Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Stimulentul natural al digestiei care elimina apa din corp si tonifica organismul

in Sanatate

Tarhonul, Artemisia dracunculus, este o planta condimentara ce creste in gradini, foarte cunoscuta in zonele centrale ale Europei, in America de Nord si in Asia. Este o planta de cultura, care poate atinge inaltimi de 50-100 cm. Emana o aroma puternica, specifica, frunzele sunt lunguiete, ascutite si infloreste in perioada august-septembrie. Tarhonul este originar din Asia Centrala, dar a fost gasit in stare salbatica si in America de Nord. Chinezii il pomenesc prima data in anul 2000 inainte de Hristos, iar in Evul Mediu, arabii foloseau tarhonul atat ca planta condimentara, cat si ca planta medicinala. Incepand cu secolul al XIII-lea este preluat de italieni din Franta. Astazi, niciuna din bucatariile traditionale din Italia sau Franta nu poate fi conceputa fara a folosi aceasta planta. Interesant este faptul ca in timpul Regelui Soare din Franta, Ludovic al XIV-lea, directorul gradinilor sale, Jean de la Quintinie, a luptat pentru cultivarea cat ma larga a tarhonului in gradinile palatului.

Tarhonul contine uleiuri eterice, substante amare si tanini. Frunzele de tarhon s-au folosit inca din secolul al XVII-lea in scopul eliminarii apei din corp (efect diuretic), ca stimulent al digestiei. Ca planta condimentara este folosit pana astazi in sosuri (sos Bearnaise), in diverse preparate de carne sau cartofi, preparate de peste, supe si ciorbe. Pentru conservele de castraveti, tarhonul este nelipsit. In afara folosirii sub forma de ceai in afectiunile stomacului si intestinelor, tarhonul are o proprietate remarcabila.

Pus la macerat in otet si apoi aplicat sub de forma de comprese la articulatiile de la maini si glezne, reduce febra. In special pentru copii, de la sugari pana la adolescenti, dar si la persoanele in varsta, tarhonul contribuie la reducerea naturala a temperaturii copilului cam cu 1-2 grade pe ora. Fata de preparatele medicamentoase de sinteza care scad febra, dar care au efecte negative asupra stomacului, rinichilor sau ficatului, tarhonul nu da nastere la fenomene daunatoare.

Utilizare:

Ceai (infuzie) – o lingurita cu varf la o cana cu apa clocotita, se lasa un minut, apoi se strecoara. Se beau cateva inghitituri inainte de fiecare masa.

Esenta in otet – intr-o sticla se introduce frunze de tarhon proaspat culese, se toarna otet din vin sau otet de mere, se lasa o saptamana la loc luminos. La nevoie cu acest otet de tarhon se pu comprese la incheieturile de la maini sau de la picioare.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web