Se modifica Legea apiculturii in Parlament

in Agronomie
Loading...

“După un început al campaniei de recoltare marcat de temperaturi relativ scăzute, apicultorii primesc o veste bună de la parlamentari.

Legea Apiculturii, care se dezbate zilele acestea în Parlament, ar putea suferi o serie de modificări, cerute insistent de apicultori.

„Ni s-a promis că va fi eliminat paragraful prin care apicultorii erau obligați să se asocieze. Se reintroduce regulamentul de stupărit pastoral, pentru a se evita supraaglomerarea, dar și pentru a clarifica modul în care fermierii vor putea face tratamentele la culturi. Apicultorii vor notifica primăriile că se află în zonă, acestea având obligația de a anunța producătorii agricoli, astfel încât să nu se mai facă stropiri în acel interval”, ne-a precizat președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea.

Apicultorii le-au mai cerut aleșilor să treacă în Legea Apiculturii că importurile de mătci și familii de albine se vor putea face doar cu acordul asociațiilor de profil și al autorităților sanitar-veterinare, pentru a se evita importul de familii de albine bolnave.

În ceea ce privește producția de miere in 2014, veștile nu sunt tocmai bune. Anul trecut, în aproape jumătate din stupinele din țară producția a fost mică, astfel că, la nivel național, ACA estimează o producție de maxim 18-19.000 de tone. Nici 2014 nu se anunță un an foarte productiv, în condițiile în care, deși recoltarea a început, temperaturile au fost scăzute.”

sursa: stiriagricole.ro

De asemenea apicultorii au cerut in mode repetat modificarea Legii Apiculturii.

Asociaţia Crescătorilor de Albine din România doreşte modificarea legii apicultorilor şi atrage atenţia asupra rolului în economia naţională al apiculturii, pe care o consideră vitală pentru creşterea productivităţii agricole.

Mierea românească este recunoscută pe plan mondial, dar crescătorii de albine cred că ar trebui luate măsuri ca apicultura să se dezvolte şi mai mult.

Specialiştii din apicultură susţin că este foarte importantă promovarea consumului de miere şi produse apicole în rândul românilor, pentru că, în ţara noastră, o persoană consumă 500 de grame pe an de miere, ceea ce ne plasează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană.

Asociaţia Crescătorilor de Albine cere şi înfiinţarea unei clase de apicultură în cadrul Liceului Agricol, după cum a declarat preşedintele acesteia, Ioan Fetea.

“Şcoala românească a renunţat la orele de apicultură şi e păcat. Noi avem baza materială, avem stupina, aici, în curte, avem nuclee, avem laboratoare, avem tot. E păcat, pentru că apicultura este un sector care s-a dezvoltat destul de puternic şi se va dezvolta.

“S-a dezvoltat o adevărată industrie în jurul acestei albinuţe şi e păcat să nu fim preocupaţi aşa cum a gândit profesorul Harnaş, un circuit închis, atât de producţie, şi de cercetare, şi de învăţământ”, a spus Ioan Fetea.

Loading...
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.