Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Secretul  comportamentului uman

in Psihologie

Nu exista decat un mijloc prin care lumea sa porneasca pe oricine la treaba. Exista unul singur, si anume arta de a destepta in oameni vointa de a trece la actiune. Si este singurul mijloc!

Poti face, desigur pe cineva sa iti dea ceasul lui, punandu-i pistolul in coasta. Poti sa iti obligi angajatii sa lucreze, amenintandu-i cu concedierea. Poti obtine supunerea unui copil cu o lovitura de bici sau cu o vorba rea. Insa acesta metoda au consecinta dezastruase. Singura modalitate prin care te pot face sa intreprinzi orice este prin a-ti oferi ceea ce doresti.

Si ce iti doresti?

Sigmund Freud a spus ca orice act al nostru este motivat din doua directii: apetitul sexual si dorinta de marire. Dr. Dewey a spus  ca cea mai adanca dorinta a naturii umane este aceea de “a fi important”.

Ce vrei tu, de fapt?

Nu prea mult, dar putinele lucruri pe care ti le doresti, le doresti cu o intensitate si necesitate care nu pot fi negate.

Cateva lucruri pe care majoritatea oamenilor le vor sunt:

  1. Sanatate si conservarea vietii.
  2. Hrana.
  3. Odihna.
  4. Bani si bunuri cumparate cu bani.
  5. Viata de apoi.
  6. Satisfactie sexuala.
  7. Bunastarea copiilor.
  8. Sentimentul propriei importante.

Aproape toate aceste nevoi sunt satisfacute de obicei- toate mai putin una. Exista o necesitate- aproape la fel de profunda ca si nevoia de hrana si somn si aceasta este rareori indeplinita. Este vorba despre “dorinta de marire” sau “dorinta de a fi important”, n-ar mai fi existat civilizatie  iar fara o astfel de nazuinta  am fi fost foarte aproape de animale.

Toata lumea iubeste complimentele. Cel mai profund principiu al naturii umane este setea de a fi apreciat, spune William James, si nu este vorba despre “dorinta”, “aspiratie” sau “nazuinta”, ci este vorba de “sete”.

Daca stramosii nostrii n-ar fi purtat in suflete aceasta arzatoare dorinta de a se simti importanti, nu ar mai fi existat civilizatie. Fara o astfel de nazuinta, am fi fost foarte aproape de animale.

 

Dorinta de a fi important este un criteriu fundamental care distinge umanitatea de restul regnului animal. Dorinta de a se simti important l-a ajutat pe Dickens sa isi scrie romanele nemuritoare. Aceasta dorinta l-a inspirit sip e Sir Christopher Wren sa isi inalte simfoniile in piatra.

Acesta dorinta te face sa fii mereu la moda, sa conduci masini de ultimul tip si sa te lauzi mereu cu genialii copii.

Acesta dorinta ii ademeneste pe multi tineri sa se alature unor bande si sa devina infractori. Infractorul tanar tipic este considerat ca fiind plin de vanitate si primul lucru pe care il solicita dupa arestare este permisiunea de a citi acele ziare de scandal care l-au transformat in eroul zilei.

Spune-mi cum se naste sentimentul importantei in tine si iti voi spune ce esti. Asta te caraterizeaza pe deplin, deoarce este ceea ce conteaza cel mai mult.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate