Secretul unei stupine profitabile

in Agronomie

Apicultorii constănţeni cu ştate vechi cu siguranţă au tot soiul de „secrete“, cele mai multe obţinute şi datorită experienţei, care practic fac diferenţa între ei şi… ceilalţi (calculată în producţii mult mai mari, familii sănătoase, aşadar şi câştiguri frumoase, şi investiţii mici). Unul dintre aceste „secrete“, care este parte a pregătirii de iernare, şi care nu se găseşte în multe cărţi de specialitate, ne-a fost dezvăluit de apicultorul Ionel Togan, care este şi vicepreşedintele Asociaţiei APIS Tomitana Dacica.

 Potrivit acestuia, pentru o iernare bună sunt de urmărit şi respectat trei faze principale. În primul rând, în această perioadă, până pe 31 august, trebuie făcută o stimulare a mătcii, pentru a nu se înceta ponta. Această stimulare se face printr-un sirop. Reţeta se găseşte în toate cărţile de specialitate, însă apicultorii au găsit o modalitate de a o îmbunătăţi. „Ca nişte particularităţi, pe care eu le folosesc – timpul mi-a dat dreptate şi am obţinut rezultate foarte bune – în acest sirop, apă cu zahăr, eu am făcut anumite combinaţii. Apa nu am fiert-o aşa simplă, am băgat în ea şi câteva plante. Am făcut un ceai. În ceaiul respectiv, am băgat doar jumătate din cantitatea de zahăr, iar cealaltă jumătate, şi chiar peste, am completat cu miere. În acest sirop, pe lângă plante, care vor ajuta albinele pe timp de iarnă să fie sănătoase, să aibă stomacul sănătos, neapărat trebuie inclus protofilul. El ajută la eliminarea unei mari părţi din virusul nosema, care ştim că omoară un efectiv destul de mare. Neapărat acest protofil. În acest sirop se mai pot pune încă două ingrediente, care nu se regăsesc în toate reţetele din cărţile de specialitate – sirop de ceapă sau sirop de usturoi. Multă lume nu ştie, dar acest sirop le măreşte durata de viaţă, aproape le-o dublează. Ştim că albinele trăiesc 35 – 40 de zile, dar astfel ajung până la 70 de zile, după consumarea acestui sirop”, a explicat Ionel Togan.
Siropul de ceapă este foarte uşor de făcut. Ceapa se trece prin maşina de tocat, se stoarce şi se adaugă în siropului standard. „Acest sirop pentru albine este foarte necesar, atât toamna, cât şi primăvara. Toamna îl consumă albinele care urmează să treacă peste iarnă, şi atunci au o rezistenţă mai mare, vor trăi mai mult şi vor putea să îngrijească puietul, iar primăvara, la primele şarje de puiet, acesta fiind hrănit cu siropul acesta de ceapă, li se măreşte durata de viaţa, iar la primul cules vom avea două sau trei generaţii de albine în aceeaşi ladă. Un efectiv mult mai mare. Vom avea mult mai multe lucrătoare şi astfel producţia va fi crescută”, a precizat Ionel Togan.
Apicultorul a mai adăugat că siropul de stimulare trebuie neapărat să conţină şi polen, care se dizolvă foarte bine, sau înlocuitor de polen.A doua fază

Ionel Togan spune că, în ceea ce priveşte a doua fază – pregătirea pentru iernare din punct de vedere al cantităţii de mâncare – dacă în stup sunt în jur de 14 – 16 kilograme de miere, atunci apicultorii pot sta liniştiţi până în ianuarie, chiar februarie. Dacă nu, trebuie ca până în 15 – 20 septembrie să se facă o hrănire de completare, cu miere lichidă sau cu miere cristalizată, sub formă de turte. „În această miere este indicat să se bage şi protofil, tot pentru nosema, şi polen sau înlocuitor de polen, pentru că puietul, puţin cât este pe timp de iarnă, are nevoie de proteine”, a spus apicultorul.A treia fază

A treia fază – poziţionarea stupilor – este, de asemenea, foarte importantă. „Să fie puşi cât mai aproape unul de celălalt, pentru a împiedica formarea curentului între lăzi. Pe timp de iarnă albinele nu suferă de ger, ci de curent. Gerul nu le face nimic. Ele au o metodă să se apere de ger – printr-un consum mai mare de miere. Albina poate rezista până la minus 52 – 55 de grade Celsius, dar curentul o termină. Pot fi şi doar minus 4 – 5 grade. Din cauza aceasta, mare grijă unde se fac adăposturile! Să fie puse nişte perdele de coceni, de stuf, folie, dar atenţie dacă punem folia în stupină pe timp de iarnă. Aceasta trebuie prinsă foarte bine, ca vântul să nu o fluture să facă zgomot, pentru că orice zgomot în plus duce la mărirea consumului de miere”, aşa sună alte sfaturi date de Ionel Togan.
De asemenea, foarte important este şi ca lăzile să fie bine chituite, cu toate că pe interior albinele şi le chituiesc cu propolis şi, mai ales pentru apicultorii fără mare experienţă, atenţie la ventilaţie! „Trebuie să le asigurăm o ventilaţie corectă. Dacă stupul face condens, apa deranjează albinele şi chiar poate să omoare familia”, a mai spus apicultorul.
sursa: cugetliber.ro
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.