S-a proclamat un nou stat suveran langa Romania fara reglementari si taxe

in Extern

In urma cu un an, cehul Vit Jedlicka, impreuna cu doi sustinatori, au infipt un steag inGornja Siga, pe malul nisipos al Dunarii, si au proclamat un nou stat suveran, Liberland, pe un petec de teren de sapte kilometri patrati care face obiectul unei dispute vechi de 25 de ani intre Croatia si Serbia – niciuna dintre cele doua tari nu este dispusa sa revendice oficial pamantul. Zona este nelocuita, iar singura constructie este o cabana abandonata. Jedlicka vrea sa fondeze un stat libertarian pe malul Dunarii, fara reglementari si taxe, potrivit bzi.ro.

Czech-self-proclaimed-Liberland-Rebublic-3-

Un an mai tarziu, Liberland a primit peste 400.000 de solicitari de cetatenie, are sprijinul a numeroase organizatii libertariene din intreaga lume si chiar o bere nationala. Granicerii croati au prevenit in mai multe randuri patrunderea „colonistilor” libertarieni in Gornja Siga, insaJedlicka este convins ca are suficienti sustinatori si a obtinut destul sprijin politic pentru a ocupa pamantul dorit.

Intr-un interviu acordat The Independent, „presedintele” sustine ca un grup de doritori de cetatenie in Liberland au in plan sa forteze patrunderea in Gornja Siga in numar atat de mare incat politia de frontiera „nu va putea face nimic sa ii opreasca”.

timthumb.php_

„L-au transformat in pamantul nimanui”, comenteaza Jedlcika facand referire la disputa dintre Croatia si Serbia, care nu vor sa stabileasca cui ii revine de drept terenul de sapte kilometri patrati.

Dupa fondarea Liberland, pe 13 aprilie 2015 – aniversarea zilei de nastere a lui Thomas Jefferson – politia de frontiera din Croatia a inceput sa patruleze teritoriul contestat, iar mai multe grupuri de persoane care incercau sa patrunda in zona au fost arestate.

Jedlicka a petrecut ultimul an calatorind pentu a se intalni cu politicieni din intreaga lume. Liberland si-a creat si un site unde invita oamenii nemultumiti de prestatiile guvernelor din propriile tari se pot inscrie si pot face donatii.

„Este bine ca Croatia a inchis frontiera. Aveam nevoie de inca un an pentru a descoperi tot ce avem de facut pentru a avea grija de propriile granite, pentru a incheia un acord cu o agentie privata de securitate si pentru a vedea exact ce trebuie sa facem. Suntem multumiti de ceea ce face Croatia, ne protejeaza granitele de alte interese care au pus ochii pe acest teritoriu”, a declarat Jedlicka potrivit economica.net.

In vara, presedintele vrea sa organizeze o sarbatoare a Liberland pe un camp din apropierea zonei contestate si spera ca intalnirea sa galvanizeze multi sustinatori. „Va fi un eveniment media important. Vrem sa invitam 5.000 de oameni. Vor participa cei mai importanti artisti care sustin Liberland si avem deja sprijinul a doi-trei organizatori importanti de evenimente din regiune”.

„Atunci ar putea fi timpul sa ocupam cu adevarat acest teritoriu (…) Nu au cum sa opreasca intrarea a 5.000 de oameni”.

Intrebat daca indeamna la o ocupare a teritoriului prin folosirea fortei, Jedlicka insista ca doreste doar ca Croatia sa le permita participantilor la festival sa intre in zona contestata.

„Nu exista nicio tara de unde sa nu fi primit cereri de cetatenie. Nu aveam pe nimeni din Panama, insa apoi am reusit sa ajung acolo si sa desemnez un reprezentant, iar acum avem multi aplicanti panamezi”, spune presedintele amator.

El promite ca Liberland va avea doar cinci legi, iar singurele responsabilitati ale aparatului de stat vor fi justitia, siguranta si diplomatia. Plata taxelor va fi pe baza de voluntariat, marijuana si armele de foc vor fi la liber si nu va exista limita de viteza. Practic, fiecare va putea face ce vrea atat timp cat nu le face rau altora.

Jedlicka pariaza ca serviciile financiare vor fi principala marfa de export a Liberland, urmate de bere. El vrea sa creeze o noua cripto-moneda, de tipul Bitcoin, si nu se arata descurajat de ostilitatea manifestata in ultima vreme fata de paradisurile fiscale, mai ales dupa dezvaluirile Panama Papers.

„Suntem adepti convinsi ai paradisurilor fiscale, deoarece sunt deja prea multe iaduri fiscale pe planeta. Vrem sa fim pionieri in dezvoltarea de tehnologii care vor transforma statul traditional intr-un concept depasit”, spune fondatorul Liberland.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.