Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Stimulentul gastric natural cu efecte de calmare si de combatere a balonarilor

in Sanatate

Coriandrul este o planta folosita in mare masura in industria alimentara la prepararea unor lichioruri de plante dar mai ales drept condiment si conservant la preparatele din peste si cele din carne sau in industria parfumurilor.

Dar aceasta planta este si o eficienta planta medicinala folosita cu succes in cazurile de balonari, atat la copii cat si la adulti, pentru eliminarea viermilor intestinali, combate colicile intestinale si ajuta “stomacul lenes”.

Este o planta originara din Asia, Coriandrum sativum, are o serie de denumiri populare in functie de regiunile din tara precum coleandra, anason, buruiana pucioasa, chimen, iarba puturoasa, piper alb sau pucioasa. Se cultiva pe suprafete intinse. Datorita faptului ca aceasta planta contine ulei volatil se foloseste in industria parfumurilor sau in industria alimentara. Fructele (semintele) de coriandru sunt folosite ca stimulent gastric, stimulant al secretiilor gastro-intestinale, cu efect calmant si de combatere a balonarilor.

Coriandrul este o planta perena, ce are o tulpina rezistenta, florile cresc ca niste “buchetele”, avand culoarea alb sau roz. Planta proaspata nu miroase tocmai placut. Infloreste in perioada iunie-august si se folosesc in exclusivitate semintele.

Ceaiul preparat sub forma de infuzie, o lingurita cu varf cu seminte de coriandru maruntite, la o cana cu apa clocotita, este utilizat in cazul balonarilor la adulti dar si la copii (sugarii il tolereaza foarte bine). Pentru  eliminarea parazitilor intestinali se prepara o infuzie mai concentrata, doua linguri cu seminte de coriandru la 100-150 ml de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze intre 3-5 minute, se strecoara si se bea inainte de mesele rincipale, de 3 ori zilnic. Ceaiul de coriandru combate colicile intestinale, ajuta la “stomacul lenes” cand apar balonarile.

Lichiorul din plante contine coriandru, anason, chimen si fenicul. Se prepara din cate doua linguri din fructele fiecarei plante, ½ kg de zahar si 500 ml apa. Se pune la fiert si se amesteca bine. Dupa ce a fiert timp de 5 minute, se ia de pe foc, se strecoara, se amesteca cu 500 ml alcool rafinat, de 30-40%, se amesteca si se pastreaza in sticlute inchise ermetic. Se bea cate un paharel din acest lichior, la nevoie.

Utilizare:

Ceai (infuzie) – o lingurita cu varf de seminte de coriandru zdrobite se oparesc cu o cana de apa clocotita, se lasa 5 minute sat raga, apoi se strecoara si se bea cu inghitituri mici.

Infuzie concentrata pentru tratarea viermilor intestinali – se pun doua linguri de seminte de coriandru la 150 ml apa. Se lasa sa dea in clocot, apoi cand s-a racit se strecoara. Se imparte cantitatea de ceai in trei portii, luate inainte de mesele principale.

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web