Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Spitalul unde totul este ca la carte. NU TREBUIE SĂ ADUCI MÂNCARE DE ACASĂ

in Evenimente

Interesați de cazurile de infecții nosocomiale, am vrut să vedem cum stau lucrurile la fața locului și am vizitat mai multe spitale din țară. Inopinat, fără să stabilim vreo întâlnire prealabilă, ne-am prezentat și am bătut la poartă. Un caz ne-a atras cu adevărat atenția: Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin. Timp de 4 ore cât am mers prin secții și am stat de vorbă cu pacienți, medici, asistente medicale, am descoperit un fapt extrem de plăcut și de admirat: toată lumea lăuda mâncarea din spital. Acesta este un lucru extrem de rar întrucât, de obicei, într-un spital, oamenii vin cu mâncare de acasă sau detestă mâncarea care se servește în saloane, pentru că o consideră de proastă calitate. Cu totul altfel stau lucrurile aici. Spitalul din Drobeta Turnu Severin este singurul dintre cele 10 spitale pe care le-am vizitat pînă acum, unde oamenii chiarmănâncă cu plăcere meniul din spital! Care este extrem de variat, după cum am descoperit, la verificări: ficăței, spanac etc, în locul clasicelor macaroane și a mâncării de cartofi. Chiar și mămicile de la neonatologie, care erau înconjurate de torturi și alte bunătăți de acasă, preferau să mănânce din spital. Un alt lucru care ne-a surprins: chiar și medicii ar fi vrut să mănânce mâncarea din spital! În discuțiile pe care le-am avut, medicii invidiau asistentele-șefe pentru că ele au privilegiul de a gusta din această mâncare. Își aminteau că au fost vremuri când puteau sa mănânce și ei din ce se servea pacienților, contracost și și-ar fi dorit ca acele vremuri să revină! Deci bravo spitalului din Drobeta la acest capitol și un exemplu pentru alte unități din țară, unde pacienții aruncă la gunoi mâncarea din spital pentru că nu se poate mânca!, scrie obiectivonline.ro.

Așadar, ne-am prezentat la poarta spitalului. Am fost întâmpinați de un bodyguard circumspect, care ne-a cerut să așteptăm la poartă, până vine purtătorul de cuvânt. Întrucât purtătorul de cuvânt era de negăsit, ne-a permis până la urmă accesul în spital directorul medical. Am cerut să vizităm ce secții vrem, fără ca medicii să fie anunțați în prealabil și acest lucru ne-a fost permis. Am început cu secția Ortopedie. Am deschis o ușă la întâmplare și am intrat în camera asistentelor și a medicilor, unde o asistentă tocmai se spăla pe mâini. Ceea ce este un lucru bun. Nu ni s-a cerut să purtăm niciun halat, ceea ce este un lucru rău.

Aici am stat de vorbă cu un medic, care nu a dorit să-i apară identitatea în articol, cu asistenta medicală Gabriela Ciorăscu și cu asistenta medicală Dana Gruescu. Au acceptat să se lase fotografiate și am început să stăm de vorbă:

Captură-de-ecran-din-2016.05.28-la-12.17.43-347x600

După ce au renunțat la dezinfectanții de la Hexipharma, au început să ia produse de la altă companie. De la o singură companie sau de la mai multe? De la mai multe. Am fost curioși să vedem noile produse cu care se face dezinfectarea pre și post-operatorie. Iată-le:

Captură-de-ecran-din-2016.05.28-la-12.28.49-350x600

Medicul ne spune: “Oricum și pe vremea când foloseam dezinfectanți de la Hexipharma, așa diluați cum erau, își făceau treaba. Nu am avut probleme. Au fost două-trei cazuri de infecții, dar ele sunt și din cauza pacienților. Eu mi-am operat copilul la coloană, la un spital din Franța. Acolo, înainte și după operație i s-a făcut baie în Betadină, din cap până în picioare. La noi, dacă pacienții nu se spală acasă sau culeg bacterii de pe drum, le aduc în spital”.

Întrebăm dacă au avut probleme. Lipsa personalului, asta ar fi principala problemă. Ni se spune că Spitalul Județean a ajuns cel mai mare angajator din județ, ceea ce este destul de grav. Toate celelalte întreprinderi s-au închis, ultima, Combinatul de Apă Grea plătește încă salarii compensatorii. Dar când se vor termina…

Singurul subiect despre care se vorbește cu încântare este mâncarea servită în spital, care ne este lăudată foarte mult. Întrebăm exact ce s-a servit, ca să verificăm. Medicul și asistenta Gabriela Ciorăscu încep să ne înșire: ficăței, spanac etc. “Cine gătește, gătește cu gust”, ne spun ele. Ambele o invidiază pe asistenta șefă, Dana Gruescu care, în calitatea sa, are dreptul să guste din mâncare. “Ne-am dori să mâncăm și noi ceea ce se servește în spital, să fie o prevedere în contract prin care să primească și salariații, sunt 5-6 feluri de mâncare, am vrea să putem mânca și noi, chiar și contracost. Așa era mai demult și ne-am bucura să revină acele vremuri”, ne spune medicul. Asistenta-șefă a gustat azi 5 feluri de ciorbă: de diabet, pentru regim cardiac, hiposodat și regim normal. Zâmbește și spune că mâncarea a fost gustoasă. Pare o femeie dintr-o bucată, sinceră. Vorbește cu atâta drag, că ne face și nouă poftă de mâncare.

Am plecat mai departe prin secție, pentru că doream să vorbim cu pacienți. Nu ne-a refuzat niciunul, dar nu ne-au permis să-i fotografiem și le-am respectat dorința. Am fotografiat, în schimb, paturile. Curățenie și nimic de reproșat, poate și pentru că ne aflam într-o aripă a spitalului renovată recent.

Captură-de-ecran-din-2016.05.28-la-12.48.32-348x600

CITESTE MAI MULT PE OBIECTIVONLINE.RO

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate