Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Senatorii au respins cererea de reexaminare a statutului condamnatilor penali!Nu-si pierd mandatele

in Politic

Senatorii au respins cererea de reexaminare a şefului statului Klaus Iohannis privind modificarea statutului aleşilor locali. Parlamentarii au menţinut prevederile potrivit cărora mandatul consilierilor locali şi judeţeni, primarilor sau preşedinţilor Consiliilor judeţene încetează doar în cazul condamnării definitive la pedepse cu executare, nu şi în cazul sentinţelor cu suspendare.

Senatul este for decizional

Senatorii nu au fost de acord cu cererea de reexaminare a preşedintelui. Ei au adoptat legea în forma iniţială trimisă la promulgare cu 82 de voturi “pentru”, 27 “împotrivă” şi două abţineri.

Pe 15 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care modifica Statutul aleşilor locali, motivând că, în forma transmisă spre promulgare, legea “ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate.”

În cererea de reexaminare, preşedintele preciza că exercitarea funcţiilor de primar, consilier sau presedinte al CJ de către o persoană condamnată penal, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, chiar cu suspendare, plasează sub semnul vulnerabilităţii exercitarea mandatului de ales local.

Modificările au fost respinse iniţial de Camera Deputaţilor, însă au mers la promulgare după ce Senatul le-a adoptat în calitate de for decizional.

Ce mai poate face Iohannis

După respingerea cererii de reexaminare, şeful statului mai are o armă de atac împotriva modificărilor propuse de senatori. Poate ataca legea la CCR.

”Continuarea exercitării mandatului de către o persoană condamnată cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere este de natură a aduce atingere unor principii elementare ce țin de morala publică, de specificul funcției exercitate, de integritate și, nu în ultimul rând, de încrederea cetățenilor în reprezentanții locali. Mai mult, considerăm că intervenția legislativă conduce la ideea că integritatea este adaptată în funcție de circumstanțe, când în realitate, conduita ar trebui stabilită în acord cu principiile, și nu invers.”

din motivarea solicitării de re-examinare, a președintelui Klaus Iohannis,

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate