Subiect dezbatut la nivel mondial! „Zidul ţigănesc“ din Baia Mare

in Articole

Unul dintre cele mai dezbătute subiecte, pe plan naţional şi chiar internaţional, este construcţia „Zidului ţigănesc“ de pe strada Horea. Nu este român să nu fi auzit de povestea sa, care încă face furori. Sute de curioşi au venit la Baia Mare să vadă cu ochii lor dacă zidul de pe strada Horea este act discriminare pentru comunitatea romă sau nu.

Mai mult, povestea acestui zid a făcut şi ca CNCD să amendeze primarul băimărean. Gardul de pe strada Horea, înalt de peste un metru, a fost construit în anul 2011. Încă de pe atunci au apărut primele discuţii despre un posibil caz de discriminare a romilor, municipalitatea replicând că zidul a fost ridicat, de fapt, pentru protejarea copiilor. Construcţia lui a durat aproximativ două luni, iar costurile au fost acoperite din bugetul local. Subiectul a fost preluat şi în presa internaţională.

Primarul Catalin Chereches a explicat ca gardul pe care il va ridica este „intr-adevar tencuit, pentru ca nu pot sa-l fac din lemn sau din metal pentru ca lemnul o sa-l puna pe foc, metalul o sa-l vanda”. Nu este, insa, nici zid si nici gard, pentru ca nu imprejmuieste nimic, spune primarul. „Aceasta este doar o delimitare, nu se inchide nicaieri. Delimitam doar zona de locuit de zona de strada, de trafic. E o distanta de 5 metri intre bloc si strada care este intens circulata„, a declarat edilul.

Motivul ridicarii zidului este faptul ca pe strada „se intampla o multime de accidente, multe dintre ele chiar mortale: copii care se joaca in mijlocul drumului, copii care din incinta blocului ies direct in strada si sunt accidentati sau autoturisme care sunt lovite cu diverse obiecte„. „Ca sa nu mai existe aceasta chestiune tolerata de mai mult de 10 ani, am decis sa facem, la solicitarea oamenilor, aceasta delimitare„, a precizat acesta.

Primarul a subliniat ca oamenii care locuiesc in cele doua blocuri au venit la primarie si au cerut asa ceva. Iar dovada stau „solicitarile lor de-a lungul timpului si fisele de audienta„. Mai mult decat atat, cele doua blocuri sunt proprietatea primariei Baia Mare. „Deci, intr-un fel, avem tot dreptul sa ne protejam imobilul si terenul„, sustine primarul.

Printre schimbarile pe care primaria le pregateste locuitorilor celor doua blocuri se numara si infiintarea unui „mic post de politie” si montarea de camere video. „Asta pentru ca acolo resturile menajere se arunca direct de la etaj in curte. Am montat doua containere de mari dimensiuni, nimeni nu se atinge de ele, sunt goale de doua saptamani„, a declarat Chereches, precizand ca in cele doua blocuri locuiesc aproximativ 200 de familii.

Vreau sa vedem exact cine respecta normele de curatenie si igiena si cine nu respecta. Cine nu respecta, trebuie sa plece. Comunitatea nu are nicio datorie sa tolereze astfel de derapaje comportamentale„, a anuntat primarul. „Putem sa luam aceasta decizie in baza faptului ca noi suntem proprietari acolo si nu trebuie sa dam nimanui gratuit nimic si nu trebuie sa lasam pe cineva sa distruga bunurile comunitatii. Este chiar o obligatie, de fapt. Daca va arunca o singura data, dam amenda, daca va arunca in mod repetat, pleaca din acel bloc„, sustine Chereches.

Primarul sustine ca nu este problema primariei unde pleaca acesti oameni. „Eu am venit la primaria municipiului Baia Mare sa impun ordinea si curatenia in acest oras, nu sa las aceeasi debandada care a fost tolerata in diverse zone ale orasului„, a subliniat acesta. Chereches a precizat ca intreaga „comunitate aplauda aceasta initiativa„.

Autorizatia de Construire: Zidul de 40.000 de lei are o inaltime de 1.80 m si o lungime de 89 m

Catalin Chereches, primarul din Baia-Mare, a pictat zidul inalt de trei metri pe care l-a construit in 2011 pentru a separa doua blocuri locuite in mare parte de romi de restul comunitatii. Edilul spune ca in acest fel zidul a fost „transformat intr-o opera de arta” – picturile fiind realizate de studentii de la Universitatea de Arta si Design din Cluj – iar zidul nu va mai putea fi demolat fara avizul Ministerului Culturii. Mai mult, primarul spune ca zidul va atrage turisti. Reamintim ca pentru acest zid, Chereches a primit de la CNCD o amenda de 6000 lei si recomandarea de a demola zidul, potrivit informatiilor aparute in presa.

„Am facut o invitatie studentilor de la Universitatea de Arta si Design din Cluj pentru a da o alta fata acestui gard pe care l-am construit acum trei ani pentru a-i proteja pe cei care locuiesc aici, pe strada Horea, blocurile 46 A si B. Au fost gandite, de luni incepand, imediat dupa alegerile prezidentiale, cateva personaje care au fost plasate pe acest gard. Este o chestiune care tine si de subtilitatea celor care privesc aceasta lucrare de arta. Din acest moment nu mai putem vorbi despre un gard sau un zid, ci despre o opera de arta care intra sub incidenta drepturilor de autor. Asadar, acest gard nu va mai putea fi demolat fara avizul Ministerului Culturii, necesar pentru a demola sau a distruge o opera de arta… Cred ca in acest moment putem vorbi de un obiectiv turistic, despre un loc de pelerinaj, un loc unde putem sa aducem turisti ca sa vada ca nu am facut lucruri rele, ci un lucru bun si frumos. Nu poate vorbi nimeni despre un zid de beton, ci despre o opera de arta. In rest, avem porci, avem caracatite, scafandri, elefanti, pesti, broaste testoase… in functie de societatea in care traim”, a postat primarul orasului Baia-Mare, Catalin Chereches, pe Facebook.

Gardul construit în urmă cu cinci ani, împrejmuieşte două blocuri cu locuinţe sociale în care locuiesc majoritatea persoane de etnie romă. Construcţia gardului a fost blamată şi de reprezentanţii unor organizaţii de apărare a drepturilor romilor, însă locuitorii blocurilor Horea 46A şi 46B spun cu totul altceva. Aceştia arată că acum se simt mult mai în siguranţă şi că niciodată nu s-au simţit discriminaţi. În ceea ce priveşte părerile diferitelor persoane implicate în povestea zidului, romii spun că nimeni nu i-a întrebat niciodată ce părere au ei despre gardul de beton, ci doar că mulţi au venit să facă poze şi au plecat. „O făcut foarte bine că l-au zidit. Mergeau foarte mulţi copii în drum, dădeau cu pietre în maşini. O gândit bine ce-au făcut. Nu ne simtim discriminaţi. E foarte bine că l-au pus“, a spus Maria Lăcătuş, mamă a trei copii.

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.