Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Scop sau valori: ce este cel mai important pentru tine?

in Psihologie

Aceasta intrebare te va ajuta sa stabilesti o relatie intre ce consideri ca este important si comportamentul tau zilnic.

Scopul si paradoxul vietii

  1. Conditia umana.

Ne nastem cu credinta ca suntem centrul Universului. Totul se invarte in jurul nostrum si ceilalti oameni sunt aici din sincurul motiv ca sa aiba grija de nevoile noastre sic a sa ne faca fericiti. Singurul nostrum scop in viata pare a fi placerea- sa ne distram si sa acumulam cat mai multe lucruri. In plus, suntem bombardati in mod constant cu mesaje care inatresc aceasta mentalitate: “Ai grija in primul rand de tine insuti” sau “Meriti”. Poti sa traiesti dincolo de acest “eu mai intai”?

  1. Paradoxul

Cu cat ne urmam pornirile egoiste ale naturii noastre umane, cu atat cautam mai mult multumirea de sine, cu atat devenim mai putin impliniti. Viata functioneaza de fapt, cu totul diferit. Gasim cu adevarat bucurie nu primind, ci daruind; nu fiind serviti, ci servind si contribuind. Sa invatam sa depasim natura noastra egoista este una dintre cele mai grele lectii de viata, dar in acelasi timp una dintre cele mai mari provocari. Este nevoie insa sa inveti sa faci fata provocarii daca vrei sa stii ce inseamna sa fii cu adevarat om.

Adevaratul paradox este ca recompensa noastra in aceasta viata va fi mereu direct proportionala cu intreaga contributie pe care o aducem. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne refuzam dreptul al orice placere materiala. Nu este gresit sa ai un salariu bun, o casa si o masina frumoase. Ele sunt o rasplata a muncii si a autodisciplinei, si avem tot dreptul sa ne bucuram de ele. Putem  face aceste lucruri si in acelasi timp sa ii ajutam pe ceilalti sis a facem din lumea asta un loc mai bun.

Descopera-ti scopul in viata

Poate ca tu ti-ai descoperit deja misiunea sau scopul in viata. Daca da, atunci ai inteles deja cat de mult mai plina de sens este aceasta viata. Poti acum sa cauti ocaziile de a-I ajuta pe ceilalti sa isi descopere si ei misiunea in viata.

Iata cateva sugestii simple pentru a-ti descoperi misiunea, sau pentru a-I ajuta pe altii sa si-o gaseasca. Poti scrie raspunsurile pentru fiecare sugestie in parte:

  1. Care este misiunea ta in viata?
  2. Fa o lista cu primele zece valori pe care le ai, in ordinea importantei lor.
  3. Cu ajutorul oamenilor care te cunosc bine, fa o lista a calitatilor si a talentelor tale.
  4. Care dintre ele pot fi folosite cel mai bine pentru a imbogati vietile celorlalti?
  5. Cat timp petreci pe saptamana incercand sa faci lumea in care traiesti mai buna?
  6. Ce nevoie importanta consideri ca are comunitatea ta?
  7. Cum poti contribui mai bine la implinirea acestei nevoi?
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate