Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Săptămâna Patimilor. Joia Mare

in Articole/Religie/Spiritualitate/Stiri online

În Joia Mare se prăznuiesc patru evenimente importante: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda.

Spălarea picioarelor ucenicilor

Înainte de Sărbătoarea Paștelui, Iisus, știind că I-a venit ceasul să plece din lumea aceasta la Tatăl, în timpul cinei, S-a ridicat de la masă, Și-a pus deoparte hainele, a luat un ștergar și S-a încins cu el. Apoi a turnat apă într-un lighean și a început să spele picioarele ucenicilor și să le steargă cu ștergarul cu care era încins.

„După ce le-a spălat picioarele, Și-a luat haina și S-a așezat să mănânce din nou. El le-a zis: „Înțelegeți ce v-am făcut? Voi Mă numiți «Învățătorul» și «Domnul» și bine ziceți, pentru că sunt. Deci dacă Eu – Domnul și Învățătorul – v-am spălat picioarele, atunci și voi sunteți datori să vă spălați picioarele unii altora. Căci Eu v-am dat un exemplu, ca să faceți și voi așa cum v-am făcut Eu vouă. Adevărat, adevărat vă spun că nici un sclav nu este mai mare decât stăpanul lui și nici un apostol nu este mai mare decât cel ce l-a trimis. Dacă știți aceste lucruri, sunteți fericiți dacă le faceți.”(Ioan 13,1-17)
MÂNTUITORUL, prin aceasta, le-a dat lor și nouă, pilda smereniei.

Cina cea de Taină

Aflăm din Sfânta Evanghelie a lui Matei(26, 19-30) ce s-a întâmplat la Cina cea de Taină(așezarea Sfintei Cuminecături):
„Și ucenicii au făcut precum le-a poruncit Iisus și au pregătit Paștele.
Și pe când mâncau, Iisus a zis: Adevărat grăiesc vouă, că unul dintre voi Mă va vinde.
Și ei, întristându-se foarte, au început să-I zică fiecare: Nu cumva eu sunt, Doamne?
Iar El, răspunzand, a zis: Cel ce a întins cu Mine mâna în blid, acela Mă va vinde.
Fiul Omului merge precum este scris despre El. Vai, insă, acelui om prin care Fiul Omului se vinde! Bine era de omul acela dacă nu se năștea.
Și Iuda, cel ce L-a vândut, răspunzând a zis: Nu cumva sunt eu, Învățătorule? Răspuns-a lui: Tu ai zis.
Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu.
Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți,
Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor.
Și vă spun vouă că nu voi mai bea de acum din acest rod al viței până în ziua aceea când îl voi bea cu voi, nou, întru împărăția Tatălui Meu.
Și după ce au cântat laude, au ieșit la Muntele Măslinilor.”

Rugăciunea din Grădină Ghetsimani
În Sfânta Evanghelie după Ioan se arată că Iisus ridicând ochii Săi la cer, a zis: „Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preaslăvească” și s-a rugat de părintele Său:
„Iar acum, vin la Tine și acestea le grăiesc în lume, ca să fie deplină bucuria Mea în ei.(…) Precum M-ai trimis pe Mine în lume, și Eu i-am trimis pe ei în lume. Pentru ei Eu Mă sfințesc pe Mine Însumi, ca și ei să fie sfințiți întru adevăr.
Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.
Și slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem: Eu întru ei și Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârșiți întru unime, și ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.”

Vinderea Domnului de către Iuda
În Sfânta Evanghelie a lui Matei(26, 47-50) se arată:
„Și pe când vorbea încă, iată a sosit Iuda, unul dintre cei doisprezece, și împreună cu el mulțime multă, cu săbii și cu ciomege, de la arhierei și de la bătrânii poporului. Iar vânzătorul le-a dat semn, zicând: Pe care-L voi săruta, Acela este: puneți mâna pe El. Și îndată, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucură-Te, Învățătorule! Și L-a sărutat. Iar Iisus i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit? Atunci ei, apropiindu-se, au pus mâinile pe Iisus și L-au prins.”
Tradiția spune că în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle în roșu sau în alte culori. Culoarea roșie este cea mai folosită pentru că reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate