Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Strategii de gestionare a relatiilor

in Psihologie

 

Majoritatea oamenilor isi iau avant si pornesc cu dreptul cand sunt la inceputul unei relatii (de munca sau de orice alt fel), dar se impiedica si-si pierd ritmul incercand sa pastreze relatiile pe termen lung. Nu trece mult timp si realitatea isi spune cuvantul: faza de luna de miere s-a incheiat oficial.

Adevarul este ca relatiile presupun efort- chiar si cele extraordinare, care par sa mearga de la sine. Ai auzit deja toate acestea, dar oare chiar intelegi despre ce e vorba?

Intretinerea unei relatii presupune timp, efort si pricepere, iar priceprea este inteligenta emotionala. Daca iti doresti o relatie de durata, care sa evolueze in timp sis a raspunda nevoilor tale si nevoilor celeilalte persoane, atunci competentele de inteligenta emotionala- gestionarea relatiilor- sunt ceea ce prescrie doctorul.

Din fericire, aceste competente de gestionare a relatiilor pot fi invatate si se alimenteaza de la celelate trei competente de inteligenta emotionala- constienta de sine, autocontrolul si constienta sociala. Iti folosesti competentele de constienta de sine pentru a-ti observa sntimentele si a aprecia daca nevoile iti sunt satisfacute. Iti folosesti competentele de autocontrol pentru a-ti exprima sentimentele si a actiona in conformitate cu acestea, in beneficiul legaturii. In cele din urma, iti folosesti competentele de contienta sociala pentru a intelege mai bine nevoile si sentimentele celeilalte persoane.

Pana la urma, nimeni nu este o insula; relatiile reprezinta o parte esentiala si bogata a vietii. Intrucat reprezinti jumatate din orice relatie, iti revine jumatate din raspunderea de a aprofunda aceste legaturi. Urmatoarele 17 strategii te vor ajuta sa lucrezi asupra aceea ce este esential pentru a face o relatie sa functioneze.

Strategii de gestionare a relatiilor

 1. Fii deschis si fii curios.
 2. Imbunatateste-ti stilul natural de comunicare.
 3. Evita sa transmit semnale derutante
 4. Aminteste-ti de lucrurile marunte care au un efect puternic.
 5. Accepta feedback-ul.
 6. Construieste-ti increderea.
 7. Adopta politica “usilor deshise”.
 8. Enerveaza-te cand iti propui.
 9. Nu evita inevitabilul.
 10. Valideaza sentimentele celeilalte persoane.
 11. Fii complementar cu emotiile sau cu starea celuilalt.
 12. Atunci cand iti pasa, arata ca iti pasa.
 13. Motiveaza-ti deciziile, nu le lua pur si simplu.
 14. Feedback-ul tau sa fie direct si constructive.
 15. Aliniaza-ti intentia cu impactul.
 16. Ofera o afirmatie- “solutie” in cursul unei conversatii incalcite.
 17. Gestioneaza o conversatie dificila.

In final, cand te implicit intr-o conversatie dificila, pregateste-te sa abordezi lucrurile in mod direct, nu fi defensive si ramai deschis, aplicand strategiile de mai sus. In loc sa pierzi teren in fata unei persoane, in cursul unei conversatii, este posibil ca ea sa devina un moment care va consolida relatia voastra in viitor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate