Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Studiu: România este ţara europeană cu cea mai mare proporţie din populaţie care dă MITĂ

in Stiri online

România este ţara membră UE cu cea mai mare proporţie din populaţie care dă mită, în timp ce aproximativ jumătate dintre români consideră corupţia una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ţara lor, arată un sondaje realizat de organizaţia Transparency International.

Astfel 29% dintre familiile din România au declarat că au dat mită în ultimul an, în condiţiile în care, în majoritatea statelor din blocul comunitar, mai puţin de una din 20 de familii au recurs la această metodă. Faţă de nivelul înregistrat la sondajul din 2013, rata de dare de mită a crescut în ţara noastră.

Alături de România, cele mai corupte ţări europene sunt Ungaria şi Lituania. La polul opus, ţările cu cele mai mici rate de date de mită sunt Belgia, Franţa, Germania şi Olanda. Mai mult de jumătate dintre români cred că parlamentarii lor sunt foarte corupţi. Această proporţie creşte la peste trei sferturi (76%) în Republica Moldova şi scade la numai 6% în Germania.

De asemenea, 49% dintre români consider corupţia una dintre cele mai mari trei probleme cu care se confruntă ţara. În plus, 42% dintre ei spun că Guvernul nu se descurcă bine în lupta împotriva acestui flagel. De aceeaşi părere sunt 86% dintre ucraineni, însă numai 28% dintre elveţieni şi suedezi. La nivel mondial, 53% dintre oameni consider că guvernele lor nu fac treabă bună în lupta împotriva corupţiei în sectorul public.

De asemenea, unul din trei oameni cred că parlamentarii şi oficialii guvernamentali sunt cei mai corupţie. Mai mult, trei din cinci persoane intervievate sunt se părere că persoanele bogate au o influenţă prea mare asupra deciziilor Guvernului. Una din şase familii a dat mită în ultimul am, dar numai una din cinci persoane care au dat mită au sesizat autorităţile. Oamenii sunt descurajaţi şi de faptul că doi din cinci oameni care denunţă corupţia au de suferit, în timp ce 30% din populaţie se teme că va avea de suferit dacă se pronunţă împotriva acestui flagel.

Europa s-a confruntat în ultimii ani cu o creştere a popularităţii mişcărilor populiste şi naţionaliste – din Spania, în Marea Britanie şi Turcia, scrie Trasparency Internatioanl. Cauzele acestui fenomen sunt multiple şi complexe, dar una dintre cele mai importante este faptul că populaţia crede că instituţiile democratice tradiţionale – guvernele, partidele politice – nu reuşesc să îşi îndeplinească promisiunile şi nu sunt de încredere, explică ONG-ul, precizând că fenomenul corupţiei este unul dintre factorii care stau la baza acestei percepţii.

În România, studiul a fost realizat în perioada 2 februarie 2016-1 aprilie 2016, pe un eşantion de 1.512 persoane. Barometrul Global al Corupţiei este un sondaj de opinie ce masoară percepţia publicului larg asupra corupţiei şi experienţele oamenilor legate de acest fenomen.

646x404-10

Barometrul colectează opiniile publicului asupra celor mai corupte elemente ale sectorului public, asupra acelor aspecte ale vieţii (viaţa de famile, mediul de afaceri sau cel politic) cel mai afectate de coruptie, precum şi asupra acţiunilor întreprinse de guverne pentru a lupta împotriva corupţiei Sondarea opiniei publice este realizată de către Gallup International pentru Transparency International, ca parte a studiului “Voice of the People”.

Sursa: adevarul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate