Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

SUA umilita de RUSIA: „Declanşăm bombardamentul într-o oră. Feriţi-vă din calea noastră!“

in Extern

Surprinsă de operaţiunea militară a Rusiei în Siria, administraţia Obama încearcă să recâştige iniţiativa diplomatică şi militară.

La Washington, liderii politici şi militari au fost luaţi prin surprindere, miercuri, nu atât de raidurile avioanelor ruseşti, cât de modul în care li s-a comunicat declanşarea operaţiunii. Miercuri dimineaţa, un general rus a intrat în ambasada americană de la Bagdad pentru a face un anunţ sec: „Declanşăm bombardamentul într-o oră. Feriţi-vă din calea noastră!“, scrie „Washington Post“.

Oficiali de vârf din departamentul Apărării al SUA au confirmat povestea înştiinţării date cu un preaviz de o oră, iar liderii americani caută acum o cale de a coordona mai bine mişcările celor două forţe aeriene care operează în teatrul de război din Siria.     Şi asta după ce, miercuri, secretarul de stat al SUA John Kerry şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au petrecut cea mai mare parte a zilei împreună, în spatele uşilor închise, pentru ca la final să declare în termeni laconici că oficliali militari ruşi şi americani se vor întâlni de urgenţă pentru a discuta despre operaţiuni reciproce în Siria, pentru a nu se întâmpla incidente, notează „The Washington Post“.

Aceasta şi pentru că atacurile par direcţionate în sensuri opuse. În vreme ce avioanele coaliţiei internaţionale ţintesc taberele ISIS, cele ale ruşilor par să lovească zonele aflate sub controlul opoziţiei din Siria, cu toate că Moscova dezminte.

Pentagonul, furios   Şeful Pentagonului, Ashton Carter, a afirmat că cel puţin o grupare luată în vizor de Rusia a fost antrenată de CIA. Mai mulţi oficiali de la Pentagon sunt frustraţi de faptul că SUA au permis Rusiei să aibă un cuvânt de spus în privinţa războiului din Siria  după ce  Statele Unite au cheltuit 3.870.000.000 de dolari, potrivit celor mai recente cifre ale  Pentagonului, şi au efectuat aproape 7.100 lovituri aeriene şi au antrenat în zadar luptători locali.

Risc de internaţionalizare a conflictului   I

ntervenţia militară a Rusiei în Siria poate genera o mulţime de consecinţe nedorite, apreciază experţii militari. Derularea evenimentelor poate duce la ciocniri accidentale între forţele miliare ruseşti şi cele ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA.

Ian Bremmer, analist al Eurasia Group, consideră că raidurile aeriene ale Rusiei sunt un gest provocator care arată şi o diminuare a influenţei americane în regiune, relatează Business Insider. Pentru moment, liderul de la Kremlin pare să fi obţinut un avantaj de moment în faţa forţelor occidentale. „Ruşii au impus o soluţie militară unilaterală pentru a se asigura că Assad rămâne la putere, ceea ce reprezinta un eşec public pentru politica asumată de SUA în privinţa Siriei.   Este cu siguranţă un punct obţinut de Putin, în condiţiile în care a reuşit să retragă şi problema crizei din Ucraina de pe agenda liderilor europeni şi de pe prima pagină a ziarelor“, subliniază Bremmer. În acelaşi timp, Rusia a creat şi condiţiile pefecte pentru extinderea acestui conflict, crede analistul geopolitic.

„O întărire a poziţiei lui Assad va duce la creşterea numărului de recruţi pentru Statul Islamic“, spune Bremen. Poate unor lideri occidentali ideea unei alianţe cu Assad pentru anihilarea ISIS ar părea logică, însă la Ankara, Riad şi alte centre sunnite, majoritare în regiune, este ceva de neconceput.

Citeste mai mult: adev.ro/nvjrht

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate