Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Strada Franceză 13. Ofelinatul groazei

in Articole/Curiozitati/Evenimente

București. Strada Franceză numărul 13, Centrul Vechi de astăzi. Micul nostru Paris, pe străzile căruia se plimbau doamne elegante la braț cu domni ce purtau joben și își spuneau „bonjour mon chéri”, păstrează și azi o parte din frumusețea de atunci, dar și povești terifiante. Printre ele și povestea unui „monsieur” a cărui identitate nu s-a demonstrat încă, Stavrache Hagi Orman și care deținea o casă impozantă, cu obloane mari de lemn, în buricul Bucureștiului.

Legenda spune că bărbatul era de o răutate ieșită din comun și de un sadism de nedescris. El aduna copiii singuri, pe care îi găsea rătăcind pe străzi și le promitea îngrijire și un adăpost. Însă ajunși „acasă”, copiii erau închiși sub lacăt, privați de mâncare și apă, în timp ce Stavrache Hagi Orman se desfăta cu mâncăruri alese pe muzica țipetelor lor.

Bucureștiul de astăzi păstrează clădirile vechi cu obloane mari de lemn, însă în ruină, iar la parterul caselor sunt nenumărate localuri pentru divertismentul oamenilor. Vecinii spun că în ciuda gălăgiei permanente din zonă, uneori, în noapte se aud strigăte de voci ascuțite care spun „Vrem apă! Apă!”. Locul a rămas bântuit de 203 suflete de copii morți de inaniție. Însă cei mai mulți pun la îndoială legenda orfelinatului din strada Franceză, 13.
Jurnaliștii de ringincentrulvechi.ro susțin că au vorbit cu un actual locuitor al zonei, în vârstă de aproape 90 de ani și a cărui mărturisire demonstrează veridicitatea legendei.

„La numărul 13 a fost construit un orfelinat, dar acum s-a renovat. Au fost poveşti cu orfelinatul, dar nu le mai ştiu, că asta a fost demult. Ştiu doar că acolo erau aduşi copii de pe străzi care nu aveau familii şi erau coordonaţi de unul din neamul Stavrache. Familia care purta numele ăsta era răsfirată pe toată strada… eu vorbesc acum de ce se întâmpla pe vremea războiului, când această stradă se numea Carol, nu Franceză. Imediat după război nu s-a mai auzit nicio vorbă despre acel orfelinat. Parcă a dispărut totul într-o secundă… şi nici de neamul lui Stavrache Hagi nu s-a mai auzit.”

Despre Stavrache Hagi Orman și familia sa nu se cunosc alte detalii și dovezi ale existenței lor, mai mult decât atât, pe cât de românesc sună numele „Stravrache”, pe atât de neobișnuit este prenumele „Orman”, care provine lin limba turcă și înseamnă „pădure”. Singura legătură, la îndemână și aparență oarecum asemănătoare, este cu hangiul Stavrache, personajul din nuvela lui Caragiale, „În vreme de război”, publicată în anul 1898, adică cu mult înaintea războiului, perioadă în care martorul legendei dezvăluie că au avut loc ororile din orfelinat. Hangiul este întruchiparea lăcomiei, care pentru averea mult râvnită își dorește fratele mort și îl trimite la război, iar Stavrache Hagi, cel odios, este un om bogat, dar la fel de egoist, care își manifestă lăcomia prin prisma înfometării copiilor.

Poate fi o simplă coincidență, însă chiar din vremea Micului Paris, invadat de „bonjour”, se cunoșteau metode de marketing și cum altfel dacă nu renăscând personaje de poveste îmbogățite pe ici, colo cu detalii la auzul cărora „les madames”, își duceau mâna la gură spunând: „Oh mon Dieu!”.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate