Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Scurta istorie cronologica a evreilor

in Istorie

107438

Mileniul 3-2 i. hr.- inca din epoca bronzului sunt atestate primele populatii semite in Palestina (Herodot foloseste prima data acest nume pentru teritoriul dintre Marea Mediterana si Siria; termenul deriva de la numele unei populatiei grecesti, filistenii; uneori numita si Canaan).

Mileniul 2 – inceput – in Palestina patrund noi triburi semite de pastori nomazi; printre acestea se aflau probabil si stramosii evreilor.

·                este pomenit numele legendarului Abraham (Avraam), conducator al unui trib care se stabileste in Canaan, pe atunci in zona de influenta a Egiptului.

·                in perioadele de foamete (sau poate doar in cautare de pasuni mai bune), o parte din evrei se refugiaza in Egipt (Biblia vorbeste despre migratia evreilor condusi de Iosif).

·                catre 1730 i. hr. – Egiptul e cucerit de hicsosi, populatie nomada asiatica, numita de egipteni (�printii tarilor straine�); vor conduce Egiptul in timpul dinastiilor 15 (�marea dinastie hicsosa�) si a 16 (�mica dinastie hicsosa�); ocupa Memphis si Avaris, care devine centrul puterii lor; acestia ii accepta pe evrei si le permit sa se aseze in manoasa Delta a Nilului.

·                catre 1550 i. hr. – Hicsosii sunt alungati definitive de Ahmosis I, din dinstia a 13; urmeaza perioada Regatului Nou (dinastiile 18-20) – epoca de maxima putere a Egiptului.

·                sec. XIII i. hr. – incepe procesul de sclavizare a evreilor, pusi sa munceasca in constructii in vremea lui Ramses II (�faraonul costructor�).

 Aceasta situatie determina �fuga din Egipt�a triburilor de evrei conduse de Moise (Moshe, in ebraica ), care pleaca din regiunea Deltei spre rasarit, trecand prin pen. Sinai, prin S M. Moarte, trec Iordanul si ajung in Canaan. Migratia a durat 40 de ani si reprezinta inceputul procesului de formare a �poporului lui Israel� ( numele de Israel apare pe o stela a faraonului Merneptah, c. 1230 i. hr.).

Concluzie – aceasta prima parte a istoriei evreilor, asa cum apare in credintele lor fundamentale, poate fi rezumata astfel: Dumnezeu l-a condus pe Abraham (Avraam) din Mesopotamia in Canaan si face cu el un Legamant, reinoit de Isaac, fiul sau, apoi de Iacov (Iacob), nepotul sau, care va lua numele de Israel (�cel care a luptat cu ingerul�). Principala clauza a acestui Legamant este urmatoarea fagaduinta: sa faca din descendentii lui Iacov un popor numeros (�poporul lui Israel�) si sa stapaneasca tara Canaan. Iacov este obligat sa paraseasca aceasta tara din cauza foametei si sa se retraga in Egipt unde poporul sau cade in robie. Dar Dumnezeul Legamantului ii ajuta sa se elibereze.

Evreii condusi de Moise se reintorc pe pamantul lor (�pamantul fagaduntei�).

·                sec. XIII i. hr. – incepe asezarea celor 12 triburi Israelite pe teritotiului Canaanului. Acestea vor purta timp de doua secole lupte de cucerire, iar teritoriul va fi impartit intre triburi.

·                sec. XII-XI i. hr. – apare o forma noua de conducere caracteristica perioadei numita: �Epoca judecatorilor�. Catre anul 1020 i. hr., un astfel de judecator a fost Saul, un taran razboinic din tribul Veniamin. Este ales rege, poarta mai multe batalii cu populatiile vecine: aminitii, moabitii si filistenii.

·                catre 1004 i. hr. – Saul si trei dintre fiii sai cad in lupta de langa Muntele Ghilboa, impotriva filistenilor. In partea de nord a regatului ii succede fiul sau Isboshet, iar in sud e proclamat rege David, din tribul lui Iuda.

·                1004-965 i. hr. – domnia lui David. A fost ginerele lui Saul (luase in casatorie pe Micol, fiica acestuia, dupa victoria impotriva filistenului, Goliath) si multa vreme in slujba sa Cade in dizgratia regelui Saul, gelos pe popularitatea lui, si fuge, cautand refugiu la filisteni. Dupa moartea lui Saul, tribul sau il proclama rege in partea de sud a regatului, pe care il reunifica insa dupa disparitia lui Isboshet.

Ierusalim devine capitala politica si religioasa a statutului, iar cultul monoteist al lui Iahve religie de stat.

·                965-928 i. hr. – domnia lui Solomon, fiul lui David si al Betshebei. Reorganizeaza armata, ridica cetati, duce un abil joc diplomatic intre Egipt si Mesopotamia (chiar se casatoreste cu fiica unui faraon din dinastia a 21-a, are bune relatii cu Tyrul si cu regele acestuia, Hiram I. Domnia sa a fost numita si �secolul de aur al Regatului Israel� datorita realizarilor de acum: este construit Templul si palatul regal, regatul e impartit in 12 disctricte, etc. La moartea sa regatul se scindeaza in doua state rivale:

o      regatul nordic, Israel, cu capitala la Sichem, apoi Samaria

o      regatul sudic, Iudeea, cu capitala la Ierusalim, unde vor conduce reprezentantii dinastiei lui David si Solomon.

·                721 i. hr. – dupa un asediu de trei ani Samaria este cucerita de Sargon II, iar Israelul e transformat in provincie asiriana.

·                586 i. hr. – la capatul unui lung asediu Ierusalimul era cucerit si distrus de Nabucodonosor II statul iudeu e desfiintat si multi locuitori sunt deportati in Mesopotamia (�captivitatea babiloniana�).

·                520-515 i. hr. – in timpul domniei regelui persan Darius I e reconstriut Templul din Ierusalim.

·                332 i. hr. – Alexandru cel mare include pe cale pasnica Palestina in marele sau imperiu, iar dupa moartea sa (323 i. hr.) si impartirea statului creat de el, acest teritoriu e inclus in hotarele regatului elenistic al Egiptului, condus de Ptolemei.

·                63 i. hr. – cucerirea romana. Pompei transforma Iudeea intr-o parte a provinciei Siria, condusa de un procurator roman, cu centrul la Cesarea. Aceasta provincie a statutului roman isi va castiga renumele de cea mai dificila si greu guvernabila datorita revoltelor, razboaielor, rezistentei evreilor.

·                37-4 i. hr. – sprijinit de Antonius, apoi de Octavianus, Irod I domneste ca rege al Iudeei, si se bucura de o adevarata autonomie. Dupa moartea sa insa, Iudeea nu va fi decat o simpla procuratura dependenta de provincia romana Siria.

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate