Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Strategii pentru schimbarea gandurilor de anxietate

in Psihologie

 

Pentru a-ti reduce timiditatea si anxietatea sociala la un nivel mai usor de gestionat, este important sa iti schimbi modul de a gandi referitor la interactiunile cu ceilalti si sa inveti sa fii mai putin preocupat de parerea lor despre tine. Asta nu inseamna ca parerea celorlalti nu este importanta. In mod sigur, cu totii ii judecam pe ceillati din cand in cand si, in anumite situatii, a face o impresie proasta poate avea consecinte grave.

Totusi, in cele mai multe cazuri, nu putem controla impresiile pe care le lasam celorlalti, iar noi, de obicei, nu suntem constienti de ceea ce gandesc ceilalti. Ipotezele despre ceea ce observa alte persoane si despre ceea ce ele considera atractiv sau neatractiv sunt adesea complet gresite. De asemenea, sa lasam o impresie proasta, are, de multe ori, consecinte mai putin grave decat credem.

Scopul este de a te ajuta sa incetezi sa mai presupui ca toate credintele tale de anxietate reale si de a incepe sa observi diverse situatii dintr-o perspectiva mai larga- avand in vedere nu doar propriile interpretari si credinte, dar si alte moduri posibile de a percepe situatiile sociale si de evolutie. Aminteste-ti, nu situatiile de care te temi iti declanseaza anxietatea, ci interpretarile date acestor situatii.

Ia in considerare convingeri alternative si examineaza dovezile

Decat sa consideri ca propriile credinte de anxietate reprezinta dovezi palpabile, ar fi mult mai de ajutor sa le cosideri niste presupuneri despre felul in care sunt lucrurile sis a verifici toate dovezile care le sprijina si care le infirma. Cand ai un gand de anxietate, iata cateva intrebri utile pe care ai putea sa til e adresezi:

  • Care sunt datele?
  • Exista date care sa imi sustine gandul de anxietate?
  • Datele care imi sustin gandul de anxietate sunt solide, sau ar putea sustine si un alt gand?
  • Care este imaginea de ansamblu?
  • Exista si alte moduri in care asputea privi aceasta situatie?
  • Am certitudinea ca presupunerea mea se va materializa?
  • Ce imi spune experienta anterioara despre probabilitatea ca gandurile mele sa se materializeze?
  • Au existat momente cand am avut ganduri de anxietate care nu s-au materializat?
  • Exista date sau statistici care ma pot ajuta sa decid daca presupunerea mea este probabil sa se materializeze?

Luand in cosiderare explicatii si interpretari alternative si permitandu-ti sa examinezi toate dovezile, s-ar putea sa afli ca certitudinea ta initiala nu este chia rata de “adevarata” percum parea , iar aceasta revelatie ar trebui sa contribuie la diminuarea nivelului tau de anxietate.

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate