Senotainioza

in Agronomie

Etiologie

Agentul patogen este o dipteră vivipară, denumită Senotainia tricuspis. Această muscăeste mai mică decât musca comună (6-8 mm), de culoare cenuşie-deschis, cu o dungă albăpe cap. Femelele împerecheate îşi petrec cea mai mare parte a timpului în stupină şiurmăresc albinele sau trântorii, depunând din zbor larvele pe corpul acestora.

 

Imediat după ce au fost depuse pe albină, larvele lungi de 0,7-0,8 mm şi cu un diametru de 0,17 mmpătrund în organismul insectei la nivelul părţii dorsale a articulaţiei cefalotoracice şi sehrănesc cu hemolimfă şi ţesuturi vii. Când larva s-a dezvoltat suficient (15 mm lungime şi 3mm diametru) părăseşte cadavrul albinei (6-11 zile) şi intră în pământ la o adâncime de 3-4  cm, unde după 1-2 zile se transformă în nimfă, iar după 7-12 zile în muscă. Într-un sezon apicol pot să apară două generaţii de muşte, iar iernarea acestora se face în stadiul nimfal.Femela este vivipară şi poate produce între 700 şi 800 de larve (Simintzis, 1949; Giordani,1956; Boiko, 1959).

Contaminarea albinelor lucrătoare şi a trântorilor se face prin atacul direct, în timpul zborului, al muştei parazite, care-şi depune cu această ocazie larvele pe corpul acestora. Contaminarea este mai puternică pe timp cald şi însorit, în timp ce pe timp rece şi ploios, contactul albinelor cu musca parazită este redus.După ce penetrează muşchii toracici, larva trece în următoarea etapă de dezvoltare larvară, în care se hrăneşte cu hemolimfa gazdei atâta timp cât aceasta trăieşte. Larva este deculoare alb cu negru, are părţile bucale sub formă de coasă şi are 1,5 mm lungime şi 0,5mm lăţime.Larvele, în număr de una sau mai multe, se fixează în cavitatea toracică, de unde pot migra în cavitatea cefalică şi abdominală. Când albina-gazdă moare (de obicei la 2-4 zile dupăparazitare), larva se hrăneşte cu ţesut solid şi trece în următoarea etapă de dezvoltare.Devorează muşchii toracici şi alte părţi moi ale toracelui şi capului.Când ajunge la 8 până la9 mm în dimensiune, abadonează cadavrul gazdei şi intră sub pământ, pentru a completa ciclul evolutiv. Aici devine individ matur, în 7-12 zile (Boiko, 1958) sau 16 zile (Giordani,1956).Femelele acestei muşte se întâlnesc în stupină din mai până în octombrie, în număr foarte mare în iulie-august, de dimineaţa şi până seara, dispărând din stupină atunci când temperatura atmosferică depăşeşte 30°C. Pe timp favorabil, în 1-2 zile depune toate larvelepe corpul albinelor.

 

 

Simptome

Albinele culegătoare se debilitează, îşi pierd capacitatea de zbor şi familiile se depopulează rapid. Uneori, la albinele moarte se pot observa trepidaţii ale abdomenului, datorate mişcărilor pe care le fac larvele parazite din organismul lor în căutarea hranei. Diagnosticul se bazează pe semnele clinice şi pe examenul de laborator.Tratamentul constă în aşezarea pe capacele stupilor (locul unde poposesc senotainiile) a unor cartoane albe, pe care se aplică o soluţie de amidon în care se înglobează insecticide în proporţie de1-2 %. Se pot folosi şi vase de culoare albă cu apă, care se aşează tot pe capacele stupilor şi în care se vor îneca un număr mare de muşte, acestea fiind puternic atrase de culoareaalbă a vasului.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.