francez a lansat prin intermediul articolului său o întrebare care stă pe buzele românilor dintotdeauna. Într-o țară de credincioși, unde există 18 mii de biserici, de patru ori mai multe decât şcoli, cum a fost posibil ca vrăjitoria să cunoască o așa prosperitate? Tot jurnalistul francez trage concluzia că cel mai probabil vrăjitoarele, odată arse pe rug și blamate, astăzi și-au unit forțele pentru a se răzbuna. Cu toate acestea, antropologul Vintilă Mihăilescu explică că vina o poartă Biserica, care nu a luat niciodată măsuri împotriva vrăjitoriei, ba chiar unii dintre preoți se recomandă ca fiind posesori de puteri și experți ai magiei albe.

sursă foto:lexpress.fr

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate