Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

STELIAN PAFLAGONUL, OCROTITORUL DE PRUNCI

in Religie

La 26 noiembrie este praznicul Cuviosului Stelian, care a facut ca pruncii atinsi de molima sa se insanatoseasca. Moastele sfantului se afla la Biserica Lucaci din Capitala.

S-a nascut in secolul al VI-lea, la Adrianopolis (Edirne, in Turcia de azi), in provincia Paflagonia, de unde supranumele sau. Cand a crescut suficient, se povesteste in “Vietile sfintilor”, Stelian si-a impartit averile (era dintr-o familie cu adevarat instarita) si, facandu-se monah, a covarsit pe toti manahii cei de atunci prin nevointa obositoare si vietuire aspra. Apoi, s-a dus in pustie si a intrat intr-o pestera unde primea hrana de la un inger dumnezeiesc.

DARUL TAMADUIRII

Stelian nu s-a retras cu totul dintre oameni, precum isihastii. Din timp in timp, mergea in satele din apropierea chiliei sale si-i ajuta pe cei bolnavi. Pentru ca, spune mai departe Traditia, primise de la Dumnezeu darul vindecarii. A inteles asta intr-o zi cand, punand mana pe capul unui copil suferind, a simtit “cum puterea lui Dumnezeu trece prin mana sa intinsa asupra copilului bolnav”. Copilul s-a vindecat ca prin minune.

MEREU BLAND SI CUMINTE

Cand au vazut oamenii bunatatea si puterea sfantului, au inceput a-i incredinta nu numai copiii bolnavi spre tamaduire, ci si pe cei sanatosi spre educare. Asa a ajuns Stelian ocrotitorul copiilor, dar si al mamelor, al familiilor in general. Se povesteste ca la un moment dat tinutul a fost bantuit de o molima groaznica (o epidemie) si pruncii mureau cu zecile. Mamele mai ales s-au rugat sfantului, iar el s-a rugat lui Dumnezeu. Copiii au fost vindecati, iar mamele ale caror prunci murisera au ramas din nou insarcinate.

MOASTELE AU DAT NUME BISERICI

In 1736, la marginea Bucurestilor pe-atunci,biserica Lucaci, de piatra, care adapostea moaste ale sfintilor StelianElefterie si Onufrie. Biserica a trecut prin cutremure si incendii si de fiecare data a fost refacuta. In 1847, a fost aproape rasa de pe fata pamantului de “focul cel mare”. La refacerea bisericii a contribuit si Anton Pann, enorias al parohiei si cantaret onorific in strana dreapta, care mai tarziu chiar a fost inmormantat aici. Odata cu trecerea timpului, a crescut evlavia pentru Cuviosul Stelian, asa ca biserica a primit si hramul sau. Nemaifiind nici o alta biserica ocrotitorul copiilor, Biserica Lucaci a inceput sa fie cunoscuta ca Biserica Sfantul Stelian – Lucaci. Slujbele din fiecare miercuri savarsite in cinstea cuviosului si praznuirea numelui sau la 26 noiembrie atrag numerosi credinciosi din tot orasul.

Mahnirea maicilor in bucurie ai prefacut, Sfinte Stelian dand lor nastere de prunci buni si ridicand din boli pe cei bolnavi cu rugaciunile tale, ca cel ce ai in tine slasluirea harului dumnezeiesc.

RUGACIUNEA COPIILOR

Doamne, Doamne,

ce minune

Doamne, Doamne, ce minune

Vine catre mine.

Ingerasii lin coboara,

Ce frumos, in prag de seara!

Copilas, Domnul Iisus,

Pe-o raza vine de sus.

Fiu al Tatalui Ceresc,

Doamne, Doamne-Ti multumesc!

In minunea ce ne vine,

Ne-ai trimis mare minune,

Cea mai mare pe pamant,

Pe Iisus, pe Domnul Sfant!  

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Religie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate