Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Romanii, victime colaterale in razboiul dintre Rusia si UE. Ultima decizie luata la Moscova

in Extern

Rusia a prelungit embargoul impus produselor din UE. Fermierii romani trebuie sa retraga 3.000 de tone de legume si fructe, pentru care primesc despagubiri de la Bruxelles

Organizatiile si producatorii din sectorul de legume si fructe din Romania vor primi un sprijin financiar european pentru retragerea de pe piata a unei cantitati de 3.000 de tone de astfel de produse, in urma prelungirii embargoului Federatiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, informeaza, marti, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Sprijinul financiar se va acorda pentru 1.500 de tone de fructe, respectiv pentru mere, pere, prune, fructe de tip baca, struguri de masa proaspeti, piersici si nectarine si pentru 1.500 de tone de legume (tomate, castraveti, inclusiv cornison, morcovi, varza alba si varza rosie, ardei gras, conopida, broccoli, ciuperci din genul Agaricus).

La propunerea Organizatiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA), un solicitant poate beneficia de maximum 750 tone din cantitatea totala repartizata fiecarui sector, respectiv legume/fructe.
Termenul limita de solicitare a retragerilor de pe piata este 15 septembrie 2016 pentru legume si 15 octombrie 2016 pentru fructe. In situatia in care pana la data de 15 octombrie 2016 nu s-au solicitat cantitatile stabilite, pentru cantitatea ramasa disponibila pot fi depuse cereri de catre orice beneficiar, pana la atingerea plafonului de 3.000 de tone.

Potrivit MADR, Comisia Europeana a prelungit masurile de sprijin exceptional cu caracter temporar suplimentar pentru producatorii din sectorul fructe si legume, prin adoptarea Regulamentului Delegat (UE) 921/2016 al Comisiei de stabilire a unor masuri de sprijin exceptionale cu caracter temporar suplimentare pentru producatorii de anumite fructe si legume.

„Cantitatea maxima de produse repartizata Romaniei este de 3.000 tone, iar masura pentru care se acorda sprijin financiar este retragerea de pe piata. In baza prevederilor art. 2 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 921/2016, statul membru poate stabili pentru fiecare produs, cantitatile aplicabile in cazul retragerilor de pe piata”, se precizeaza in comunicatul MADR.

Beneficiarii acestei masuri sunt organizatiile de producatori din sectorul fructe si legume si producatorii de fructe si legume care nu sunt membri ai unei organizatii de producatori.
MADR precizeaza ca produsele si cantitatile au fost stabilite tinand cont de: propunerile Organizatiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA) rezultate in urma consultarii asociatiilor membre si a intalnirilor care au avut loc la sediul MADR, care au ca scop imbunatatirea si eficientizarea implementarii masurilor exceptionale pentru despagubirea producatorilor de legume si fructe urmare a embargoului Federatiei Ruse.

De asemenea, a fost realizata o analiza a sprijinului primit de catre producatorii agricoli din sectorul fructe si legume in perioada 2014 – 2015 pentru aceste masuri exceptionale, precum si o analiza a datelor statistice furnizate de Institutul National de Statistica si a datelor operative MADR cu privire la sectorul legume si fructe (suprafete, productii totale, productii medii). Sursa: incont.stirileprotv.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate