Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

SUA și Rusia și-au dat mâna pentru pace în Siria

in Evenimente/Extern/Stiri online

După mai multe ore de așteptare de la încheierea unor negocieri care păreau să ducă la o nouă amânare, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american John Kerry au anunţat împreună, vineri noaptea, un acord între SUA și Rusia în privinţa Siriei.

Potrivit șefului diplomaţiei americane, citat de Reuters, cele două puteri speră că planul agreat va aduce pacea în Siria și va reduce suferinţele sirienilor. Kerry afirmă că SUA au făcut concesiuni ţinând cont de posibilitatea ca Rusia să îl convingă pe președintele sirian Bashar al-Assad să se așeze la masa negocierilor de pace.

Aranjamentul convenit de reprezentanţii Moscovei și ai Washingtonului ar putea rezista dacă atât guvernul de la Damasc, cât și opoziţia își îndeplinesc obligaţiile, a mai declarat secretarul de stat. În special, ar trebui ca forţele guvernamentale să nu mai desfășoare operaţiuni militare aeriene în anumite zone controlate de opoziţie. Încetarea utilizării butoaielor cu explozivi și a bombardamentelor oarbe ar putea modifica natura conflictului, susţine Kerry.

Mai mult, dacă violenţele scad în intensitate, Rusia și SUA ar putea colabora pentru a planifica lovituri militare strategice și precise împotriva grupării islamiste Frontul al-Nusra, pe care oficialul american a caracterizat-o drept „teroristă”.

Pentru moment, a anunţat John Kerry, Statele Unite și Rusia fac apel la toate părţile în conflict să se angajeze la o încetare a ostilităţilor începând de la apusul soarelui, în data de 12 septembrie. Astfel ar putea fi posibilă trimiterea de ajutoare umanitare în zone greu accesibile, inclusiv orașul Alep.

În acest scop, toate forţele militare ar trebui să se retragă de pe un drum de acces către Alep. Apoi, în termen de șapte zile, Rusia și SUA vor stabili un centru pentru un grup comun de implementare, în vederea luptei împotriva grupărilor Stat Islamic și al-Nusra. Forţele de opoziţie ar trebui să se distanţeze cât mai mult de aceste formaţiuni extremiste.

Întreg acordul ruso-american rămâne însă doar o simplă ocazie, până la implementarea sa efectivă, a subliniat secretarul de stat american.

La rândul său, ministrul rus de externe, citat de AFP, a recunoscut că nu poate garanta succesul noului plan. Acesta ar permite „implementarea unei coordonări eficiente a luptei antiteroriste, în special la Alep, și ar permite susţinerea armistiţiului. Toate acestea creează condiţiile pentru o revenire la procesul politic”, a spus Serghei Lavrov.

Șeful diplomaţiei ruse a explicat că în cadrul centrului comun, menţionat și de omologul său american, „militarii și reprezentanţii serviciilor secrete ruse și americane se vor ocupa de chestiunile practice: diferenţierea teroriștilor de opoziţia moderată”.
„Ne vom pune de acord asupra loviturilor împotriva teroriștilor realizate de forţele aeriene ruse și americane. Am căzut de acord asupra zonelor unde aceste lovituri vor fi coordonate”, a mai spus Serghei Lavrov.

sursa: ziaresireviste.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate