Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

SISTEME DE COORDONATE UTILIZATE ÎN ASTRONOMIE

in Astronomie

Poziţia stelelor pe bolta cerească este definită prin coordonate sferice calculate de către astronomi în urma efectuării de observaţii, prin intermediul unor instrumente specifice, din puncte fixe, reprezentate de observatoarele astronomice. Aceste coordonate sunt centralizate sub forma unor tabele numite efemeride şi sunt puse, anual, la dispoziţia diverşilor utilizatori.

Ele sunt necesare lucrărilor de astronomie geodezică în cadrul cărora, pentru determinarea coordonatelor punctelor fundamentale se consideră stelele ca fiind puncte fixe, de coordonate cunoscute, raportate la sfera cerească.

Există posibilitatea adoptării mai multor plane de referinţă şi implicit, funcţie de acestea se pot defini mai multe sisteme de coordonate astronomice geodezice, de exemplu:

-sistemul de coordonate orizontale;
-sistemul de coordonate orare;
-sistemul de coordonate ecuatoriale;
-sistemul de coordonate ecliptice.

În cele ce urmează vor fi prezentate, pe rând, aceste sisteme de coordonate, stabilindu-se, pentru fiecare dintre ele planele de referinţă, tipul coordonatelor, precum şi alte caracteristici specifice.

Sistemul de coordonate orizontale

Este referit la poziţia unei stele, definită prin două coordonate: azimutul stelei şi distanţa zenitală a acesteia(A, Z), ambele coordonate fiind variabile în timp (depind de ora, notată cu H, la care s-au efectuat observaţiile) şi spaţiu (depind de poziţia punctului de staţie) şi din acest motiv se mai numesc şi coordonate locale, deci se poate scrie: A A(H); Z Z(H).

Pentru a putea fi utilizabile, acestor coordonate, trebuie să li se stabilească, în afară de ora locală, H, valoarea latitudinii astronomice, φa, a punctului de staţie şi de asemenea, în momentul efectuării observaţiilor, să se vizeze cu precizie direcţia cardinală sud, notată prescurtat cu S (figura nr. 14).

O altă direcţie esenţială pentru stabilirea acestui tip de coordonate astronomice este cea a zenitului, Z, care este direcţia verticalei la geoid în punctul de staţie considerat, materializabilă, din punct de vedere fizic prin intermediul firului cu plumb. După cum ştim însă, aceasta se poate stabili, cu precizie, prin efectuarea centrării şi calării instrumentului de măsurat, deoarece axa principală a acestuia, VV, coincide cu verticala locului sau normala la geoid în acel punct.

În figură, considerăm o secţiune meridiană a sferei cereşti, ce corespunde meridianului punctului de staţie, PS, aflat în centrul acesteia pe care sunt poziţionate următoarele elemente: direcţia zenit – nadir (Z – Na), axa polilor PP΄, planul orizontului punctului de staţie cu direcţiile cardinale nord – sud (N – S), precum şi traiectoria stelei denumită verticalul acesteia. Se observă că, azimutul astronomic al stelei este unghiul măsurat în sens direct, de la meridianul locului până la verticalul acesteia.

astro

Steaua considerată, răsare şi apune pe bolta cerească şi, funcţie atât de poziţia cât şi de tipul paralelului diurn ale acesteia, azimutul poate lua următoarele valori:

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Astronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate