Simturile si orientarea albinelor

in Agronomie

Studiile întreprinse de numeroși cercetători din țară și pe plan mondial au demonstrat că sistemul nervos al albinei melifere este deosebit de evoluat pe scara zoologica, aceasta posedând organe de simț specializate pentru miros, pipăit, gust, văz, și în general , pentru orientare.
În afară de principalele simțuri, albinele mai dispun de organe de echilibru, sub formă de conuri senzitive așezate pe aripi, picioare si palpi, precum și sub formă de organe cordotonale – grupări de neuroni situate pe picioare, antene si torace, ambele oferind posibilitatea păstrării echilibrului corpului. De asemenea, prin ,,organul lui Johnson’’, amplasat pe antene, albinele pot percepe sunete cu o amplitudine foarte largă ( cu frecvența intre 8 si 40 000 vibrații/secundă). Totodată, prin receptori termici sau hidrici, situați pe antene sau  palpii maxilari, albinele sesizează modificările de mediu, adesea cu rol foarte important în desfășurarea normală a proceselor fiziologice.
Utilizarea simțurilor în rezolvarea problemelor impuse de condițiile din interiorul stupului și a celor din mediul exterior, odată cu trecerea la activitatea de culegătoare, este extrem de variată și complexă. Spre exemplu, pentru a găsi o sursă de cules, albinele se orientează la început după semnalele odorante (mirosul unui masiv melifer înflorit), apoi ajunse în apropiere, se orientează dupa semnalele vizuale (culoarea si foma florilor), dar nu numai atât, deoarece în rezolvarea problemelor impuse de viața socială și de condițiile de mediu toate simțurile sunt activate.

Glanda Nasonov sau glanda mirosului se găsește situată între ultimele două tergite abdominale, are formă triunghiulară și comunică cu un canal odorifiant. Produsul chimic elaborat de această glandă este eliberat prin canalul odorifiant atunci când albina lucrătoare își îndepărtează tergitele. Canalul odorifiant are aspectul unei benzi de culoare brună-lucioasă ce traversează abdomenul. Mirosul elaborat de glanda Nasonov este un amestec de șapte compuși: geraniol, acid nerolic, (E, E)- farnesol, acid geranic, (E)- citral, (Z)- citral și nerol, primii trei compuși fiind prezenți în cea mai mare proporție.

Substanta     Proportia (în parti)
Geraniol     100
Acid nerolic     75
Acid geranic     12
(E) – citral     1
(Z) – citral     1
(E,E) – farnesol     50
Nerol     1

Mirosul glandei Nasonov se presupune că servește pentru orientare, în special la intrarea în stup, pentru recunoașterea indivizilor diferitelor familii, adunarea roiului în formă de ciorchine, la stabilirea poziției sursei de apă și probabil a florilor și el se răspândește în atmosferă datorită curenților produși prin mișcarea aripilor, până la 100 m și persistă 2-3 ore.
La albinele tinere, cantitatea de feromoni secretați de glanda Nasonov este mică, dar cantitatea crește rapid cu vârsta, secreția maximă înregistrându-se la vârsta de 28 de zile.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.