Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Sefa DNA, despre modificarea Codului Penal: „Va afecta grav lupta anticorupţie, urmărindu-se ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penală”

in Stiri online

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi seară, pentru News.ro, că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale adoptat de Guvernul Grindeanu va afecta grav lupta anticorupţie, urmărindu-se ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penală pentru abuz în serviciu.

Laura Coduţa Kovesi a spus că nu ştie exact ce formă a OUG a fost adoptată de Guvern marţi seară, dar prin prevederile din varianta primită înaintea şedinţei Cabinetelui va fi afectată grav lupta anticorupţie. „Prin acest proiect se urmăreşte ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penala pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Acest proiect va afecta grav lupta anticorupţie. Să vedem ce au adoptat. Nouă ne-au trimis un proiect şi acum scriam un punct de vedere pentru că aveam termen până mâine (miercuri-n.r.)  la ora 9.00. Aşteptăm să vedem forma adoptată azi”, a declarat, marţi seară, pentru News.ro, procurorul şef al DNA.

Guvernul a adoptat, marţi seară, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale.

De asemenea, a fost adoptat şi un proiect de lege privind graţierea unor fapte. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va reuni, miercuri, pentru a aviza proiectul de Ordonanţă de Urgenţă adoptat marţi de Guvern pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, la solicitarea Ministerului Justiţiei. Solicitarea Ministerului Justiţiei a fost transmisă marţi, potrivit documentelor postate pe site-ul CSM. Astfel, într-o notă scrisă de mână pe solicitarea ministerului este trecută ora 17.00, alături de menţiunea: „Membrilor CSM pe e-mail.

Comisia 1 CSM, DLDC, ICCJ, instanţe şi PICCJ, parchete”. În document sunt subliniate cuvintele „proiect de ordonanţă”, „Codului Penal”, „Codului de Procedură Penală” şi „rugămintea de a-l aviza”. Documentul este semnat pe ultima pagină de ministrul Justiţiei. Tot acolo sunt trecuţi, ca avizând favorabil, ministrul de Interne, Daniela Carmen Dan, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, fără ca pe document să existe semnăturile celor doi miniştri.

Proiectul a suferit unele modificări faţă de prima variantă, care a primit aviz negativ din partea CSM. Astfel, pentru favorizarea făptuitorului nu există pedepse în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative. Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.

Totodată, dispare neglijenţa în serviciu, iar în cazul abuzului în serviciu, funcţionarul trebuie să încalce legea „cu ştiinţă”, pentru a fi pedepsit. OUG menţine termenul de şase luni până la care pot fi făcute denunţuri şi pragul de 200.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Sursa: adevarul.ro 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate