Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

SFÂNTA FECIOARA MARIA, PELERINAJE UIMITOARE

in Spiritualitate

Şi a zis Maria: Măreşte sufletul meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că iata, de acum mă vor ferici toate neamurile. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic şi sfânt este numele Lui.

                                                                                                         (Luca 1, 46-48)

MINUNILE FECIOAREI

Dacă România este supranumită Grădina Maicii Domnului, restul Europei nu se lasă mai prejos cu locuri minunate, în sensul cel mai propriu al cuvântului. Iar unul dintre cele mai potrivite momente pentru pentru a fi cât mai aproape de harul dumnezeiesc este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, 15 august, în care credincioşii prăznuiesc trecerea Maicii Domnului la dreapta Fiului ei, ridicarea la cer a Mamei precum a Fiului. Unul dintre cele mai importante praznice ale creştinătăţii, ţinut în aceeaşi zi de catolici, de ortodocşi şi de greco-catolici.

GROTA FECIOAREI DIN LOURDES

La mijlocul secolului al XIX-lea, pe 11 februarie 1858, trei fete din micul oraş Lourdes de la poalele Pirineilor au pornit spre munte să adune crengi de foc, Bernadette Soubirous, cea mai mare dintre ele, a rămas la urmă. Era astmatică şi urca greu. La un momet dat, a auzit un vuiet, iar când a ridicat privirea a văzut că se afla în faţa unei peşteri în gura căreia stătea o doamnă surâzătoare, îmbrăcată în alb. Bernadette a căzut în genunchi şi a început să se roage.

De atunci, Fecioara a început să i se arate fetei şi să-i spună ce să facă, cum să se roage, precum şi ce să le spuna localnicilor. Mulţimi de credincioşi şi necredincioşi au început să vină în pelerinaj în grota Fecioarei, minunea la de Lourdes a fost confirmată de Vatican.

Bernadette s-a călugărit după câţiva ani la mănăstirea din Nevers, sub numele de Maria Bernad. A murit, împăcată cu Dumnezeu şi cu suferinţa ei, în anul 1879, la doar 35 de ani, răpusă de cancer. Trupul sau poate fi încă văzut, într-o raclă de cristal, la Mănăstirea din Nerves, unde pare că doarme.

Astăzi, orăşelul de la poalele Pirineilor are 30 de hoteluri, un aeroport, o biserică subterană cu 20.000 de locuri şi este vizitat anual de 4-5 milioane de pelerini.

SECRETELE ROZARIULUI DE LA FATIMA

Una dintre cele mai cunoscute minuni ale secolului XX, din nou confirmată de Vatican, s-a petrecut în Portugalia, la Fatima, un oraşel aflat între Lisabona şi Porto. Pe 13 mai 1917, trei copii, două fete şi un băiat, se aflau cu oile la păscut pe câmpul din apropiere. Deodată, li s-a arătat Doamna din Lumină, cum au descris-o ulterior copiii. Doamna i-a vorbit fetiţei mai mari, Lucia don Santos, spunându-i că este Fecioara Maria, Maica lui Dumnezeu, şi că va avea încă cinci apariţii, în acelaşi loc şi la aceeaşi dată: ziua de 13 ale lunii. La ultima dintre ele, Fecioara, în faţa a 70.000 de martori, inclusiv ziarişti, a făcut minuni şi i-a încredinţat Luciei trei secrete, numite Secretele Rozariului. Două dintre ele au fost dezvăluite de Vatican: era vorba despre declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial şi destrămarea URSS. Al treilea secret a fost însă mai bine păzit, existând deocamdată doar presupuneri cu privire la tentativa de asasinat asupra Papei Ioan Paul al II-lea. Pe locul în care Fecioara s-a arătat celor trei copii s-a ridicat o biserică, devenită loc de pelerinaj, creştini din toată lumea rugându-se Fecioarei să-i ajute, să-i lumineze, să-i îndrume.

FECIOARA CARE PLÂNGE DE LA NICULA

Unul dintre cele mai importante pelerinaje din România este cel de la mănăstirea Nicula (jud. Cluj), de Sântămarie Mare. Mănăstirea Nicula se găseşte în comuna Fizeşul Gherlei, la 7 km de Gherla. A fost înfiinţată de pusticul Niculae, care a vieţuit prin părţile acelea pe la 1326. Adăposteşte poate cea mai cunoscută icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la noi, făcută la 1681, de pictorul Luca din Iclodul Mare. Între 15 februarie şi 12 martie 1699, există mărturii scrise ale mai multor credincioşi, icoana a lăcrimat. Se spune că guvernatorul locurilor ar fi trimis icoana la Viena, pentru a fi adorată şi la familia imperială. Sătenii au fost însă la un pas de a se răscula, aşa că icoana s-a întors la locul ei. În anul 1928, papa Pius al XI-lea numeşte lăcaşul din Fizeşul Gherlei sanctuar marian. În fiecare an, pe 15 august, sute de mii de credincioşi, greco-catolici şi ortodocşi deopotrivă, merg la Nicula pentru a se ruga Fecioarei, cei mai mulţi pe jos, aşa cum impune tradiţia.

FECIOARA NEAGRĂ DE LA CZESTOCHOWA

Fecioare negre sunt mai multe în lume. În Montserrat (Spania), la Bruges (Belgia), la Ghighiu (România). Dar Fecioară Neagră cu cicatrice pe obraz este numai Maica Domnului arătând calea, din Czestochowa, de la mănăstirea Jasna Gora, considerată şi apărătoarea Poloniei. Pe obrazul drept al Fecioarei din Czestochowa se văd clar două cicatrici lăsate, se spune, de ereticii huşiţi la 1430. După ce au atacat mănăstirea, au plecat, cu carele încărcate de lucruri de valoare, printre care icoana Fecioarei Negre. Carele n-au putut fi mişcate din loc până ce hoţii n-au renunţat la icoană. Unul dintre soldaţi a lovit icoana de două ori cu sabia. Când a ridicat tăişul a treia oară, a căzut mort, pe loc. Despre Fecioara Neagră de la Czestochowa se mai spune că ar fi fost pictată de sfântul apostol Luca, considerat, de altfel, întâiul iconar, pe o bucată de lemn ce fusese masă în casa Sfintei Familii. Icoana este făcatoare de minuni, atestată de Vatican.

PELERINAJUL MARIAN DE LA CACICA

La 17 km de Gura Humorului este situată cunoscuta Salină Cacica. Tot acolo este şi biserica romano-catolica cu hramul Adormirii Maicii Domnului, devenită sanctuar naţional. O zonă superbă, iubită şi vegheată de Fecioară. La începutul secolului al XIX-lea, la Cacica a fost adusă o icoană făcătoare de minuni, copie fidelă a Madonei Negre de la Czestochowa.

“Emoţionant a fost momentul în care, după ceremoniile de sfinţire a bisericii, Excelenţa Sa arhiepiscopul a adus cu mâinile sale proprii din capelă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aşezând-o pe altarul principal, iar de aici cu ea a binecuvântat mulţimea. Nu a existat niciunul care să nu fi vărsat lacrimi de emoţie, când Maica Domnului mulţumea tuturor pentru noul ei lăcaş. Apoi icoana a fost aşezată pe altarul principal, pe care Regina cerului şi-a luat locul cuvenit lângă Iisus Hristos, prezent în preasfântul sacrament.” (Anonim, mărturie din arhivele bisericii).

La pelerinajul de la Cacica participă mii de credincioşi catolici şi Greco-catolici, dar şi ortodocşi.

BISERICA DORINŢELOR DE LA HAGIGADAR

De peste 100 de ani, în duminica din preajma sărbătorii creştine a Adormirii Maicii Domnului, are loc pelerinajul de hramul mănăstirii Hagigadar din Suceava. Supranumită Mănăstirea Dorinţelor, ea aparţine Bisericii Armene din România şi se deschide numai pentru pelerinajul marian din cea mai apropiată duminică de 15 august (tipicul armean cere ca praznicele să fie ţinute duminica, indiferent când cade sărbătoarea). Tradiţia orală spune că orice dorinţă pentru care credincioşii se roagă în această zi (dorinţă care nu presupune răul cuiva) se vor împlini dacă se vor respecta toate ritualurile. Nu este bine să vorbeşti dacă vrei ca dorinta să-ţi fie ascultată. Credincioşii se roagă pentru a li se împlini dorinţele, ţin un moment de reculegere şi fac o cruce până la pământ. Se aşază apoi în genunchi cu ochii închişi şi cu frunţile la pământ. Cei mai evlavioşi urcă în genunchi dealul pe care este aşezată biserica, înconjoară de trei ori lăcaşul sfânt tot în genunchi, cu capul plecat, rugându-se în fiecare colţ. Acest ritual se desfăşoara într-o tăcere desăvârşită. După slujbă, toată lumea participă la hurban, o petrecere cu supă de urechiuşe şi pilaf de vită.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Spiritualitate

BRUMAR ADUCE SANATATE

Pâș-pâș-pâș pe furis, Doamna Toamna isi cam ia talpasita. Si lasa loc,
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate