Semnele cutremuratoare ale cencerului la colon! Din 20 de persoane, una prezinta acest risc

in Sanatate

Din 20 de persoane, una prezinta riscul de a face cancer la colon. Iata semnele cutremuratoare ale acestei boli!
Cancerul la colon este o tumoră malignă ce poate sa apăra pe o leziune precursoare al unui cancer malign (polipi de exemplu). Acest tip de cancer este întâlnit atât la bărbați cât și la femei. Majoritatea acestor cancere pornesc de la adenomuri sau polipi. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind moștenite.
Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa și, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Incidența anuală a acestei forme de cancer, în România, este de 8.696 cazuri noi.

SIMPTOME:
1) Scaun cu mucus.
2) Scaun cu sânge – in general in cazul hemoroizilor, sangele este rosu curat, proaspat, fara mucus, in cazul cancerelor, de obicei exista o combinatie a celor doua, mai ales in cancerele situate jos, la nivelul colonului stang. Scaunul in cancerele joase, stenotice – este subtire, ca un creion.
3) Tranzitul intestinal devine neregulat
4) Constipatia alterneaza cu diareea.
Tumorile cresc in interiorul colonului, practic devin un obstacol, o stenoza, care induce practic constipatia.
5) Poate crea o senzație persistentă de defecație.
6) Dureri abdominale
Existenta unei stenoze destinde abdomenul, acesta devenind dureros la atingere. In ocluzii, durerea este extrem de intensa, vie, scaunul este absent, practic este o urgenta medicala si necesita operatie.
7) Scăderi bruște de greutate – apar frecvent si in cazul altor tipuri de cancer, trebuie apreciate in context
8) anemie, de multe ori fara o cauza explicabila la nivelul dietei
9) oboseala, senzatie de extenuare – pe fond de anemie prin pierderea constanta de sange din tumora, apar aceste modificari
SEMNELE CLASICE DE ALARAMA SUNT: constipatie care devine din ce in ce mai intensa, sange in scaun, scaun subtire, scadea apetitului, scaderea in greutate, greata, varsaturi, dureri abdominale la o persoana de peste 50 ani!!!
Cauze: Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice și apar la persoane fără riscuri aparente, din cauza unor factori externi cum ar fi dieta, fumatul și alcoolul.

Dieta:
– consumul crescut de alimente procesate – zaharoase, fainoase, patiserie
– consumul de carne procesata;
– lipsa fibrelor – se pare ca fibrele din dieta determină un tranzit intestinal accelerat ce crește gradul de eliminare a factorilor carcinogeni ingerați;
– Alcoolul consumat în cantități crescute zilnic dublează riscul de a dezvolta cancer, în special consumatorii berii.
– Fumatul ,în special, în cazurile unor debuturi precoce au o influență foarte mare în determinarea cancerului la colon.
– Sedentarismul
– Obezitatea
Din punct de vedere ereditar, riscul de a dezvolta cancer este de aproximativ 50% la cei ce au o rudă de gradul întâi sau părinți bolnavi.
Bolile inflamatorii intestinale: recocolita ulcerohemoragica și boala Crohn – cresc riscul de cancer colo-rectal de 4-20 de ori față de populația generală.

Studiile de laborator includ:

– teste de sânge: hemoleucograma – arata anemie hipocromă microcitară, prin deficiență de Fe; combinarea cu deficitul de vitamina B12 sau folat determină anemie macrocitară;
– teste funcționale hepatice: sunt de obicei normale, chiar și în cazul metastazelor hepatice;
– testele de inflamație: VSH crescut;
– testul hemocult pozitiv.
– Tuseul rectal
– Rectoscopia (vizualizarea doar a rectului = porțiunea terminala a colonului) sigmoidoscopia (vizualizeaza rectul si colonul sigmoid, adica cam 1/3 din tot colonul) sau colonoscopia totala cu vizualizarea de imagini din interiorul colonului
– Biopsia zonelor suspecte la colonoscopie
– Irigografia simpla (mai rar folosita astăzi) sau cu dublu contrast
– Ecografia abdominala (nu vede cancerul de colon, dar poate sa vadă eventualele metastaze în ficat, abdomen sau ganglionii abdominali)
– Examenul tomografic (computer tomograf, CT), nu vede de obicei cancerul de colon ci metastazele și extensia la organele din vecinătate)
– Colonoscopia virtuala (colonografia CT)
Determinarea markerilor ADN tumorali în scaun.

TRATAMENT:

Sunt numeroase variante de tratament pentru cancerul de colon. Chirurgia de excizie este prima opțiune terapeutică. În funcție de stadiul clinic al bolii chirurgia este sau nu urmată de chimioterapie, iar dacă tumora este foarte mare, înainte de operație este necesară radioterapia.
Medicația cuprinde: – agenți antineoplazici, – chimioterapia: fluorouracil, vincristina, leucovorin – irinotecab, oxaliplatin, cetuximab.
După tratament este necesară supravegherea post-operatorie, la 3-6 luni o colonoscopie de control, urmată de a doua la un an. Ecografia și CT trebuie efectuate la 3-6 luni pentru identificarea metastazelor la distanță. Profilaxia cuprinde următoarele măsuri: efectuarea de teste de screening, menținerea unei diete sănătoase.
Regimul alimentar în cancerul de colon trebuie să conțină fructe și legume, crude sau preparate termic, pentru necesarul de fibre alimentare; suplimente de calciu la persoanele cu deficit, vitamine antioxidante: A, C, E; reducerea cantității de grăsimi ingerate, consumul preferențial de uleiuri vegetale cu acizi omega 3, reducerea consumului de carne procesata, de sare și produse afumate sau preparate prin sărare. Sursa: wikipedia

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*