Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Stenograma procesului Ceauşescu

in Istorie

Transcriptul „procesului” Nicolae şi Elena Ceauşescu

Decembrie 25 1989 – Garnizoana Târgovişte

sotii-ceausescu-sunt-condamnati-la-moarte-18469946

Judecător Gică POPA

O voce: Un pahar cu apă!

JUDECĂTORUL: Vă rog să luaţi loc. Suntem în faţa unui tribunal al poporului.

CEAUŞESCU: Nu recunosc nici un tribunal în afară de Marea Adunare Naţională.

JUDECĂTORUL: Marea Adunare Naţională s-a desfiinţat. Noul organ al puterii este altul.

CEAUŞESCU: Lovitura de stat nu poate fi recunoscuta.

JUDECĂTORUL: Noi judecam dupa nouă lege adoptata de catre Consiliul Frontului Salvarii Naţionale. Te rog sa te ridici în picioare, inculpat.

CEAUŞESCU: Cititi Constitutia tarii.

JUDECĂTORUL: Am citit-o, o cunoastem şi nu este cazul sa dai dumneata indicatii şi citim Constitutia tarii. O stim mai bine decît dumneata care n-ai respectat-o.

CEAUŞESCU: Nu voi răspunde la nici o întrebare.

AVOCATUL TEODORESCU: Sunt avocatul Teodorescu, Nicolae din baroul Bucureşti şi avocatul Lucescu, Constantin din baroul avocatilor Bucureşti. Noi suntem aceia care urmeaza sa le asiguram apararea celor doi inculpati ce compar în faţa tribunalului militar teritorial. Va rog să-mi dati aprobarea sa iau legătură cu cei doi.

JUDECĂTORUL: Poftim, două minute.

AVOCATUL: Domnule Ceauşescu, este sansa de a spune ce v-a îndemnat sa faceţi, este un tribunal legal constituit. Organismul pe care dumneavoastră îl invocati a fost desfiinţat prin forta poporului, prin vointa poporului roman. Daca intelegeti vă rugam sa ne spuneti, cu ce intelegeti sa vă faceţi aceasa aparare? Este o obligatie morala faţa de dumnea-voastra, vă rugam sa vă ridicati în picioare, indiferent daca dumneavoastră sunteti de acord sau nu. Pentru ca acesta este totusi un tribunal legal constituit.

(Avocatul Teodorescu Nicolae poarta o discutie cu Nicolae Ceauşescu, dar aceasta nu se intelege)

CEAUŞESCU: Nu dau socoteala decît în faţa Marii Adunari Naţionale. Nu recunosc tribunalul.

JUDECĂTORUL: Domnule avocat, vă rog sa luati loc.

AVOCATUL: Va mulţumesc.

JUDECĂTORUL: Inculpatul a refuzat, timp de 25 de ani, sa poarte un dialog cu poporul, desi a vorbit în numele poporului, ca fiul cel mai iubit al poporului, în deridere si-a batut joc de acest popor. Nici astăzi nu vrea sa coopereze cu tribunalul, se cunosc datele. Zilele de sarbatoare erau adevarate festinuri, în care acest inculpat şi aceasta inculpati îşi aduceau în jurul lor camarila şi cu cele mai luxoase toalete care nu exis- tau nici la regii care au existat gi exista azi în lume nu era atata fast, iar poporului ii dadea 200 gr de salam pe zi, pe buletin. Genocidul care l-au făcut acest inculpat şi aceasta inculpata jefuind poporul, îşi aroga dreptul de a vorbi în numele poporului, nici astăzi nu vrea sa vorbeasca, este las şi la propriu şi la figurat. Avem datele cunoscute, atat ale dânsei, cat şi ale dânsului. Va rog, reprezentantul procuraturii, ii dau cuvintul pentru a susfine actul de acuzare.

PROCURORUL VOINEA: Domnule preşedinte şi onorata instanta, avem de judecat astăzi pe inculpatii Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena care se fac vinovati de grave crime indreptate impotriva poporului roman, cei doi inculpati au savarsit fapte incompatibile cu demnitatea umanii cu principiile justitiei sociale, actionand discretional, despotic şi criminal, în mod deliberat, pentru a distruge poporul roman, în numele caruia s-au erijat drept conducatori. Pentru crimele grave savirsite de cei doi inculpati în numele poporului roman, victimele nevinovate ale acestor doi tirani, vă solicit:

Domnule preşedinte şi onorata instanta, vă cer condamnarea acestora la moarte pentru savirsirea următoarelor fapte penale:

  1. infractiune de genocid, prevazuta de articolul 357, aliniatul 1, Cod Penal, litera c;
  2. subminarea puterii de stat prevazuta de articolul 162, Cod Penal, pentru organizarea de actiuni armate de natura sa slabeasca puterea de stat;
  3. infractiunea de acte de diversiune prevazute de articolul 163, Cod Penal, pentru distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuintare, în intregime sau în parte, prin explozii sau orice alt mod al instalatiilor industriale sau a altor bunuri de natura. sa aduca în orice mod atingere securitatii statului, şi
  4. pentru infractiunea de subminare a economiei naţionale, prevazuta de articolul 165, Cod Penal, prin faptul ca au folosit o organizatie din cele prevazute de articolul 145, Cod Penal, ori de a impiedica activitatea normala a acestora de natura sa submineze economia naţionala a poporului roman.

JUDECĂTORUL: Ai auzit inculpat Nicolae Ceauşescu? Tribunalul iti cere şi te ridici în picioare. Ai auzit care sunt invinuirile care ti se aduc?

CEAUŞESCU: Nu răspund decat în faţa Marii Adunari Naţionale. Puteti face orice mascarada, nu recunosc!

JUDECĂTORUL: Mascarada ai făcut-o dumneata timp de 25 de ani. Asta este mascarada pe care ai făcut-o şi ai dus ţară în pragul prapastiei.

CEAUŞESCU: Nu vreau de loc că… dar tot ceea ce s-a spus e fals… sunt peste 3,5 milioane de apartamente etc.

JUDECĂTORUL: E fals? Da. Nu recunoaşte învinuirile ce i se aduc.

CEAUŞESCU: Nu, n-am spus nimic. N-am dat nici o declaratie. Nu mai dau nici o declaratie, nu mai răspund nici un cuvant, decat în faţa Marii Adunari Naţionale.

JUDECĂTORUL: Nu recunosc invinuirile ce mi se aduc, vă rog sa semnati.

CEAUŞESCU: Nu voi semna nimic!

JUDECĂTORUL: Situatia se cunoaste, situatia dezastruoasa a tarii nu o cunoastem numai noi, ci fiecare om cinstit din aceasta ţară, care a mocnit până în ziua de 22 decembrie 1989 când au aparut zorii libertatii. Cunoastem situatia cu totii, lipsa de medicamente, care din ordinul dumitale inculpat a făcut ca sa moara oameni, sa moara copii, în spitale fără medicamente, fără hrana, fără caldura, fără lumina, nu te-ai gandit la acest lucru? Acum discut cu inculpatul Ceauşescu Nicolae. Din ordinul cui s-a făcut genocidul de la Timişoara? Inculpatul refuza sa răspunda.

CEAUŞESCU: Raspund în faţa Marii Adunari Naţionale.

JUDECĂTORUL: Lasa placa asta veche. Am auzit-o şi stim incapatinarea de care ai dat dovada până în prezent.

CEAUŞESCU: Refuz sa răspund la întrebarea cine este autorul genocidului de la Timişoara.

JUDECĂTORUL: Istoria, natiunea a făcut-o, n-a făcut-o dumneata.

CEAUŞESCU: Pentru istorie, Marea Adunare Naţională vă afla adevarul şi nu cei care au organizat lovitura de stat!

JUDECĂTORUL: Am organizat lovitura de stat? Ai uzurpat puterea. Raspunzi numai la întrebarile pe care ti le pun eu!

CEAUŞESCU: Nu răspund!

JUDECĂTORUL: La Bucureşti cine a ordonat sa se traga în multime, în tineri, nu cunoasteti, nu cunoasteti situatia de la Bucureşti? S-a tras în Piata Palatului în multime, esti strain de acest lucru? Si acum continua sa se traga în oameni nevinovati, în batrini, în copii, în locuri, de niste fanatici, cine sunt acesti fanatici? Cine i-a plătit?

CEAUŞESCU: Nu răspund la nici o întrebare, pentru ca, vă rog sa nu considerati ca raspuns la întrebare. Nu s-a tras în Piata Palatului în nimeni, dimpotriva au fost ordine clare sa nu se traga.

JUDECĂTORUL: Din partea cui ai dat dumneata ordin sa nu se traga?

CEAUŞESCU: Da. Eu am dat ordin sa nu se traga, inclusiv la televiziune, inclusiv la teleconferinta care este inregistrata.

JUDECĂTORUL: Consemnati vă rog.

CEAUŞESCU: Nu. Nu recunosc decît în faţa Marii Adunari Naţionale. Tot ceea ce s-a spus în jur sunt falsuri, provocari.

JUDECĂTORUL: Nu recunosc sa fi dat ordin, eu sau acolitii mei sh se traga în multimea adunati la Sala Palatului. Nici nu s-a tras de altfel.

JUDECĂTORUL: 64.000 de victime sunt astăzi ca urmare a dispozitiilor date de dumneata, în toate orasele, ai auzit, în toate muncipiile tarii, cum le pronuntai dumneata, în toate municipiile pe care te laudai ca le-ai construit. S-au construit cu sudoarea poporului, indobitocit, sleit, toţi oamenii de cultura, toate inteligentele le-ai persecutat, ca sa nu fuga din ţară, sa ne lase pe mana dumitale. Aveti de pus întrebari?

PROCURORUL VOINEA: Domnule preşedinte, sa ne spuna inculpatul cine sunt mercenarii straini care şi la ora aceasta trag în populatia de pe intreg teritoriul tarii, cine i-a adus şi cine ii plateste pe acesti mercenari?

JUDECĂTORUL: Raspunde, te rog, inculpat.

CEAUŞESCU: O alta provocare şi nu răspund decît în faţa Marii Adunari Naţionale, a poporului.

JUDECĂTORUL: Refuz sa răspund la întrebarea cine a recrutat şi dirijat mercenarii straini care savirsesc fapte de teroare şi în prezent, omorind populatia pasnica şi nevinovata.

JUDECĂTORUL: Dînsa este vorbareata, dar am vazut-o de mai multe ori ca nu mai citea. Savantul, inginerul, academicianul, care nu stia sa citeasca. Analfabeta ajunsese academician.

ELENA CEAUŞESCU: O sa te auda intelectualii din ţară asta şi toţi colegii mei. O sa te auda colegii mei! O sa te auda!

JUDECĂTORUL: întrebari domnule colonel: Inculpat Ceauşescu Nicolae, în afară de cele invocate în legătură cu legalitatea acestui tribunal, ai discutii?

CEAUŞESCU: Eu răspund la orice întrebare numai în faţa Marii Adunari Naţionale şi a reprezentanţilor clasei muncitoare.

JUDECĂTORUL: Ca şi pînă acum.

CEAUŞESCU: Raspund la orice întrebare în faţa M.A.N.

JUDECĂTORUL: Sa se consemneze, refuz sa răspund la orice fel de întrebare pusa de tribunal. Asta am mai auzit-o de atitea ori incit ştie intreaga lume.

CEAUŞESCU: In faţa loviturii de stat nu răspund celor care au chemat armatele străine în ţară, nu răspund !

JUDECĂTORUL: Marea Adunare Naţională de care vorbesti dumneata a fost dizolvata, destituita.

CEAUŞESCU: Nu o poate nimeni dizolva !

JUDECĂTORUL: Prin vointa nestramutata poporului avem alt organ al puterii, este Consiliul Frontului Salvarii Naţionale, legal constituit şi recunoscut pe plan mondial.

CEAUŞESCU: Nu recunosc pe nimeni şi de aceea poporul luptă în ţară pîna la eliminarea acestei bande de tradatori de ţară, care sunt în legătură cu strainatatea, au organizat lovitura de stat!

JUDECĂTORUL: Nu recunosc noul organ al puterii de stat, legal constituit şi nici organele care au uzurpat, în ghilimele, puterea, de aceea poporul face dezordine astăzi în ţară şi lupta.

JUDECĂTORUL: Pentru cine lupta poporul? Lupta impotriva lui?

CEAUŞESCU: Pentru existenta sa, pentru independenta şi suveranitate, pentru integritatea României.

JUDECĂTORUL: Uzurparea puterii a fost făcută cu ajutorul agenturilor străine, asa a spus inculpatul !

CEAUŞESCU: Nu este adevarat, voi spune public ori de cite ori, dar nu recunosc aceasta ca o declaratie.

JUDECĂTORUL: In primul rînd spune-ne-o nouă !

CEAUŞESCU: Ca simpli cetăţeni, cu speranta ca veţi lucra pentru nimicirea României.

JUDECĂTORUL: Cine?

AVOCATUL TEODORESCU: Pentru ca sa putem rezolva o problema de drept, pe care o supunem noi discutiei, cind ne veţi acorda cuvintul, vă rog sa binevoiti sa întrebati pe inculpatul Ceauşescu Nicolae daca are cunoştintă de faptul ca a fost destituit din funcţia sa de preşedinte al României.

JUDECĂTORUL: Ai aflat de acest lucru?

AVOCATUL TEODORESCU Si a inculpatei Elena Ceauşescu daca ştie ca a fost destituita din functiunile de stat pe care le detinea? Si inca următoarea întrebare: daca mai are cunoştinta ca Guvernul a fost demis în integritatea sa şi ca toţi care făceau parte din guvern, inclusiv inculpata Ceauşescu Elena, nu mai are aceasta calitate, pentru ca sa putem rezolva problema de drept în care prezenta refuzului nejustificat al acestora, de a răspunde întrebarilor puse de catre tribunalul militar, ne vedem obligati ca sa lamurim noi, ca şi dumnealor sa inteleaga, care este legalitatea în ce priveste posibilitatea de judecare sau de nejudecare a acestora. Va rog să-l întrebati daca are cunoştintă de acestea?

JUDECĂTORUL: Ai auzit inculpat, ai cunoştintă ca ai fost destituit din funcţia care o detineai, ca simplele organe au fost desfiinţate.

CEAUŞESCU: Sunt preşedintele României şi comandantul suprem al Armatei. Ca simpli cetăţeni, ca simpli cetăţeni!

AVOCATUL TEODORESCU: Dar nu asta v-am întrebat, eu altceva am întrebat, daca aveti cunostina ca vi s-au ridicat aceste functiuni ca sa putem discuta legalitatea în ce priveşte sustinerile pe care le faceţi dumneavoastră, ca nu vă poate judeca decît Marea Adunare Naţională.

CEAUŞESCU: In primul rind nu vă recunosc nici o calitate, ca simpli cetăţeni, ca simpli cetăţeni !

AVOCATUL TEODORESCU: Cum doriti dumneavoastră, ca simpli cetăţeni?

JUDECĂTORUL: Noi simpli cetăţeni, dumneata simplu preşedinte.

CEAUŞESCU: Sunt preşedintele Republicii Socialiste România.

JUDECĂTORUL: Va rog sa consemnati: nu recunosc noile organe legal constituite.

CEAUŞESCU: Raspund în faţa Marii Adunari Naţionale şi a poporului, nu a celor care au organizat lovitura de stat cu ajutorul agenturilor străine.

JUDECĂTORUL: Platite de Ceauşescu Nicolae.

CEAUŞESCU: Nu. Nu ! E non sens !

JUDECĂTORUL: Inculpat, vă rog sa cititi. Nu recunosc noile organe legal constituite ale puterii de stat, ca sustineti ca sunteti preşedintele tarii şi comandantul suprem al Armatei. Pardon! Aproape în toate comunele s-au făcut brutarii

AVOCATUL: Va rog să-l întrebati pe inculpat daca are cunoştintă ca e demis Guvernul?

JUDECĂTORUL: De ce, inculpat, ai luat masura aceasta ca sa umilesti poporul, să-l terfelesti, să-l aduci în halul de umilinta în care l-ai adus, de ce ai exportat produsele astea pe care le munceau ţarănii? Si veneau ţarănii de la Caracal, din toata ţară, la Bucureşti sa cumpere piine, pe ger, pe frig, cei care produceau piinea, cei care te duceai dumneata şi le dadeai indicatii. De ce ai infometat poporul, de ce ai făcut aceasta, de ce ai infometat acest popor?

CEAUŞESCU: Nu vă răspund la întrebare. Voi spune, vă spun ca simpli cetăţeni şi voi arata şi în Marea Adunare Naţională ca pentru prima data cooperatorii au primit cite 200 de kg de griu pe persoana, nu pe familie şi mai aveau dreptul inca sa mai primeasca.

JUDECĂTORUL: Primeau, primeau…

CEAUŞESCU: E o minciuna şi un fals. Va spun ca sa vă ginditi bine, este o minciuna în fals şi arata acuma cita lipsa de patriotism şi ce tradare s-a comis în ţară asta.

JUDECĂTORUL: Dimpotriva, am luat masuri sa sa dea cite 200 kg la trani. Si atunci de ce veneau ţarănii sa ia piine de la Bucureşti?

CEAUŞESCU: Pardon ! Aproape în toate comunele s-au făcut brutării. Asta nu recunoaşteti?

JUDECĂTORUL: Incercam sa folosim expresia dumitale. Dumneata vorbesti cu tribunalul !

CEAUŞESCU: Vorbeste un cetatean şi ascult pe orice cetatean, nu vă declar. Nu recunosc nimanui nici o calitate. Ca simpli cetăţeni putem discuta orice.

JUDECĂTORUL: Dumneata foloseai o expresie foarte des, „avem programe minunate”, probabil ca de programul asta era vorba, una sa scrii pe hirtie şi una sa se faca în realitate? Asa ai vorbit şi despre sistematizarea localitatilor, care de fapt a insemnat distrugerea ţarănimii romine, a plaiului nostru stramosesc. Te-ai gindit vreodata la asta? Ca cetatean?

CEAUŞESCU: Ca cetatean, niciodata în satele romanesti nu s-a realizat o asemenea dezvoltare. Si nu de distrugerea satelor rominesti, ci dimpotriva, de consolidarea de a le asigura productia.

JUDECĂTORUL: Nu am intentionat sa discut o seama de motive.

CEAUŞESCU: Va spun ca simplu cetatean. De a se intari şi construi spitale, medici, scoli, tot ce este necesar pentru o viata demna şi care nu s-a făcut în nici o ţară din lume, ca simpli cetăţeni vă spun acest lucru.

JUDECĂTORUL: Ultima întrebare inculpat, vorbeai de egalitate şi ca toţi suntem egali, ca fiecare trebuie sa primeasca dupa munca lui. Am vazut la televizor vila fiicei dumitale, avea un cintar de aur pe care îşi cintarea carnea adusa din strainatate. Carnea asta de aici, a noastra, nu era buna.

ELENA CEAUŞESCU: Extraordinar, extraordinar, de unde scoateti atitea scorneli, sta intr-un apartament ca fiecare cetatean.

JUDECĂTORUL: Era vila bunicii.

ELENA CEAUŞESCU: N-are vila, n-avem nimeni!

JUDECĂTORUL: Ati avut palat.

ELENA CEAUŞESCU: Nu avem, sunt ale tarii.

JUDECĂTORUL: Pentru copii dadeai 10 lei pentru revelion ca să-si cumpere bomboane, asa ai inteles dumneata ca sa ajuti copiii, familiile cu copii.

PROCURORUL: Domnule preşedinte, am o întrebare: sa ne spuna inculpatul Ceauşescu Nicolae, contul de 400.000 de dolari…

JUDECĂTORUL: 400 de milioane de dolari din Elvetia.

ELENA CEAUŞESCU: Ce cont?

PROCURORUL: Pe numele cui este, cui apartine?

Ambii inculpati: Ce cont?

JUDECĂTORUL: Cele 400 de milioane de dolari care au fost depuse la bancile din Elvetia?

ELENA CEAUŞESCU: Sa se faca dovada, dovada!…

JUDECĂTORUL: O sa se aduca şi dovada !

CEAUŞESCU: Nu exista nici un cont al nimanui şi ceea ce spuneti arata cit de fals şi de provocator cei care au făcut lovitura de stat.

JUDECĂTORUL POPA: Iti place mereu sa folosesti termenul de lovitura de stat.

CEAUŞESCU: Va rog, nu am terminat. Ca cetăţeni…

JUDECĂTORUL: Va rog sa consemnati: nu recunosc sa fi depus eu sau alte persoane în numele meu, al familiei mele…

CEAUŞESCU: Nici un dolar.

JUDECĂTORUL: Nici un dolar la vreo banca din strainatate.

CEAUŞESCU: Nu, nu am dat declaratie, iti spun ca simplu cetatean! Ce minciuna, ce falsitate.

JUDECĂTORUL: La fiica dumitale s-a gasit suma de 90.000 de dolari, iar pe cetăţenii care aveau un dolar ii trimiteai în judecata!

AVOCATUL LUCESCU CONSTANTIN: Suntem la aceste 400 de milioane de dolari, vă rugam şi întrebati inculpatul daca nu a deschis vreun cont şi nu exista pe numele domniei sale, dar daca totusi contul exista, este de acord şi declare ca ii lasa sa vina în ţară pentru statul roman, acesti bani în Banca Naţională?

JUDECĂTORUL: Ai inteles inculpat?

CEAUŞESCU: Vom discuta în Marea Adunare Naţională.

Avocatul Lucescu Constantin: Acum sa ne spuna daca acesti bani pot fi remisi statului roman?

CEAUŞESCU: Pentru dumneavoastră, ca simpli cetăţeni.

JUDECĂTORUL: Noi suntem tribunalul, nu suntem simpli.

CEAUŞESCU: Nu vă recunosc calitatea asta.

JUDECĂTORUL: Noi avem calitatea de tribunal.

CEAUŞESCU: Dar ca cetăţeni, vă spun ca nu am avut şi nici nu am cont în nici o ţară, în nici o valuta.

JUDECĂTORUL: Nu aveti un fond depus în valuta în nici o ţară…

PROCURORUL VOINEA: Domnule preşedinte, daca acest inculpat paranoic nu are nici un cont, sa incheiem şi noi conturile cu el, ca se pare ca nu ne putem intelege.

AVOCATUL TEODORESCU: Va rog sa trecem la ascultarea inculpatei Ceauşescu Elena.

CEAUŞESCU: Te voi trimite în judecata pentru insulta, cel care zice ca ar fi procuror. Te voi trimite în judecata pentru insulta.

JUDECĂTORUL: La comisia de judecata…

CEAUŞESCU: Si la comisia de judecata, sa vă judece adevarata judecata şi în rindul muncitorilor.

JUDECĂTORUL: Va rog sa dati citire declaratiei, ca sa auda.

GREFIERUL Nu recunosc invinuirile ce mi se aduc, refuz sa răspund la întrebarea cine este autorul genocidului de la Timişoara, nu recunosc sa fi dat ordin eu sau acolitii mei sa se traga în multimea adunata la cele … nu am dat ordin sa se traga, refuz sa răspund la întrebarea cine a recrutat şi dirijat mercenarii straini care savirsesc fapte şi în prezent, omorind populatia pasnica. Refuz sa răspund la întrebarile puse de tribunal. Nu recunosc noul organ al puterii constituite şi nici organele care au uzurpat puterea de stat, în ghilimele. Uzurparea puterii a fost făcuta cu ajutorul agenturilor străine. Nu recunosc organele noi de stat. Sunt inca preşedintele tarii (JUDECĂTORUL: inca în ghilimele). Nu recunosc ca am infometat poporul, ci dimpotriva am luat masura ca sa dam cite 200 kg de griu la ţarăni, nu am intentionat sa darim satele României, ci am vrut şi le modernizez. Nu recunosc şi fi depus eu sau alte persoane în numele meu nici un dolar în bancile din strainatate.

CEAUŞESCU: Nu am depus eu şi nu am dat nimanui… dar nu răspund nimanui, e o provocare ordinara.

JUDECĂTORUL: Semnezi declaratia, inculpat?

CEAUŞESCU: Nu am dat nici o declaratie. V-am spus ca simpli cetăţeni, ca sa cunoasteti realitatea.

JUDECĂTORUL: Refuza sa semneze, de altfel, inculpatul a refuzat sa recunoasca şi legalitatea tribunalului în care a fost astăzi judecat.

CEAUŞESCU: Si a acestui asă-zis Consiliu de Salvare Naţională.

JUDECĂTORUL: Deci ai aflat de existenta acestui consiliu.

ELENA CEAUŞESCU: Pai ne-ati spus, ne-ati spus aici, discutau oamenii… ne-a spus domnul avocat, apararea.

JUDECĂTORUL: Este organ al puterii legal constituite în stat.

CEAUŞESCU: Nu se poate constitui un organ legal decît de puterea de stat, de Marea Adunare Naţională. Cei care prin lovitura de stat, prin tradare au uzurpat puterea, cum s-au intimplat sute şi sute de ani în istoria României, au sfirsit prin a răspunde în faţa poporului.

JUDECĂTORUL: Dumneata poate esti mai cooperanta cu tribunalul, femeile sunt intotdeauna mai rationale, mai intelegatoare, poate si-a pierdut cumpatul inculpatul Ceauşescu. Dumneata care ai fost prima colaboratoare, cabinetul 2, dumneata ai cunoscut de genocidul de la Timişoara?

ELENA CEAUŞESCU: Nu! Ce genocid? Nici nu vorbesc.

CEAUŞESCU: Nu vorbi nimic.

JUDECĂTORUL: Nu ai nici o legătură nici dumneata cu acest genocid? Sau dumneata erai intotdeauna preocupata de stiinta! De polimeri! Cine ti-a publicat lucrările în strainatate?

CEAUŞESCU: Sunt cu zecile lucrarile publicate în strainatate, cu stiinta şi polimerii.

JUDECĂTORUL: Cine le scria? Aaa … taci din gura!

ELENA CEAUŞESCU: Ce să-i spun, daca ei poata sa spuna asa ceva?

CEAUŞESCU: Pai nu le spune! Cind preşedinte al Academiei au făcut prefata la toate lucrarile, se poate?

AVOCATUL TEODORESCU: Ascultarea se face pentru fiecare în parte. Ori, daca dumneavoastră sustineti teza macar o rezolvam noi pînă la urma cu tribunalul care sa ne asculte ca reprezentanti ai dumneavoastră. Ca mai sunteti inca preşedintele tarii, ca asa sustineti, dumneaei nu mai poate sustine acelasi lucru! Lasati-o sa vorbeasca.

CEAUŞESCU: Este viceprim-ministru al guvernului Republicii Socialiste România.

Avocatul Teodorescu: Asta e alta treaba, lasati-o sa se apere pe calitatea pe care o crede dumneaei.

ELENA CEAUŞESCU: Pai, eu nu ma apar de nimic!

CEAUŞESCU: Aici, eu v-am spus ca simpli cetăţeni şi ce vă spune tovarasa mea şi ce v-am spus eu, v-am spus ca simpli cetăţeni, ca sa intelegeti … Nu am raspuns la nici o întrebare.

AVOCATUL TEODORESCU: Eu vă dau sfaturi, este obligatiunea mea… şi care sunt în interesul dumneavoastră.

JUDECĂTORUL: Domnule avocat, vă rog. Deci dumneata în calitatea de viceprim-ministru, prim viceprim-ministru, pe care ai detinut-o în vechiul organ al puterii administratiei de stat, trebuia sa fi la curent, sa luati hotariri colective, nu asa prevedeau dispozitiile şi prevederile Constitutiei? Cine a dat dispozitii sa se traga în multimea de la Timişoara?

ELENA CEAUŞESCU: Nu răspund la nici o întrebare. De la inceput şi pînă la sfirsit.

CEAUŞESCU: Pentru cunoştintă dumneavoastră, care sunteti ofiteri, pot eu răspunde la întrebare. Ordinul de a trage nu-l da guvernul.

ELENA CEAUŞESCU: Nu-l pot da eu! Guvernul nu poate sa dea ordine, nu are în subordine armata.

JUDECĂTORUL: Dar la Bucureşti, în tinerii care au murit, cine a tras, peste care au trecut tanchetele Securitatii, a unei parti, tot teroristii?

ELENA CEAUŞESCU: Teroristii, se spunea aici, vorbeau oamenii ci sunt ai Securitatii.

JUDECĂTORUL: Teroristii sunt ai Securitatii?

Avocatul Lucescu Constantin: Securitatea nu era a comandantului suprem?

JUDECĂTORUL: Deci se vorbea pe aici ca teroristii sunt ai Securitatii!

Ambii inculpati: Raspund, nu, nu este nici un raspuns, tot pentru lamurirea dumneavoastră.

CEAUŞESCU: In primul rind vreau sa vă lamuresc pe dumneavoastră ca cetăţeni.

JUDECĂTORUL: Cu dumneata am terminat. Spune în ce impre- jurari a murit generalul Milea? A fost impuscat, de ce şi de cine?

CEAUŞESCU: întrebati medicul.

JUDECĂTORUL: Nu răspund, este o provocare întrebarea cu privire la cauzele mortii generalului Milea. Sa întrebam medicul care e…

CEAUŞESCU: Si eu voi face ancheta, pentru a lamuri de ce s-a sinucis generalul Milea.

PROCURORUL: De ce l-ai destituit pe generalul Milea? Si l-ai făcut tradator?

JUDECĂTORUL: De ce dumneata l-ai făcut tradator, am auzit comunicatul care l-ai spus, prin care ai instituit starea de asediu, ca generalul Milea, tradator, s-a sinucis pentru a scapa de răspundere, de pedeapsa dreapta pe care o astepta ca tradator.

CEAUŞESCU: Pentru lamurirea dumneavoastră, tradatorul Milea…

JUDECĂTORUL: De ce nu l-ati judecat daci era tradator?

CEAUŞESCU: Pentru ca atunci am constatat treaba aceasta, chiar în ziua respectiva. Si a plecat ca sa aplice masuri, vă spun asta pentru judecata dumneavoastră, dintr-un grup intreg şi au venit ofiterii care erau cu el şi ne-au anuntat ca s-a impuscat. Si de abia dupa aceea am constatat ca n-a aplicat ordinele stabilite ca unitatile militare să-si faci datoria.

JUDECĂTORUL: Dumneata intotdeauna ai vorbit mai mult decat colaboratoarea apropiata a dumitale, totdeauna ai fost în fata, dar intotdeauna ai avut-o în dreapta dumitale. Si ea cunoaste tot atitea lucruri importante, dar ar fi bine sa fie relatate în faţa tribunalului, sa cooperam, sa vorbim civilizat ca niste intelectuali cum vă pretindeati amindoi, membrii ai Academiei, sa ne spuneti cu ce bani se plateau publicatiile, atit ale inculpatei, cit şi operele alese, cit şi cartile de stiinta ale academicianului Elena Ceauşescu. Asă-zisul academician.

ELENA CEAUŞESCU: Asă-zisul… Ne-ai luat şi titlurile.

JUDECĂTORUL: Nu le-am luat eu. Sa răspunda la întrebarile puse de tribunal.

ELENA CEAUŞESCU: Heee … pai sigur ca da!…

JUDECĂTORUL: Refuz sa răspund la întrebarile puse de tribunal.

CEAUŞESCU: Insa tot pentru informarea dumnea- voastra, ca am scapat atunci, mi-ati spus ca eu mincam numai mincaruri din strainatate, ca exista de ani de zile lista cu ce maninc eu, ori 1.100 – 1.200 de calorii pe zi şi numai legume.

JUDECĂTORUL: Si poporului ii dadeai numai 3.600 de calorii, imbuibat acest popor.

CEAUŞESCU: Si 60 de grame pe zi, de carne.

JUDECĂTORUL: Mai aveti de pus întrebari domnule procuror?

PROCURORUL DAN VOINEA: Da domnule preşedinte. Cine a dat ordin sa fie implicate, ca sa intervina fortele armate în inabusirea demonstratiei de la Timişoara? Pentru ca inculpatul spunea ca generalul Milea nu a respectat ordinele primite. Care sunt aceste ordine? Ce n-a respectat, ce n-a respectat?

CEAUŞESCU: Voi spune în Marea Adunare Naţională ce ordine n-a respectat în Bucureşti şi de ce a tradat.

JUDECĂTORUL: Aveti de pus întrebari?

AVOCATUL TEODORESCU: Va rog sa întrebati pe inculpata Elena Ceauşescu daca a fost sau este bolnava psihic?

ELENA CEAUŞESCU: Ce este?!?

AVOCATUL TEODORESCU: Daca a fost sau este bolnava psihic. Si vă rog şi consemnati raspunsul.

JUDECĂTORUL: Ai suferit vreo boala psihica? Sau daca suferi acum?

ELENA CEAUŞESCU: Ce provocare ordinara!…

AVOCATUL TEODORESCU: Nici o provocare, este în favoarea dumneavoastră, ca daca sunteti iresponsabili atunci e o aparare, daca nu e alta aparare.

ELENA CEAUŞESCU: E o provocare, se poate sa spui asa ceva!

CEAUŞESCU: Nu ti-am recunoscut dreptul…

JUDECĂTORUL: Noi am inteles din aceasta dezbatere pentru ca dumneavoastră obisnuiti sa nu aveti niciodata un dialog cu poporul şi sa poarte numai dinsul un monolog şi dupa aceea să-l aplaude ca în ritualurile africane, sa bata lumea din palme, asa, nici astăzi s-a comportat în continuare la fel, nu v-ati schimbat, nu ati tras nici un fel de invataminte. Ca niste megalomani. Mai sunt de pus întrebari? Probe în aparare aveti? Nu.

AVOCATII: Mai facem o ultima incercare. Va rog, procedura ne permite acest lucru. Va rog sa consemnati ca refuza. Daca refuza este treaba lor.

JUDECĂTORUL: Va rog şi consemnati în caietul dumneavoas- tra de grefier ca refuza colaborarea cu aparatorii şi ca nu au probe.

ELENA CEAUŞESCU: Adevaratul tribunal este Marea Adunare Naţională.

JUDECĂTORUL: Vrei sa semnezi declaratia?

ELENA CEAUŞESCU: Nu, nici o declaratie. Am muncit şi am luptat pentru popor şi poporul este poporul nostru şi nu-l tradam noi poporul.

JUDECĂTORUL: Am urmarit şi stiam ca ziua dumitale este undeva inaintea dinsului, dar nu stiam niciodata anul în care te-ai nascut. Care este?

ELENA CEAUŞESCU: Astea chiar sunt de femei…

JUDECĂTORUL: De aicea a pornit toata minciuna, nici un dictionar, orice, toate femeile îşi ascund virsta, dar cind este un om care apare în dictionare, în carti şi în toate astea, sa nu se arate virsta?

Va rog, tovarase procuror sa retineti, tribunalul considera cercetarea judecatoreasca a procesului terminata şi vă dau cu- vintul la dezbateri, sa sustineti acuzarea.

PROCURORUL: Domnule preşedinte, avind în vedere atrocitatile savîrşite de Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena, noi consideram ca acesti doi inculpati se fac vinovati de savirsirea infractiunilor prevazute de articolele 162, 163, 165 şi 357 din Codul penal, articole în baza carora solicitam condamnarea celor doi inculpati la pedeapsa cu moartea, totodata, solicitam confiscarea totala a averilor sotilor Ceauşescu.

JUDECĂTORUL: Aveti cuvintul în aparare.

AVOCATUL TEODORESCU: Inainte de a discuta problemele de drept, care se ivesc din ceea ce sustin inculpatii, carora le acordam asistenta chiar faţa de pozitia obstructionista a acestora, eu voiesc sa vă infatisez faptul ca le-am făcut noi onoarea, venind de la Bucureşti sa le acordam apararea care în ultimii 25-30 de ani nu s-a respectat. Ca noi intelegem ca avocati sa aparam indiferent pe cine ar fi şi indiferent de faptele pe care le-a savirsit, dar în limita dispozitiilor legale, a faptelor de care luam cunostiinta prin rechizitoriu, a probelor care ni s-au fost cautate de catre pozitia absolut obstructionista a celor carora le-am făcut cinstea de a le acorda aceasta deplasare în locul acesta. Ca să-i aparam. Intelegem totusi, ca şi ei sa inteleaga, pentru dumneavoastră nu am nevoie, sa faca asemenea lamuriri, ca numai un preşedinte în functiune poate cere pentru o fapta pe care ar savirsi-o sa fie supus discutiunii organului legislativ care la noi este Marea Adunare Naţională. Si ca odata cu destituirea dintr-o anumita functie de stat şi noi nu vorbim pe calitatea dumnealui de secretar general al partidului, care e o alta treaba şi o judeca partidul, ci pe calitatea care a avut-o Ceauşescu Nicolae, aceea de preşedinte al acestei tari. Ori, aceasta calitate din momentul în care Frontul Salvarii Naţionale s-a constituit şi Consiliul care este constituit a luat masura de demitere a guvernului şi de demitere din funcţia de preşedinte al republicii a lui Ceauşescu Nicolae, acesta este supus dispozitiilor legale ca orice cetatean din aceasta ţară. Deci din acest punct de vedere noi constatam şi vă rog sa consemnati, în procesul verbal al sedintei, acest fapt ca am constatat ca sunt indeplinite toate formele procedurale prevazute de lege pentru trimiterea în judecata şi judecarea celor care au comparut în calitate de inculpat. Deci, este o greşeală pe care o savirsesc cei doi inculpati, nu a faptului recunoaşterii sau nerecunoaşterii, pentru ca aceasta, recunoaştere sau nerecunoaşterea, daca este dezmintita de probe nu face două parale. Si dumnealor au socotit, desi eu am venit sa le acord, sa le fac cinstea de a-i apara. Ei se mentin în aceeasi pozitie pe care au avut-o dintr-un inceput, zicind ca este un act de provocare daca i-am întrebat daca sunt bolnavi psihic sau nu, pentru ca una e impuritatea prevazuta de legi, adica aceea în care esti bolnav şi poti fi supus unei expertize psihiatrice şi atunci esti iresponsabil, mare diferenta fiind faţa de situatiunea în care te comporti ca un iresponsabil, dar esti responsabil. Si spre regretul meu care sunt avocat, nici procuror, nici membru al tribunalului militar trebuie sa constat şi o spun cu toata certitudinea ca inculpatii carora noi le acordam asistenta, chiar în chiar în dauna vointei sale, pentru ca asa glasuieste legea care nu s-a respectat pînă acum şi dumnealor, amindoi o stiu, faptul acesta, eu vă spun ca dumnealor au actionat ca iresponsabili, dar cu deplin discernamint în tot ceea ce au făcut. Ei sunt trimisi în judecata pentru patru fapte, eu inteleg sa extind în vreun mod ceea ce a zis rechizitoriul procuraturii şi anume pentru faptele prevazute de articolele 162, 163 şi 165 şi 357 din Codul penal şi constat în baza probelor care au fost depuse la dispozitie, ca acestia se fac vinovati de aceste fapte. Rugamintea noastra, a apararii, insa, este una singura, ca dumneavostra sa luati o hotarire care sa nu aiba caracterul de vendeta, sa nu aiba caracterul de razbunare şi sa fie şi sa o inteleaga pînă în ultima lor clipa ei şi altii care vor mai compare în faţa judecatii, ca poporul acesta, printr-un tribunal legal constituit, ca daca nu ar fi fost legal constituit, noi suntem primii care am fi venit sa spunem e nelegala constituita o instanta judecatoreasca. Sa ştie şi cei doi inculpati, carora fortamente trebuie sa le acordam apararea pe care nu o voiesc, dar noi trebuie să-i aparam, pentru ca asa glasuieste Constituia pe care fac vorbire, fără sa ştie ce spune în ea. Incalcarea fosta a acesteia si-i apar pentru ca asa trebuie, dar şi sa se lamureasca pentru totdeauna, pentru clipele cit vor mai avea pînă la sfirsitul vietii lor, ca tribunalul acesta militar a fost şi este legal constituit şi ca ei nu au calitatea decît de inculpati, iar nu calitatile de stat pe care le-au avut pînă în momentul în care li s-a ridicat aceste functuni de catre organul care este constituit legal în aceasta ţară.

JUDECĂTORUL: Cu privire la faptele lor?

AVOCATUL TEODORESCU: In ce priveste fapte prevazute de 162 şi anume aceea de subminare a puterii de stat, în probele care le-au fost culese şi ni s-au pus şi nouă la dispozitie, nu pot face nici un fel de obiectiune, socotind ca acestia, intr-adevar, se fac vinovati de savirsirea acestei fapte. In ce priveşte fapte prevazute de 163 din Codul Penal, actele de diversiune din materialul care ne-a fost pus la dispozitie de catre acuzare şi de care am luat cunostiinta, în deplina cunostiinta de cauza, ceea ce le spun dumnealor, vă rog sa constatati şi sa luati act de declaratie pe care o facem noi în calitate de aparatori, ca acestia intr-adevar se fac vinovati şi de savirsirea acestei infractiuni. In ce priveşte infractiunea de subminare a economiei naţionale, aceea prevazuta de articolul 165 din Codul Penal şi toate documentele acesteia care au fost culese în scurt timp, în citeva zile, de organul de urmarire penala, ca documente ce existau acestui moment, se fac vinovati acestia şi de savirsirea acestei infractiuni. In fine, ultima fapta în sarcina şi care este şi cea mai grava, aceea de genocid, prevazuta de 357, litera c, din Codul Penal, constat ca şi aceasta fapta este savirsita de acestia. Rugamintea noastra, în calitate de aparatori ai celor doi inculpati, sotii Ceauşescu Nicolae şi Elena, este aceea ca dumneavoastră sa dati hotarirea, în numele legii, sa nu apara ca un act de razbunare a cuiva, ci sa se inteleaga ca pentru acele fapte savirsite, fiecare inculpat trebuie să-si primeasca pedeapsa, asa cum este prevazuta de lege. Va mulţumesc.

AVOCATUL LUCESCU: Domnule preşedinte, domnilor asistenti populari, reprezentanti din sala, este greu sa pui concluzii impotriva oamenilor care, chiar şi deferiti Justitiei, nu vor sa recunoasca crima impotriva poporului roman, crima de genocid, nu numai la Timişoara şi Bucureşti, în momentele de fata, ci crima dinainte de peste 20 şi ceva de ani. Crima prin infometare, prin lipsa de caldura, prin lipsa de lumina, dar cea mai odioasa crima a fost crima de a incatusa spiritul romanesc, sufletul acestui popor, în raport de odioasele crime savirsite la Timişoara, de odioasele crime savirsite cind poporul şi copiii, copii nevinovati au fost calcati de tancuri cu senile. Cind ati cautat un act odios, de diversiune, pînă cind Armata cu Securitatea sa o puneti cap la cap şi ati imbracat ofiteri ai Securitatii din trupele dumneavoastră în ofiteri ai Ministerului Apararii Naţionale, sa dati iarasi o lovitura, ca Armata sa nu vina alaturi de popor, ca poporul sa urasca Armata şi din aceasta degringolada dumneavoastră sa puteti cigtiga timpul pentru a creste copiii de la orfelinate pentru a-i trimite în strainatate sau pentru a-i aduce ca trupe de comando impotriva poporului romin. Da, a carui popor, ca nu ma refer la oameni în virsta! Daca ati fi impuscat unul ca noi ii impuscati pentru vointa lor, dar ca sa taiati legaturile de oxigen de la capul bolnavilor, de la copii, sa trageti în spitale şi în bolnavi, sa aruncati în aer singele şi medicamentul poporului? Cu hrana cu care Bucureştiul s-ar fi putut hrani luni de zile, iar militarii ar fi putut şi traga şi sa sustina apararea tarii ferma, i-ati bagat în subsolurile de unde teroriştii dumneavoastră şi astăzi se duc, se alimenteaza şi lupta impotriva oamenilor nevinovati, în speranta ca dumneavoastră ii veţi mai plăti vreodata din eforturile făcute de România. Cu multa emfaza spuneati: am plătit datoriile! Nu numai ca le-ati plătit, ne-ati secatuit şi v-ati depus destui bani, v-ati dus la ayatolah sa inchinati un ultim omagiu. Erati la fel ca el, acelasi spirit de clan, care si-a omorit poporul. Spuneti ca nu recunoaşteti organismele noastre, ale puterii populare? Nu trebuie sa le recunoaşteti, domnule fost preşedinte, pentru ca am luat în ’48 puterea în mina impotriva altora şi nu s-au prevalat de nici un fel de legi ale Statului roman. Regele Mihai a avut mai multa demnitate decît dumneavoastră. Poate ati fi avut mai multa demnitate şi intelegere din partea poporului roman daca v-ati fi dat demisia, daca ati fi ramas acolo în strainatate, cu strainii ati trait, puteati sa muriti cu ei, şi vi se ofere acel azil politic.

Nicolae şi ELENA CEAUŞESCU: (rizind) Nu plecam noi de aici. Aici murim noi.

AVOCATUL LUCESCU: Risul acesta este semnul voii dumneavoastră Domnule preşedinte, greutatea apararii, care trebuie sa fie aparare şi nu act de acuzare, consta în aceasta odioasa neintelegere a situatiei, astăzi şi în clipa de fata. In aceasta consta greutatea, în sfidarea tribunalului, în nonsalanta cu care ne luam cateii de altfel, ca şi cind suntem ridicati de pe la case pentru tot ce am făcut. Domnule preşedinte, as fi fost unul dintre cei care m-as fi dus şi as fi luptat în cadrul Ministerului de Justitie, în cadrul atributiilor noastre profesionale, care trebuie sa fie umanitare, trebuie sa fie de daruire faţa de adevar, faţa de adevarul pentru care se lupta astăzi, as fi cerut sa se suprime pedeapsa cu moartea pentru ca în unele cazuri am avut şi nesocotita experienta, proasta experienta de a vedea ca s-au făcut gregeli. Eu nu v-as cere pedeapsa cu moartea. Spune cineva, dar este greu pentru poporul romin sa mai suporte alaturi cea mai mare suferinfa, cea mai mare pedeapsa este sa traiasca în conditiile în care ni le-a creat nouă, sa traiasca cu frica în sin, ca poti fi ridicat şi impuscat, ca poti fi injectat şi dus la spitalul de nebuni, ca impotriva familiei se pot lua cele mai odioase masuri, ca impotriva neamurilor şi asta pe linie ascendenta, cu binele dosar de cadre tinut de doamna, cu buna ascultare, făcuta de domnia sa, este reprobabil, pînă şi pe WC îşi asculta pe demnitari şi pe acoliti. Cu asta se ocupa scumpa noastra conducere, marea savanta de renume mondial „codoi”, să-mi iertati expresia.

JUDECĂTORUL: Vorbeste un avocat!

AVOCATUL LUCESCU: Va rog sa discerneti totusi momentul în care dati solutia asupra, în primul rind a crimelor comise, a crimelor în lant. Poate, cine stie, o singura atenuanta ne-a ajutat sa ne vedem liberi prin trei catastrofale greseli făcute: a adunat masele care stia ca sunt impotriva lui şi a ucis generalul care ii apara pielea, pentru ca nu a fost de acord sa traga intr-adevar în muncitori. Armata nu a fost niciodata de acord cu asa ceva. Ati ucis tineri, ce au fost copiii aceia minunati, ce au fost de vina? Cu pretul, de care popor vorbiti, daca pretul libertatii noastre este cistigat cu singele acestor copii. Domnule preşedinte, aveti aceste lucruri şi ca atenuante spune pentru ca practic tocmai megalomania pe care a avut-o ne-a adus aici, da, tocmai pentru acest lucru veţi vedea şi demnitatea solutiei, veţi vedea şi faptele. Va mulţumesc pentru atentie.

JUDECĂTORUL: Inculpat Ceauşescu Nicolae, dumneata ce ai de spus la ultimul cuvint.

CEAUŞESCU: Nu sunt inculpat, sunt preşedintele României, comandant suprem şi voi răspunde în faţa Marii Adunari Naţionale şi reprezentantilor clasei muncitoare şi cu asta am terminat. Totul este minciuna de la un capat la altul, celor care au dat lovitura de stat, tragind poporul, mergind pînă la distrugerea independentei României.

JUDECĂTORUL: Cu dumneata nu se poate stabili un dialog civilizat, rational, logic.

CEAUŞESCU: Cu oamenii corecti cind ma duceam în fabrica, ma ridicam în faţa muncitorului şi discutam în picioare.

AVOCATUL LUCESCU: Domnule preşedinte, daca ii mai dati cuvintul în continuare consideram ca este o jignire adusa poporului roman şi actului de justitie romaneasca.

JUDECĂTORUL: Tribunalul se retrage pentru deliberare !

[…]

Completul de judecata revine în sala pentru a da citire pronuntarii sentintei.

JUDECĂTORUL Gigi Popa: Ridicati-va în picioare !

ELENA CEAUŞESCU: Nu draga, nu ne ridicam în picioare, suntem oameni …

JUDECĂTORUL: Tribunalul, în numele legii şi al poporului declarind în secret, condamna în unanimitate de voturi pe inculpatii Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena la pedeapsa capitala şi confiscarea totala a averii, pentru savirsirea infractiunilor de genocid prevazute de art 357, aliniatul 1, litera c, Cod Penal; subminarea puterii de stat prevazuta de art 162 Cod Penal; act de diversiune, prevazut de art 163 Cod Penal şi sumbinarea economiei naţionale prevazuta de art 165, aliniatul 2 Cod Penal. Pronuntata în sedinta publica, astăzi 25 decembrie 1989.

AVOCATUL TEODORESCU: Va rog să-mi ingaduiti sa mai iau o data legătură cu inculpatii.

CEAUŞESCU: Nu recunosc nici un tribunal.

AVOCATUL TEODORESCU Nerecunoscind tribunalul nu exercita nici o cale de atac. Va rog sa constatati ca hotarirea e definitiva în conditiile acestea.

CEAUŞESCU: Cine a dat lovitura de stat poate sa impuste pe oricine!

Tribunalul se retrage.

CEAUŞESCU: România vă trai-n în veci de veci. Toti tradatorii, oriciti vor fi… Va trai România şi poporul romin liber, nu cu tradatorii,

CEAUŞESCU: Mai bine lupta cu gloria deplina decît sa fii sclavi, inca pe vechiul pamint … Ce nedreptate! Toate ne-au spus pe lumea asta, dar nimic de tradatori!

ELENA CEAUŞESCU: Si i-am avut linga noi.

CEAUŞESCU: Da

ELENA CEAUŞESCU: Da, asa se intimpla, tradarile vin de linga tine.

CEAUŞESCU: Nu e voie, nu e voie! Nu ne legati

ELENA CEAUŞESCU: Nu sunt de acord. Impreuna am luptat, sa murim împreună. Daca vreti sa ne omoriti, ne omoriti pe amindoi, împreună, nelegati. Nu draga, împreună, mergem împreună, legea asa spune. Ne da dreptul sa fim împreună. Ce e asta? Ce vrei sa faci cu asta? Nu admit, nu puneti mina pe noi, nu ne legati, nu ne jigniti, nu ne legati, nu e voie sa ne legati ! Va e frica de popor. Nu ne rupeti miinile ma copii. E rusine! V-am crescut ca o mama, dati-mi drumul la miini, imi rupeti mina, dati-mi drumul, aoloo, mai baiatule, ma!

UN MILITAR: Jumatate din colegii nostri sunt morti din cauza dumneavoastră. Ai nostri, colegii, fratii nostri!

CEAUŞESCU: Nu! Nu! Va minte.

MILITARII: Nu ne minte.

ELENA CEAUŞESCU: Aia sunt ai Securitatii, nu sunt ai nostri. Noi suntem aicea asa, mai avem noi puterea? Voi o aveti! întrebati-i pe cei care au puterea!

La scurt timp dupa execuţie, pe postul naţional de televiziune s-a dat citire următorului comunicat:

Luni, 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceauşescu şi al Elenei Ceauşescu, în faţa Tribunalului Militar Exceptional.

Capete de acuzare:

  1. Genocid — peste 60.000 de victime;
  2. Subminarea puterii de stat prin organizare de actiuni armate impotriva poporului şi a puterii de stat;
  3. Infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti prin distrugerea şi avarierea unor cladiri, explozii în oras etc;
  4. Subminarea economiei naţionale;
  5. Incercarea de a fugi din ţară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse în banci străine;

Pentru aceste crime grave impotriva poporului roman şi a României, inculpatii Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu au fost condamnati la moarte şi confiscarea averii. Sentinta a ramas definitiva şi a fost executata.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate