Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Stirea care a facut inconjurul lumii! Senzorul realizat de o romanca poate depista in doar sase minute minute cancerul

in Evenimente

Șase minute sunt necesare senzorului descoperit de o româncă să depisteze celulele canceroase din sânge. Invenția a cules numeroase premii. Echipa cercetătoarei lucrează la un aparat care va putea fi vândut în farmacii. Cu ajutorul lui ne vom putea testa riscul de a dezvolta temuta maladie.

raluca-ioana-770x470

Se numește Raluca van Staden și este cea care a creat această invenție despre care se vorbește mult în ultima vreme. Senzorul este rezultatul a 12 ani de cercetare. Se compune din pasta de diamant si are mărimea unui bob de orez. Introdus în sângele prelevat de la pacient, arată într-un timp record (doar șase minute) daca persoana are cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată. Senzorul Ralucăi n-are valoare de diagnostic, ci doar îți atrage atenția asupra riscului de cancer. Sunt biomarkeri care apar si ca urmare a altor afecțiuni, de aceea doar medicul specialist poate pune un diagnostic clar.

Descoperirea Ralucăi si a soțului ei a fost recompensată cu premiul PROINVENT, trei medalii de aur si multe premii speciale. internaționale, la saloanele de la Geneva, Bruxelles si Moscova. De curând, Raluca van Staden a primit vestea că The Analyst o revistă de știință importantă – i-a acceptat publicarea unei lucrări. În Romania, lumea medicală a reacționat la invenția ei: unii au contestat-o, alții au ignorat-o si doar câțiva au aplaudat-o.

Senzorul creat, pe baza markerilor tumorali, detectează apariția celulelor canceroase înainte de a forma o tumoră. Alături de echipa sa, face studiile pre-clinice. A obținut de la oncologi 100 de probe de sânge ale unor pacienți cu cancer, pe care aparatul ar trebui să le confirme. Până acum un singur rezultat a ieșit fals pozitiv. Romania se afla pe primul loc in Europa privind incidenta cancerului de sân si in fiecare an 6.000 de paciente sunt diagnosticate, uneori prea târziu. Statistic, 70% dintre bolnavii de cancer ajung la spital in ultimele stadii ale bolii.
Aparatul Ralucai van Staden ar putea rezolva această problemă. Deja există în lucru unul în miniatură, de dimensiunea unui glucometru, pe baza căruia românii vor putea să-si verifice singuri, acasă, riscul de cancer.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate