Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Stiati cand a aparut margarina?

in Curiozitati

Pentru a-si asigura trupele cu grasimile alimentare necesare, Napoleon III oferi in 1867 lui Hyppolyte Mege-Mouries un contract de cercetare: „ar trebui sa se procure, prin orice mijloace, un unt cat mai ieftin pentru aprovizionarea armatei, flotei militare si a paturilor de jos ale populatiei care sa fie mai ieftin si mai bine conservabil de cat cel actual“. Acesta din urma, pornind de la observatia ca vaca da lapte chiar atunci cand nu este hranita cateva zile, gandi ca materia prima a lui este rezerva de grasime din corpul vitei. Ramanea doar ca mecanismul sa fie reprodus in afara organismului viu.

Mege-Mouries presa untura si extrase astfel seul. Batu apoi aceasta grasime cu laptele si obtinu astfel un produs comestibil, cu un gust placut, ce se preta la intinderea pe paine si putea fi conservat. Utilizarea era identica untului. Pentru ca avea o culoare si luciu perlat, el numi noul produs margarina (<fr> margaron = perla) si isi patenta inventia in 1869. Din 1874 aveau sa se produca astfel dupa metoda sa, atat in Europa si in America, cantitati din ce in ce mai mari ale ieftinului surogat de unt.

Cererea pentru aceasta noua grasime – ce putea fi unsa pe paine si costa jumatate din pretul untului – crescu de la an la an. În curand avea sa apara o noua problema: materia prima deveni insuficienta. Chiar cantitatile imense de untura si sunca importate din Statele Unite nu mai acopereau necesarul. Ramanea de studiat cum ar putea fi utilizate grasimile vegetale in obtinerea margarinei. Cele mai multe dintre ele sunt lichide asa ca numai in amestec cu grasimile animale puteau realiza un produs ce se preta la a fi uns pe paine.

În anul 1902 chimistul german Wilhelm Normann reusi sa solidifice uleiurile vegetale prin hidrogenare. Procedeul fu numit simplu „solidificarea grasimilor“. Inventia avea sa stimuleze aparitia marilor culturi de plante oleaginoase din regiunile tropicale si subtropicale, care la hotarul dintre cele doua secole erau colonii europene.

Compozitia margarinelor actuale

Margarinele sunt amestecuri de grasimi si lapte, respectiv apa. Proportia de grasimi poate ajunge la 80%, iar dintre acestea 80% sunt de origine vegetala. Asa numitele margarine soft au un continut mai scazut de grasimi (39-41%) si o concentratie corespunzator mai mare de emulgatori.

Margarina contine in afara de grasimi urmatoarele componente:

 • 18% lapte degresat si/sau apa
 • emulgatori: lecitina (E 322), mono- si digliceride (E 471, E 472), cazeina
 • vitamine: A, D si E (cu functie de antioxidanti si coloranti)
 • sare de bucatarie (pentru corectarea gustului)
 • 0,2% amidon (margarina trebuie sa contina amidon pentru a putea fi deosebita de unt: prin proba cu iodura de potasiu poate fi cu usurinta identificat daca un produs este unt sau margarina)
 • alte ingrediente: coloranti, arome

Cercetari mai noi au identificat faptul ca in cadrul procesului tehnologic de solidificare a uleiurilor are loc o nedorita oxidare a grasimilor si o crestere semnificativa a continutului in asa numiti acizi grasi trans (trans fatty acids).

Sorturile de margarina

În compozitia diverselor sorturi de margarina din comert apar urmatoarele deosebiri:

 1. Margarina standard. Cel putin 50% din cantitatea de grasimi continute este de origine vegetala, restul fiind de origine animala.
 1. Margarinele vegetale sau dietetice. În aceste sorturi procentul de grasimi vegetale se ridica la 98% din totalul lor, iar continutul de acid linoleic (acid gras esential) este crescut.
 1. Margarinele soft sunt produse grase concepute exclusiv pentru a fi unse pe paine si contin doar 39-41% grasime, proportia celorlalte ingrediente (emulgatori, substante de ingrosare etc.) fiind corespunzator mai mare. Valoarea energetica a lor este astfel numai jumatate din cea a margarinei obisnuite. Datorita continutului ridicat de apa nu pot fi folosite la prajit, copt sau gatit.
 1. Margarinele fine se obtin in principal din uleiuri de arahide, din samanta de bumbac, de floarea soarelui, de palmier, de soia. Continutul de vitamina A si D este ades suplimentat.
 1. Margarina de gatit. La producerea sorturilor de margarina mai simpla se folosesc si uleiuri solidificate de animale marine. Continutul lor in acizi grasi esentiali si vitamine este foarte scazut.
 1. Margarine pentru utilizari industriale (de panificatie, pentru foietaje, de patiserie) sunt aromatizate intr-un anumit fel si contin grasimi cu proprietati specifice.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate