Structura şi dispunerea botcelor

in Agronomie

Este de aşteptat ca albinele să nu accepte orice li se oferă în creştere ca înlocuitor pentru botcele lor naturale. Ar fi de presupus că substanţe străine albinelor şi forme mult diferite de ceea ce este natural să fie acceptate mai prost decât ceea ce este mai apropiat de natural. Reacţia albinelor nu este însă întotdeauna previzibilă.

Cum se comportă albinele faţă de materialul din care sunt confecţionate botcele? înainte se credea că ar trebui să fie numai ceară de albine — şi chiar aceea aleasă şi că nici n-ar fi indiferent dacă ceara provine din faguri noi sau vechi, din răzuirea crescăturilor sau din căpăcele. În literatura de specialitate nu lipsesc indicaţii în sensul că ar trebui folosită numai ceară curată, cât mai deschisă la culoare. Apicultorii francezi preferă ceara rezultată din capacele; în unele cercuri apicole germane este răspândită părerea că botcele ar trebui confecţionate din ceară virgină adică ceară din faguri clădiţi liber, în care nu a mai fost crescut puiet (ZANDER 1944). Pentru a verifica aceasta am confecţionat botce de aceeaşi mărime şi formă din ceară de ramă clăditoare şi din ceară de faguri vechi, fixându-le intercalate în aceeaşi ramă de creştere, în colonia doică (WEISS, 1967a).

În trei experienţe de acest fel acceptarea a fost perfect echilibrată. Ceara din faguri vechi — extrasă într-o presă de lemn cu şurub — era condiţionată bine printr-o a doua topire. Nu este exclus ca o ceară cu impurităţi sau conţinând substanţe străine să ducă la obţinerea altor rezultate. VUILLAUME (1957a) a observat diferenţe în acceptarea botcelor confecţionate din ceară de diferite provenienţe topită laolaltă cu bucăţi de faguri reformaţi. El crede că prezenţa propolisului în ceară îngreunează acceptarea.

Albinele primesc însă şi botce care nu sunt confecţionate din ceară de albine, ci din diferite alte substanţe — mai ales material plastic .” BOGNOCZKY (1967) a reuşit chiar să determine matca să depună ouă în botce confecţionate din material plastic. În botce din parafină şi câteva răşini artificiale, precum şi în celule de sticlă, VUILLAUM (1957) a obţinut o acceptare bună, cu condiţia ca în stup să nu fie: în acelaşi timp şi botce din ceară de albine. SMITH (1959) şi WAFA HANNA (1967) care au folosit botce din plastic pentru obţinerea lăptişorului nu au constatat nici o diferenţă de acceptare în comparaţie cu botcele de ceară, în schimb albinele nu primeau botce din ceară de trestie de zahăr. RAZMADZE (1976) nu a obţinut nici o acceptare cu botce din polietilenă.

Eu am introdus în ultimii ani, spre alegere, în colonii de creşteri, botce confecţionate din diferite materiale sintetice şi ceară. Albinele primeau botcele din polistirol şi plexiglas la fel de bine ca pe cele din ceară, în schimb refuzau botce din hostalen şi lupolen.

Materialul are deci importanţă. În cursul experienţelor am obţinut un rezultat secundar interesant: botcele artificiale fixate pe un suport nu erau acceptate de către albine. Introducând însa suportul înainte de fixarea cupelor pe leaţ în ceară lichidă în aşa fel încât şi faţa lui superioară să fie acoperită în ceară, acceptarea a fost bună. Evident, albinele nu se pot ţine prea bine pe un substrat neted şi neglijează îngrijirea.

Când suportul este acoperit cu un strat de ceară, sau dacă se folosesc botce artificiale fără suport, materialul este corespunzător şi deci nu există probleme. SMITH (1959) recomandă ca la folosirea repetată a botcelor artificiale să se introducă imediat după scoaterea lăptişorului o nouă larvă. Dacă resturile vechi de hrană apucă să se usuce acceptarea este proastă. Ar fi în acest caz mai bine ca înaintea unei noi folosiri rama de creşte să fie introdusă în apă şi predată albinelor spre curăţire.

Există însă şi o posibilitate mai simplă: cine are o creştere de găselniţă, la temperatura potrivită, în sticlă, obţine curăţirea impecabilă a botcelor în cursul câtorva zile. De altfel, botcele artificiale ar trebui  să fie atât de ieftine încât să poată fi aruncate după folosire.

botci

botci2

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.