Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

„Staţiunea miracolelor“ pentru cuplurile infertile. Foarte multe cupluri vin cu speranţa ca vor deveni părinţi

in Turism

Tratament Staţiunea mureşeană Sovata şi-a câştigat renumele de „staţiunea miracolelor“ încă de secolul trecut. Este locul în care foarte multe cupluri vin cu speranţa că efectele apei sărate şi ale nămolului din Lacul Ursu îi pot ajuta să devină părinţi.

646x404 (2)

Sovata a apărut pe harta staţiunilor balneoclimaterice renumite în Europa încă din anul 1850. Atât lacurile cu ape clorurate şi sodice, cât şi nămolul din ele, cu proprietăţi terapeutice, au făcut din această mică localitate o destinaţie ideală de vacanţă şi de tratament, indiferent de sezon. Staţiunea a devenit un punct de interes pentru publicul larg după ce profesorul doctor Iuliu Haţieganu de la Cluj a vorbit pentru prima dată, în urmă cu aproape 100 de ani, despre proprietăţile benefice ale apei sărate din Lacul Ursu şi ale nămolului de Sovata scrie adevarul.ro

Renumele staţiunii Sovata se datorează lacurilor Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor, cu ape clorurate şi sodice, prezentând fenomenul de heliotermie. Mai exact, pe timpul verii, temperatura apei variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspătă provenită din râuleţe, care nu se amestecă cu apa sărată, ci se menţine la suprafaţă, acţionând ca un izolator termic. Acest lucru face ca vara, temperatura Lacului Ursu, cel mai mare lac helioterm din sud-estul Europei, să varieze între 10 şi 20 de grade Celsius la suprafaţă, între 30 şi 40 de grade Celsius la adâncimea de un metru şi între 40 şi 60 de grade Celsius la adâncimea de 1,5 metri. Format în anul 1875, odată cu prăbuşirea unei exploatări de sare, umplută ulterior cu apa pâraielor ce coboară de pe versanţii din apropiere, Lacul Ursu este cel mai important lac sărat şi helioterm din Europa. Acesta are forma unei piei de urs – de aici şi numele. Lacul se întinde pe o suprafaţă de peste patru hectare, iar adâncimea apei depăşeşte 18 metri. Caracterul helioterm al lacului a fost descoperit în 1901. De la boli ginecologice, la boli neurologice Staţiunea mureşeană Sovata este recunoscută, în primul rând, pentru tratamentele ginecologice.

Proprietăţile apei sărate şi ale nămolului au un puternic efect antiinflamator în sfera genitală, un efect de îmbunătăţire a calităţii endometrului, de îmbunătăţire a calităţii ovocitelor, spun specialiştii. Tratamentele cu nămol şi cu apă sărată se recomandă în primul rând pentru stimularea fertilităţii naturale, chiar şi pentru cuplurile care au hipofertilitate sau, la prima vedere, nu au nicio problemă. Sunt indicate tratamentele şi pentru pregătirea unei proceduri de reproducere umană asistată, adică pentru inseminare intrauterină de spermă sau pentru fertilizarea in vitro. La Sovata se pot trata infecţii cronice pelviene, salpingite cornice – când trompele sunt înfundate, dar şi alte infecţii ale zonei pelviene.

Se tratează şi simptomele premenopauzei şi ale menopauzei. „Printre afecţiunile ginecologice care pot fi tratate la Sovata se numără: sterilitate primară şi secundară, prin obstrucţie tubară; insuficienţă secretorie ovariană – disovulaţie, deficit de fază luteală; boală inflamatorie cronică pelvină; uter hipoplazic (n.r. – dezvoltat incomplet); ovare micropolichistice; sindrom aderenţial pelvin (n.r. – prezenţa unor aderenţe între organele pelvine); endometrioză incipientă. Mai pot fi tratate inflamaţiile cronice genitale – anexite, metroanexite, salpingite, cervicite, colpite, cauzate inclusiv de infecţii candidozice. Tratamentele sunt benefice şi dacă există tulburări de ciclu menstrual sau pentru stări postoperatorii în sfera genitală“, ne explică Suzana Pretorian, medic primar de recuperare, medicină fizică şi balneologie la baza de tratament a Hotelului Danubius Sovata. La Sovata pot fi tratate, însă, mai multe probleme de sănătate, nu doar ginecologice, cum ar fi: afecţiunile reumatismale degenerative, inflamatorii, afecţiuni ale sistemului nervos, tulburări endocrine şi boli cardiovasculare.

La Sovata pot fi tratate, aşadar, artrozele, spondilozele, tendinozele, dar şi afectiuni posttraumatice, stări după luxaţii, entorse sau după operaţii pe articulaţii. Tot în staţiunea mureşeană tratamentele au efect şi pentru afecţiunile neurologice periferice: sechele după poliomielită, pareze, polineuropatii, dar şi pentru afecţiunile endocrine, mai precis pentru hipotiroidie. Staţiunea oferă pentru afecţiunile enumerate mai sus: băi calde, tratamente ginecologice, împachetări cu nămol cald, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie, saună şi gimnastică medicală.

Cine nu are voie să se trateze la Sovata

„Există şi câteva contraindicaţii. Tratamentele de la Sovata nu sunt recomandate persoanelor care suferă de boli în stadiu acut sau subacut, de stări febrile şi de orice boli infecto-contagioase acute, de exemplu, TBC. Nu sunt recomandate persoanelor bolnave de leucemii sau tumori maligne. Tratamentul balnear se permite numai după minimum 5 ani de la îndepărtarea tumorii, după un control anual riguros şi consult medical recent  ce confirmă lipsa riscului teoretic de recidivă tumorală. Există contraindicaţii şi în caz de hemofilie, anemii severe, infarct miocardic recent, accident vascular cerebral recent, hipertensiune arterială necontrolată medicamentos, insuficienţă cardiacă, tromboflebite, tromboză venoasă profundă, ulceraţii cutanate, boli venerice, epilepsie, boli psihice majore, toxicomanii, hipertiroidie, adică boala Basedow, precum şi în sarcină“, completează doctorul Suzana Pretorian. Tratamentele de la Sovata nu sunt recomandate persoanelor care suferă de boli în stadiu acut sau subacut, de stări febrile şi de orice boli infecto-contagioase acute, de exemplu TBC. Nu sunt recomandate persoanelor bolnave de leucemii sau tumori maligne.  „Printre afecţiunile ginecologice care pot fi tratate la Sovata se numără: sterilitate primară şi secundară, prin obstrucţie tubară; insuficienţă secretorie ovariană – disovulaţie, deficit de fază luteală; boală inflamatorie cronică pelvină; ovare micropolichistice, endometrioză incipientă.” Suzana Pretorian, medic primar de recuperare

Citeste mai mult: adev.ro/nt4i9b

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Turism

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate