“Sărbătoarea Mierii” la Blaj. Record de apicultori

in Agronomie
Loading...

N-ai avut unde să arunci un ac… de albină la cea de-a cincea ediţie a “Sărbătorii Mierii”, care a început la Blaj, cel mai mare târg apicol naţional organizat de compania Apidava, Asociaţia “Mierea Românească”, Primăria Blaj şi Consiliul Judeţean Alba.


“Albinuţele”, frumoase tinere blăjene, au distribuit participanţilor pliante cu programul sărbătorii. Peste 150 de apicultori (record, cu 25 la sută mai mulţi ca anul trecut) din ţară (Alba, Braşov, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Vâlcea, Craş-Severin, Bucureşti, etc) şi din străinătate (Ungaria, Polonia) au expus miere (polifloră, de tei, salcâm, rapiţă, mentă, zmeură, cimbrişor, mană de pădure, coriandru, sânziene, floarea-soarelui, cu cătină etc), propolis, polen, faguri şi alte produse de stup, vin cu miere, drajeuri, săpunuri, creme şi alte produse cosmetice pe bază de miere, echipamente şi utilaje pentru apicultură, ambalaje din plastic, stupi, rame, centrifugi, hrană şi tratamente pentru albine etc. N-au lipsit lumânările din ceară sub forma unor figurine, adevărate opere de artă: stupi, ouă, iepuraşi, căţeluşi, îngeraşi etc.

“Sărbătoarea Mierii” la Blaj. Record de apicultori, propolis, polen, faguri şi alte produse de stup, vin cu miere, drajeuri, săpunuri, creme şi alte produse cosmetice pe bază de miere, echipamente şi utilaje pentru apicultură, ambalaje din plastic, stupi, rame, centrifugi, hrană şi tratamente pentru albine etc. N-au lipsit lumânările din ceară sub forma unor figurine, adevărate opere de artă: stupi, ouă, iepuraşi, căţeluşi, îngeraşi etc.

Preţurile au variat în funcţie de produs. De exemplu, mierea polifloră şi de floarea-soarelui s-a vândut cu 16 – 17 lei/kg, cea de mentă şi tei a costat 19 lei/kg, iar kilogramul de miere de salcâm a ajuns la 21 – 23 de lei, în timp ce mierea de mană se vindea cu 25 lei/kg. Stupii din lemn pentru 16 rame costau 125 de lei, o ramă se vindea cu 1,2 lei, iar o diafragmă avea preţul de 5 lei. Preţul centrifugelor medii era cuprins între 1600 şi 1800 de lei.

Noutatea acestui târg a constituit-o prezenţa standurilor cu produse ecologice şi tradiţionale româneşti: brânzeturi, mezeluri, vinuri (un stand frumos a avut Asociaţia “Ţara Vinului”, reprezentată la faţa locului de Ioan Stanciu, fostul director al DAJ Alba), pâine, produse de panificaţie şi patiserie, dulciuri (turtă dulce, halviţă, marţipan), artizanat (lemn, împletituri de nuiele etc), obiecte ceramice (oale de lut), tablouri, etc. şi multe alte produse specifice. Totodată, au existat standuri cu răsaduri, seminţe şi puieţi de pomi fructiferi.

Pe acorduri de muzică populară, vizitatorii au putut să profite de vremea însorită şi caldă şi să petreacă în aer liber câteva ore, să consume mici şi preparate la grătar, clădite, porumb fiert, kurtos-kolacs, stropite cu bere, băuturi alcoolice sau răcoritoare.

La deschiderea oficială au participat, pe lângă primarul Gheorghe Rotar şi viceprimarul Corneliu Basaraba, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, directorul Cancelariei Prefectului, Virgil Tătar, senatorul Nicolae Dobra şi, bineînţeles, directorul Apidava, Victor Mateş, dar prin târg i-am văzut apoi printre miile de vizitatori şi pe comandantul IPJ Alba, chestorul de poliţie Ioan Căbulea, şeful Poliţiei Blaj, comsiarul şef Ioan Oneţ şi directorul DSVSA Alba, Vasile Bereş. Programul zilei  a mai cuprins un simpozion pe teme apicole de actualitate, la Centrul Cultural “Iacob Mureşianu”, la care au conferenţiat spcialişti de renume în domeniu, de la ora 15.00, un spectacol folcloric, iar de la 18.30, un concert Crusch şi Alexandra Ungureanu, ziua încheindu-se cu “Balul Apicultorilor”. Mâine este o zi dedicată copiilor, care vor beneficia de un program special.

Loading...
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.