Scoala viitorului! Locul unde se schimba atitudinea copiilor fata de studii

in Articole

Psihologii afirmă că e de ajuns să schimbăm atitudinea copiilor față de studii și, acestora le va place să meargă la școală. Căci fiecare copil aflăndu-se la grădiniță, vorbește cu entuziasm despre studii, dorindu-și căt  mai curănd să devină un școlar cu rucsac și cu o bancă de studii. Căndva, și noi, redacția 4Brain, am fost la fel de visători. Dar, din primele zile de studii majoritatea trăiau sentimentul dezamăgirii: fără discuții și jucării, tăcut și atent la ore, o sarcină destul de dificilă. O schimbare radicală a suferit planul de studii în școala Saunalahti, care se află în orașul finlandez Espoo.

17278260-R3L8T8D-650-51ef570be8e44e6da30000b8_saunalahti-school-verstas-architects_verstas_saunalahti_1052

Să începem cu clădirea și aspectul exterior al acesteia, în care cu greu ai recunoște o școală. Sigur l-ai confunda cu Muzeul de Artă Contemporană. Arhitecții din VERSTAS Architects, au decis să ignore aspectul obișnuit și plictisitor al școlilor, dar și metoda de separare a claselor de studii.

10.500 de metri pătrați găzduiesc: școli primare și secundare, departamentul pre-școlar, casa pentru tineret, sala de servire a mesei, o sală de teatru, biblioteca, sala de sport și altele. Orele de studii au loc într-o atmosferă relaxată. Fiecare copil e liber să-și aleagă poziția dar și locul pentru orele de studii, iar comunicarea cu semenii în timpul orelor este încurajată.

17277710-R3L8T8D-650-ce7853477860b3ee4ec81a738eb82847

Majoriatea lecțiilor sunt bazate pe lucrul în echipă și munca de proiect. Pe scaunele dotate cu roți, ajustate pentru fiecare elev individual, poți ajunge cu ușurință în orice parte a clasei. Răsfățații pot să se întindă pe o canapea, avănd la dispoziție chiar și o măsuță pentru laptop. Nu va fi o noutate să te anunț că nici tabla nu e una obișnuită, ci e conectată la laptop.

Sala pentru servirea mesei — locul în care se întălnesc toți participanții procesului educațional. De asemenea, aici descopei o scenă. Atunci cănd au loc concerte, sărbători și festivaluri, sala devine un auditoriu imens.

17282810-R3L8T8D-650-sau3

Curtea școlii este pregătită, pentru pauza mare. Aceasta este divizată în zone de vărstă diferită.

Seara, școala se transformă într-un loc de petrecere a timpului pentru toți locuitorii din cartier. Aici se deschid ateliere, săli de sport și cluburi de interese.

17284810-R3L8T8D-650-k2

Pentru interior, dar și fațadele clădirilor, arhitecții au folosit materiale ecologice naturale, care oferă clădirii un aspect și o atmosferă confortabilă, caldă, reușită pentru studii. Partea exterioară a clădirii este ornamentată cu  cărămidă în moduri diferite cu sop educațional. Locurile cel mai des inundate de surplusurile de energie (holurile, scările, etc) sunt viu colorate. Fiecare clasă e îmbrățișată de o culoare unică, deci e imposibil să te rătăcești.

Spațiile deschise sunt străns legate de curțile interioare, clasificate pentru fiecare vărstă, dar formănd împreună un tot întreg. Creatorii proiectului consideră că, prezența unui gard provoacă instantaneu copilului dorința de-a se revolta — curtea școlii din Finlanda este deschisă. Și desigur elevii sunt lipsiți de paznici și detectoare de metale. Există o cameră video, dar ea reprezintă o metodă de securitate invizibilă.

17278360-R3L8T8D-650-TU-130206-saunalahti-036

Interacțiunea cu mediul este susținută de ferestrele imense, cu  care este dotată școala. Astfel copii nu se simt prizonierii unui plan de studii sau captivi în 4 pereți.

în astfel de școli — departe de forma clasică de studii, copiii obțin succese la care nici nu îndrăzneau să viseze anterior, iar numărul de nevroze specifice vărstei școlare este redus.
Impactul principal într-o societate o reprezintă școala iar Saunalahti nu e o excepție.

sursa: 4brain.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.