Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Situaţie revoltătoare pentru obţinerea permisului de conducere. Viitorii şoferi scot bani din buzunar pentru programarea la examenul auto

in Stiri online

Situaţie revoltătoare pentru obţinerea permisului de conducere. Viitorii şoferi sunt obligaţi să aştepte şi patru luni până să fie programaţi la proba de traseu, după ce au promovat examenul scris. Instructorii auto atrag atenţia că elevii îşi pot pierde îndemânarea dacă timp de câteva luni nu conduc, potrivit  adevarul.ro

Au luat „sala”, însă nu pot da proba de traseu. Este situaţia a sute de elevi ai şcolilor de şoferi din Bucureşti şi nu numai, care au fost programaţi abia spre sfârşitul verii pentru susţinerea probei practice. De vină pare să fie numărul mic de poliţişti examinatori. În acest timp, expiră certificatul de cazier obligatoriu pentru examen, iar cursanţii sunt nevoiţi să obţină un alt document. În plus, mulţi dintre aceştia sunt nevoiţi să bage mâna în buzunar ca să-şi plătească alte ore de conducere deoarece îşi pierd îndemânarea la condus cât timp sunt nevoiţi să aştepte până să dea examen.

Într-o situaţie şi mai delicate sunt elevii care au picat deja examenul iar la următoarea programare constată că s-a scurs un an de zile de la începerea şcolii de şoferi. În această situaţie, cursanţii trebuie să facă din nou şcoala de şoferi, evident contracost. Reprezentanţii Prefecturii Capitalei nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere cu privire la bătaia de joc la care sunt supuşi bucureştenii care vor să obţină permisul de conducere.
Cursanţii, revoltaţi de timpul de aşteptare
„Am început şcoala în octombrie 2016. Am dat sala în decembrie. Am fost programată pentru traseu pe 7 martie 2017. M-am gândit că au fost Sărbătorile de iarnă, zăpezile urâte din luna februarie şi în martie o să fie perfect să dau examenul practic. Spre începutul lunii martie mi-am mai luat 5 şedinţe cu instructorul meu. Ca să fiu sigură că mă perfecţionez. Am picat însă la prima probă de traseu. Pe bună dreptate pentru că nu am acordat prioritate. Nu te joci cu aşa ceva! Apoi am făcut repede cele trei şedinţe obligatorii şi m-am grabit să mă înscriu din nou la examen. Surpriză însă: am fost programată pe 9 august. Practic a doua şansă este şi ultima mea şansă să iau examenul fără să mai plătesc o data şcoala de şoferi. Mai bine ne-ar spune din prima că în decurs de un an avem posibilitatea să dai de două ori. Dacă pici aceste două şedinţe faci şcoala iar. Cred că psihic am fi mai ok decât să ne frustreze această aşteptare.

Desigur, sunt şanse să nu mai fac şcoala încă o dată pentru că nu este ieftin deloc şi nici timp nu am având în vedere că lucrez. Probabil că asta îşi şi doresc autorităţile. Mai puţini şoferi, mai puţine accidente. Însă nu toţi care îşi iau carnetul dau fuga la mare sau la munte. Mai sunt şi viitori şoferi responsabili care vor să respecte legea şi să se bucure de carnet în scop personal, cu grijă şi atenţie. Sper să se rezolve cumva aceste întârzieri”, povesteşte o tânără.  „Mi se pare inacceptabil să aştept trei luni ca să dau proba practică. Tind să cred că o e înţelegere între şcolile de şoferi şi DRPCIV.

Este evident că trebuie să iei ore suplimentare şi nu puţine. Plus că, dacă nu iei din prima, mai ai cel mult o şansă să dai examenul până să expire şcoală”, spune revoltată o altă tânără, care a fost programată după trei luni pentru traseu. Şi alţi cursanţi reclamă perioada infinită de programare pentru examen. „După ce am luat scrisul în februarie, am fost programat la traseu abia pentru acum. Vorbim de luni de zile în care trebuie să stai să aştepţi. Deci dacă iei sala azi vei fi programat la traseu tocmai la sfârşitul verii. Probabil se bucură că trebuie să mai plătim taxa de cazier o dată, pentru că sigur expiră de la începerea şcolii până dăm proba practică”, spunea un tânăr care aştepta, marţi, să intre la traseu. Instructorii auto, şi ei nemulţumiţi La fel de nemulţumiţi sunt şi instructorii auto, care spun că este vorba de lipsă de respect pentru cetăţeni din partea autorităţilor. „Este lipsă de respect faţă de oameni.

Autorităţile trebuie să manifeste mai mult respect faţă de cetăţean şi de timpul lui. Aici sunt, de fapt, două probleme. Prima este că programarea examenului pentru traseu se face pe zi, nu şi pe oră. Adică te planifică în ziua X şi trebuie să vii de la ora 7.00 sau 8.00, iar la examen poţi să intri abia după-amiază. Oamenii sunt nevoiţi să se învoiască de la serviciu şi să piardă o zi întreagă. Motivul este că examinatorul ar pierde timp dacă unii dintre cursanţi nu se prezintă. Şi atunci cursanţii trebuie să stea ca oile acolo. Al doilea aspect este această planificare de lungă durată. Este un stres inutil pentru cursanţi”, a explicat, pentru „Adevărul”, prof. Adrian Caşcaval, preşedintele Federaţiei Naţionale Patronale a Formatorilor din Transportul Rutier din România (FNPFTRR). Acesta susţine că, din moment ce se percepe o taxă de examinare, cursanţii trebuie să primească acel serviciu pentru care au plătit. „Oamenii plătesc pentru acest serviciu, nu înţeleg de ce nu se poate face ceva. N-ar trebui să se facă programări mai lungi de două săptămâni. Soluţia nu este să-l faci pe candidat să ia ore suplimentare. Soluţia trebuie să fie în a se găsi modalităţile pentru ca în maximum două săptămâni de zile o persoană care a terminat şcoala de şoferi să poată da examenul pentru permis”, afimă Adrian Caşcaval.  Liderul FNPFTRR, mai spune că o altă variantă ar fi formarea unui corp auxiliar al examinatorilor auto, format din foşti poliţişti rutieri sau instructori auto.

„Autorităţile invocă lipsa de personal. Dar situaţia se poate rezolva aşa cum s-a procedat în alte state europene. Ar putea fi înfiinţat un corp auxiliar al examinatorilor, format din foşti poliţişti rutieri sau foşti instructori auto. Atunci când este nevoie să se apeleze la ei. Nu înţeleg de ce nu se procedează aşa”, a mai spus prof. Adrian Caşcaval. Afaceri cu programări Examenul pentru obţinerea carnetului de conducere le aduce bani frumoşi candidaţilor inventivi. Aceştia profită de faptul că susţinerea probei de traseu, se face la patru luni de la înscriere şi îşi vând locul pentru examen. Reţelele de socializare sunt pline de anunţurile unor candidaţi care, odată programaţi la testare, se oferă să cedeze locul altora care nu vor să aştepte atât de mult. Totul are însă un preţ. Ca să dai proba de traseu mai repede te poate costa şi 200 de euro.

Citeste mai mult: adevarul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate