Salariile soldaţilor şi gradaţilor profesio-nişti vor creşte semnificativ din luna mai

in Evenimente

Salariile soldaţilor şi gradaţilor profesio-nişti ar putea creşte semnificativ în acest an, dacă Ministerul Apărării Naţionale se ţine de cuvânt şi reuşeşte să adopte o grilă unitară de salarizare pentru toate categoriile de personal. Într-o comunicare efectuată pe site-ul www.armataromaniei.ro, ministerul recunoaşte că actualele salarii ale soldaţilor şi gradaţilor profesionişti au rămas la nivelul anului 2009, ele fiind crescute doar datorită măririi salariului minim pe econo-mie.

„Prin intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1 din 2010, veniturile salariale ale personalului bugetar au fost stabilite la nivelul lunii decembrie 2009, situaţie menţinută anual, prin adoptarea de acte legislative subsecvente. Deşi în anul 2010 a fost adoptată Legea nr. 284 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care reglementa şi salarizarea personalului militar pe baza unor coeficienţi de ierarhizare stabiliţi în mod just, prevederile acestei legi nu au putut fi aplicate niciodată. Practic, salarizarea personalului militar a fost îngheţată la nivelul lunii decembrie 2009 până la creşterea cu zece procente intrată în vigoare în decembrie 2015.

În pofida acestor constrângeri impuse de lege, pentru categoria soldaţilor şi gradaţilor profesionişti s-au înregistrat, din 2010 până în decembrie 2015, unele creşteri ale nivelului de salarizare, dar nu prin indexări speciale, ci prin punerea succesivă în plată a salariului de bază minim brut garantat, deoarece solda funcţiei de bază brută, stabilită potrivit legii, este de 915 lei. Prin efectele legii, toate soldele care se situează sub nivelul salariului de bază minim brut garantat în plată sunt puse în plată la nivelul valorii acestuia. Spre exemplu, majorarea de 10% acordată începând cu 1 decembrie 2015 s-a calculat la valoarea de 915 lei, dar s-a plătit în continuare 1.050 lei, reprezentând salariul de bază minim brut garantat în plată”, se arată în comunicatul MApN.

Astfel, prin intrarea în vigoare, de la 1 mai 2016, a valorii de 1.250 lei a salariului de bază minim brut garantat pe ţară, solda de bază brută minimă în plată pentru SGP va creşte cu douăzeci de procente.

„Aceste creşteri modeste ale salarizării corpului SGP au fost de natură conjuncturală şi nu sunt privite de MApN ca o soluţie. În actualele reguli de calcul al drepturilor salariale, nivelul de plată al militarilor aflaţi în zona de început a ierarhiei militare se menţine la un nivel scăzut. Creşterea soldelor soldaţilor gradaţi profesionişti a fost permanent în atenţia ministerului, propunerile în ceea ce priveşte această categorie având în vedere atât îmbunătăţirea nive-lului social, dar şi asigurarea unei cariere militare cât mai lungi.

De aceea, în procesul de fundamentare a noii legi de salarizare, care se află în proces de dezbatere inter-instituţională, Ministerul Apărării Naţionale are în vedere stabilirea unei grile de ierarhizare juste şi echilibrate pentru toate categoriile de personal din compunere, care să reflecte în mod corect, transparent şi echitabil specificul profesiei de militar, riscurile asumate şi privaţiunile impuse”, mai precizează reprezentanţii armatei.

Complementar problemei salarizării, MApN face demersuri pentru elaborarea unui act normativ care să instituie un echivalent al ordinului „Meritul Militar” şi pentru corpul SGP, fapt care se va reflecta în mod pozitiv în calculul pensiilor.

Cu cât e plătit un soldat american

Pe site-urile de specialitate militare din România circulă grila de salarizare a soldaţilor americani, pentru a exemplifica şi mai bine prăpastia uriaşă între cele două entităţi.

Astfel, spre exemplu, un soldat abia înrolat în armată pleacă de la un salariu de bază de 1.566 dolari, fără alte sporuri sau bonusuri, putând să ajungă, după 30 de ani vechime în armată, fără a ocupa vreo funcţie, la 7.683 dolari. Salariile devin însă uriaşe atunci când ajungem la ofiţeri. Astfel, cel mai prost plătit ofiţer câştigă de la 3.000 dolari în sus, un general ajungând la aproape 20.000 dolari, fără alte sporuri, bonusuri sau diurne.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.