Secretul retelei de tuneluri, descoperită ”oficial” dupa cutremurul din 1977

in Curiozitati

Zona Craiovei e foarte bogată în vestigii ale unor căi subterane, demonstrate arheologic sau doar înregistrate de memoria comunităţilor locale. Cetatea dacică Pelendava, de lângă Craiova, avea un tunel care ieşea la malul drept al Jiului, lung de 2 kilometri.

De asemenea, în satul Lemnea de Sus există o gură de tunel care leaga localitatea de centrul Craiovei pe un traseu lung de 13 kilometri. Sub municipiul Craiova există o reţea de tuneluri, descoperită ”oficial” dupa cutremurul din 1977, in urma lucrarilor de renovare a cladirii Minerva ,unde exista un nod e comunicatii al acestor tuneluri care leagă fostele case boiereşti..

1-retea-secreta-de-tuneluri-in-craiova

Aceasta retea vasta de tuneluri a fost construita de-a lungul secolelor de catre clasa conducatoare a orasului cu scop de evacuare a lor si a bunurilor acestora in timpul atacurilor asupra orasului. Aceste tuneluri porneau din zona de centru a Craiovei si legau diverse obiective din oras iar cele mai lungi iesau la marginea orasului , de exemplu cel care iesa la Leamna , si mai putin cunoscut este cel care iasa in zona ANL-urilor din cartierul Craiovita Noua , gura acestuia fiind astupata la ora atuala.

Reteaua tunelurilor craiovene a fost tinuta secreta din ratiuni strategice si in timpuri moderne , gurile de acces in galerii porneau din subsolurile unor vile din zona de centru , vile in care isi aveau domiciliul diverse cadre ala securitatii care aveau ca scop pazirea gurilor de acces ( un exemplu clar este o fosta vila de pe strada Stefan cel Mare, care la ora actuala nu mai exista fiind construit sediul IPA Craiova din spatele hotelului Jiul) acesta era un tunel mai scurt facand legatura intre Prefectura si strada Stefan cel Mare.

2-retea-secreta-de-tuneluri-in-craiova

Din surse sigure stiu ca reteaua era reparata si ingrijita cu ajutorul condamnatilor pe viata , acestia ne putand face cunoscuta reteaua publicului larg. La ora actuala mare parte din tuneluri au fost sectionate sau distruse in urma aparitiiei de cladiri noi , iar ce a mai ramas in zona centrala isi au sediul diverse cluburi si pup-uri. Am sa revin intr-un viitor articol cu mai multe amanunte despre tunelurile Craiovei dar si despre un posibil tunel din zona Calafat care ar face legatura cu malul bulgaresc.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.