Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Romanii premiati de Microsoft. Ochelarii cu senzori pentru nevazatori

in Evenimente

Cristian Dragomir, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Decebal” din Deva, a fost impresionat de situația unui prieten nevăzător al bunicului său, lucru ce l-a pus pe gânduri și a început să se documenteze pentru a găsi o soluție prin care acea persoaă nevăzătoare să fie avertizată dacă are obstacole în față!

„Împreună cu un prieten, Cornel Amariei, care acum este student la o univesitate din Bremen, am decis să facem un proiect pentru concursul organizat de Microsoft. Bunicul meu avea un prieten nevăzător care îi povestea cât de greu este să se orienteze, așa ca ne-am gândit la o pereche de ochelari cu senzori, care să avertizeze nevăzătorii, legat de obstacolele din fața lor”, a declarat Cristian informeaza stirileprotv.ro

medalii-romani

Inovaţia a fost premiată în cadrul secţiunii „World Citizenship” în concursul Microsoft, secțiune a cărui scop este de a crea cel mai bun software destinat rezolvării problemelor sociale. Cei doi au obținut premiul întâi la faza naţională a concursului „Imagine Cup”.

Cornel Amariei şi Cristian Dragomir

Ochelarii au fost denumiți „Vizium”. Proiectarea, procurarea pieselor și asamblarea lor nu a fost ușoară. „Materialele folosite pentru dispozitiv au costat 300 de euro. Eu sper ca o cantitate mare de materiale achiziționată să scadă costurile de producție și să ajungem să putem vinde un Vizium sub 300 de euro. Poate că pare mult, dar un câine pentru nevăzători costă în Anglia 12.000 de lire”, spune tânărul.

Dispozitivul „are forma unor ochelari pe care sunt montaţi senzori cu ultrasunete de mai multe tipuri, care se completează unul pe altul. Aceşti senzori au menirea de a citi mediul înconjurător, de a citi distanţa faţă de obiecte, care este calculată şi transmisă unor motoare de vibraţii. Persoana care poartă acest dispozitiv va simţi, prin vibraţii, apropierea de obiectele din jurul ei şi conturul acestora. Nu va vedea culori, dar va putea aproxima distanţa la care se află de obiectele din jurul său. Când e cale liberă, vibraţiile se simt puternic, când sunt obstacole, vibraţiile sunt mai slabe”, explică Cristian Dragomir.
ochelari-pentru-nevazatori-senzori premiul-si-ochelarii-cu-senzori

Tânărul speră ca acum să existe investitori care sa poată prelua invenția sa și să o producă în serie. Dorința sa este ca acești ochelari să ajungă la câți mai multi nevăzători.

Reportaj de Mădălina Corina Diaconu

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate