Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Și-a vândut țara bucată cu bucată. Cea mai mare escrocherie din toate timpurile

in Articole

Gregor MacGregor este cel dintâi escroc cunoscut al lumii și care nu a avut nevoie decât de puțină inteligență pentru a jefui toată Europa. MacGregor a fost un soldat scoțian, care a luptat în Portugalia în anul 1809 pentru eliberarea spaniolilor de sub ocupația franceză. Sătul de războaie și atrocități dezertează și se mută la Edinburgh, Scoția, împreună cu familia unde se autointitulează „Sir” pentru a-și proteja identitatea. Un an mai târziu avea să îi moară soția, momentul fiind crucial pentru MacGregor.

Se mută în America Latină unde titlul de „Sir” îl ajută să intre în lumea bună. Astfel, se căsătorește cu verișoara lui Simon Bolivar, conducător al revoluției de independență și primul Președinte al Columbiei. Rangul îl obligă pe McGregor să se înroleze ca și combatant într-o serie de lupte în Columbia, Venezuela și Florida până în anul 1820 când decide să se mute la Londra.
Toate încercările „de mai bine” ale bărbatului păreau a fi insuficiente pentru a-și atinge scopul suprem, cel al bogăției și astfel începe să pună la cale un plan diabolic dar și ingenios.

Ajunge în Londra cu același titlu de „Sir”, de data asta al unui Principat din America Latină numit Poyais. Le vorbește oamenilor despre țara mică dar cu potențial enorm, din Golful Honduras, condusă de un guvern democratic și care are nevoie de investitori pentru a fi dezvoltată la cote maxime. America reprezenta o adevărată comoară de descoperit pentru europeni, în condițiile în care accesul era îngreunat de condițiile politice de la acea vreme. Astfel investitori, bancheri și nu numai au început să cumpere acțiuni la banca din Poyais și mai ales terenuri la un preț exorbitant. Un hectar costa 6 șilingi, în
timp ce un om de rând câștiga un salariu săptămânal de un șiling. MacGregor a făcut o avere de 200.000 de lire sterline, a deschis ambasada Poyais în Anglia și a scris Constituția Principatului. Bank_of_Poyais

Cu mina de aur pe hârtie, 240 de investitori au pornit spre Principatul Poyais. Nu mică le-a fost surpriza să realizeze că Poyais nu există. Patru luni mai târziu, timp în care au murit 60 dintre coloniști din cauza bolilor tropicale, au ajuns la Londra și au relatat toată mârșăvia în presă.
Între timp Gregor MacGregor și-a mutat schema financiară în Franța și deja un om bogat pune pe alții să aducă banii murdari. Angajează compania de comerț exterior „Compagnie de la Nouvelle Neustrie”, care promovează intens Principatul Poyais. Și aici jefuirea bogaților a decurs fără probleme un timp. Autoritățile de la Paris au descoperit cea mai mare înșelătorie a lumii și l-au arestat pe McGregor. Acesta a fost judecat, dar achitat pe data de 10 iulie 1826. S-a speculat că bărbatul a fost prins după ce și-a luat ca asociat un fost camarad de armată, iar tocmai banii furați au fost instrumentul cu care a orbit justiția.
Tranzacția Poyias a produs prima criză financiară din istorie, criză care a durat 30 de ani.
Gregor MacGregor a murit în Venezuela la 4 decembrie 1845, într-un lux absolut și rămânând în istorie cel mai mare escroc din toate timpurile.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate