S-a filmat rupând steagul României într-un oraş din Ungaria: „Să se rupă România precum steagul din mâna mea“

in Articole

Extremistul Csibi Barna a postat pe YouTube  un clip în care rupe tricolorul românesc în mai multe bucăţi, după care îl aruncă pe jos în centrul orasului Nyiregyhaza din Ungaria.

974x468

Extremistul Csibi Barna a postat în urmă cu câteva zile un filmuleţ ce a fost filmat în oraşul Nyiregyhaza din Ungaria. Acesta rupe steagul României, după care transmite un mesaj către România. “Să se rupă (n.r România) precum steagul din mâna mea”, afirmă Barna.

El mai susţine că “secuimea are dreptul la propriul steag”, astfel că îi îndeamnă pe  maghiari să iasă în strad şi să manifeste, “într-un mod liniştit”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, condamnă gestul lui Csibi Barna, liderul UDMR afirmând că demersul acestuia “alimentează tensiuni şi conflicte”, potrivit Mediafax.

“Este condamnabil. Orice simbol – indiferent că este vorba despre drapelul României, despre drapelul Ungariei sau orice alt drapel – dacă este distrus, dacă este batjocorit, este în domeniul penibilului şi este de condamnat. Indiferent cine face, unde face şi cu ce scop face. Fiindcă alimentează şi exacerbarea simbolurilor, tensiuni şi conflicte între popoare, între naţiuni, între grupuri etnice”, a spus Kelemen Hunor, răspunzând uneia dintre întrebările jurnaliştilor aflaţi în tabăra “Tineretul şi Uniunea Europeană” din staţiunea Izvoru Mureşului.

Liderul UDMR a adăugat că aceasta este părerea sa pe care a exprimat-o de mai multe ori, indiferent dacă este vorba despre Csibi Barna, dacă este vorba despre România sau despre un alt stat.

Potrivit unui videoclip apărut pe internet în urmă cu două zile, filmat cu prilejul unei manifestări care ar fi avut loc, cel mai probabil, în Ungaria, Csibi Barna a rupt în bucăţi tricolorul românesc, aruncându-l şi spunând că doreşte României “să ajungă cum a ajuns şi steagul” din mâinile sale, respectiv “să se rupă în bucăţi”.

În mesajul său, Csibi Barna a afirmat că “secuimea are dreptul la steagul propriu” şi i-a îndemnat pe secui să “iasă în stradă” şi să îşi exprime dorinţa în acest sens, “dar într-un mod liniştit”.

Csibi Barna a devenit cunoscut în 2011, după ce a spânzurat, în centrul reşedinţei judeţului Harghita, o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu.

Totodată, acesta a afişat în faţa unui supermarket, împreună cu alţi doi tineri, o pancartă pe care era scris, în limba maghiară, “Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei!”, după care s-au fotografiat lângă ea, acţiune în urma căreia pe numele lui Csibi Barna au fost întocmite mai multe dosare, pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Până la spânzurarea păpuşii cu chipul lui Avram Iancu, Csibi Barna a fost angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Harghita.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.