Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Salarizarea angajatilor se schimba RADICAL de la 1 februarie. Ce salarii cresc si care sunt veniturile pentru care se vor plati taxe mai mari

in Stiri online

Salariul minim pe economie creste la 1.450 de lei, de la 1 februarie. Tot incepand de la aceasta data intra in vigoare si una dintre primele decizii luate de noul Guvern, respectiv eliminarea plafoanelor la plata contributiilor sociale pe salarii.

Guvernul a stabilit la inceputul lunii ianuarie, ca salariul minim pe economie sa creasca, de la 1 februarie, la 1.450 lei, fata de 1.250 lei. Desi intentia a fost ca aceasta majorare sa se faca de la 1 ianuarie, amanarea a fost cauzata de intarzierea cu care actualul Executiv a fost investit.
Pe de alta parte, incepand de miercuri, salariatii vor datora contributiile de pensie (CAS) si de sanatate (CASS) la tot venitul realizat, actualul plafon maxim, echivalent cu 5 salarii medii brute, fiind eliminat, potrivit News.ro.
Potrivit premierul Sorin Grindeanu, eliminarea plafonului CASS (contributia la sanatate) pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, ar afecta 36.000 de salariati, iar masura ar aduce la buget un plus de 500 de milioane de lei.
Pe de alta parte, salariatii, PFA si pensionarii care au si venituri din dividende, dobanzi, drepturi de autor, dar si din chirii vor fi scutiti de CASS pentru acestea.
Astfel, este reintrodusa scutirea de CASS pentru persoanele care realizeaza venituri din investitii (dividende, dobanzi) si/sau din alte surse pentru aceste venituri daca in cursul anului fiscal realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoana juridica sau venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
De la 1 ianuarie 2017, conform Codului fiscal, scutirea era eliminata, ceea ce insemna ca salariatii, pensionarii, PFA urmau sa achite CASS pentru dividende, dobanzi si drepturi de autor.
Ce se schimba pentru pensionari si micii antreprenori
O alta modificare importanta este legata de anularea CASS pentru pensii. Indiferent de valoarea pensiei, pensionarul are calitate de asigurat in sistemul public de sanatate, dar plata contributiei se suporta de la bugetul de stat.
Tot de la 1 februarie, impozitul pe venit aplicat microintreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri pana la care o firma poate fi incadrata in definitia microintreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro. Totusi, cota de impunere de 3% ramane neschimbata pentru microintreprinderile fara niciun salariat.
Citeste mai mult pe incont.stirileprotv.ro
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate