Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

SCLAVIA. Fenomenul păgân de peste o mie de ani pe care Dumnezeu nu îl condamnă

in Articole

Primele dovezi ale sclaviei există încă din Egiptul Antic, când istoricul grec Herodot a lansat zvonul că piramidele au fost construite de mâinile dibace, dar înlănțuite, ale oamenilor de culoare. Rangul în societate era recunoscut nu doar prin prisma titlului, slujitorii de la palat sau din casa boierească arătau cât de important și bogat este stăpânul. Mâna de lucru ieftină, chiar gratuită este idealul oricărui om de afaceri și în zilele noastre, sclavia încă există, doar că a îmbrăcat alte straie, iar sclavii nu mai sunt doar oameni de culoare.

Odată cu descoperirea Americii fenomenul sclaviei a luat amploare. Oficial, primul proprietar de sclavi a fost chiar un om de culoare pe nume Anthony Johnson. Acesta a convins justiția în anul 1654, că servitorul său John Casor, tot de culoare, este proprietatea sa pe viață. John fusese adus din Africa ca slujitor în casă și după câțiva ani de smerenie în fața stăpânului și-a achitat datoria bănească față de acesta, moment în care a îndrăznit să ceară libertatea. Justiția a hotărât să îl înlănțuie ca sclav, fără drept de eliberare, în casa seamănului său.

Comerțul cu sclavi a fost unul dintre cele mai profitabile afaceri. Arabii în special erau cunoscuți ca negustori dibaci și în același timp ca cei mai tirani stăpâni. Dincolo de umilințele la care erau supuși, o parte din bărbații sclavi erau mutilați și transformați în eunuci, după care erau puși în slujba poftelor femeilor din harem. Ca și marfă, oamenii de culoare erau ținuți în lanțuri, dați cu ulei și îngrășați înainte de a fi expuși în piețe. Aici sclavii vânduți erau cei norocoși. Cei fără succes pe piață erau uciși pe loc, chiar în fața cumpărătorilor nesatisfăcuți.

Biblia nu se pronunță clar împotriva sclaviei. În Noul Testament, Iisus vindecă un sclav și îl laudă pe proprietar pentru credința acestuia. În niciun moment nu se specifică că ar fi păcat înrobirea unui om. Probabil pentru că în acele timpuri, sclavii aveau unicul drept de a încerca să își câștige libertatea după câțiva ani. Cu toate acestea, lanțurile existau la fel ca și credința, dar libertatea lipsea.

Abraham Lincoln câștigă alegerile prezidențiale organizate în 1860, SUA și luptă împotriva sclaviei, considerând că puterea proprietarilor de sclavi a ajuns să controleze inclusiv Curtea Supremă de Justiţie. Se impune cu convingere și reușește să distrugă fenomenul sclaviei și să redea libertatea unui număr impresionant de oameni, fapt care l-a transformat în cel mai iubit președinte al lumii.

Astăzi sclavia este condamnată și pedepsită în toată lumea, deși studii recente arată că există 30 de milioane de sclavi în toată lumea. Fenomenul continuă la origini, în special în Mauritania și Sudan, țări acuzate în repetate rânduri că nu promovează o politică suficient de fermă pentru a desființa sclavia.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate