Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Supă de carne

in Sanatate

Supa_cu_carne_de_pui_si_taitei_subtiri

1 kg carne de vită sau o găină, 5 l apă, 2-3 morcovi, 1 păstârnac, 1 rădăcină ţelină, 2 cepe, sare.

Carnea se pune la fiert la foc mic, într-o oală. Când începe să dea în clocot, se ia spuma şi se toarnă o lingură de apă rece, şi se va mai ridica un rând de spumă la suprafaţă care va fi înlăturată şi aceasta. Se mai repetă încă o dată operaţia. Când supa nu mai are nici un pic de spumă deasupra se adaugă sare şi se pune zarzavatul curăţat şi spălat. După ce se adaugă toate acestea se acoperă oala să nu scadă prea mult şi se lasă să fiarbă neântrerupt până ce carnea îşi lasă tot sucul (aprox. 3 ore). Când este gata se strecoară şi după aceea i se adaugă garnitura cu care dorim să o servim la masă (găluşte, tăieţei, zdrenţe de ou, etc.).

Supă de fasole verde
300 g de fasole verde, 2 morcovi, 5 cartofi, 1 ceapa, 3-4 roşii decojite, sare, verdeaţă, smântână

Punem la fiert apa în care adăugăm ceapa tocată fin, apoi fasolea curăţată, spălată şi tăiată bucăţi. După cca. 10 min. de fierbere adăugăm şi cartofii curăţaţi, tăiaţi cuburi şi morcovii raşi pe răzătoarea mare sau tăiaţi cubuleţe. Când supa este aproape gata, punem şi roşiile decojite tăiate mărunt şi lăsăm să mai dea 2-3 clocote. Se sărează după gust şi se serveşte cu smântână şi verdeaţă.

Supă de roşii
1 kg roşii, 1 ceapă, 2 morcovi, o ţelină, o legătură de pătrunjel, 2 cartofi, 2 ardei graşi, 1 lingură de orez, 50 g ulei.

Se curăţă toate legumele, se spală bine, se taie bucăţi şi se pun la fiert în 2 l de apă cu puţină sare. Roşiile se fierb separat şi apoi se pasează. Când legumele s-au fiert, se scot din supă şi se adaugă sucul de roşii şi orezul fiert separat şi se lasă să fiarbă. Legumele se pasează şi se pot servi la friptură. La sfârşit se adaugă uleiul. Se poate servi caldă sau rece.

Supă de zarzavat ţărănească
3 l apă, 1-2 morcovi, 2 fire de praz, 3 cartofi, o ţelină mică, 1 lingură unt, sare, 1 ou, 100 g smântână

Se taie morcovul şi prazul fideluţă şi se înăbuşe într-o cratiţă cu o lingură de ulei. Cartofii şi ţelina se fierb apoi se pasează şi se pune la fiert împreună cu zarzavatul înăbuşit. Se potriveşte de sare şi se fierbe până ce este gata adăugând la sfârşit un ou bătut şi smântâna înaite de a opri focul.

Ciorbă de cartofi cu borş
1/2 kg de cartofi, 2 cepe , 2-3 morcovi, 2-3 buc. păstârnac, 1/2 l de borş , verdeaţă, sare, piper.

Se curăţă morcovii, pătrunjelul şi ceapa, apoi se spală. Se taie ceapa mărunt şi se pune la înăbuşit într-un vas cu uleiul încins până se înmoaie. Se adaugă morcovii şi pătrunjeii tăiaţi cubuleţe sau daţi pe răzătoare şi se lasă să se mai înăbuşe încă 15 min, după care se stinge cu 2-3 l de apă caldă. Se adaugă cartofii tăiaţi cuburi mici, sare, piper boabe şi se mai lasă să fiarbă până sunt gata cartofii. Se adaugă borşul , se lasă să mai dea în câteva clocote, se adaugă sare iar la sfârşit verdeaţa tocată mărunt.

Ciorbă ţărănească de zarzavat
1 kg roşii, 4 morcovi, 3 rădăcini de păstârnac, 2-3 frunze de ţelină, 250 g de fasole verde, un ardei gras, 1 kg de cartofi, sare.

Se curăţă şi se spală morcovii şi se dau pe răzătoare. Se toacă pătrunjelul iar cartofii se taie cuburi. Ţelina se toacă mărunt ardeii se taie cubuleţe iar fasolea verde se alege, se rupe în două şi se spală. Se pun la fiert în 3 l de apă, ceapa, ţelina, ardeii, morcovii şi păstârnacul. Când dă în clocot se adaugă fasolea verde şi se lasă iar până dă în clocot şi apoi se pun cartofii. După vreo 5 min. se pun roşiile tocate. Se mai lasă la fiert vreo 15-30 min. Se adaugă sare şi se serveşte cu pătrunjel verde tocat şi smântână.

Ciorbă de fasole verde
1 kg fasole verde sau galbenă, 2 morcovi, 2 rădăcini de păstârnac , un ardei , 500 g roşii, sare, smântână, pătrunjel verde.

Morcovii şi păstârnacul se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoare, ardeiul şi roşiile se toacă. Se pun în oală cu o lingură de ulei şi se călesc puţin. Se adaugă apă şi se pune la fiert. Până dă în clocot, se alege fasolea, se curăţă, se rupe bucăţi şi se spală. Dacă este congelată, aceste operaţiuni nu mai trebuie făcute, fiindcă fasolea este pregătită. Când zarzavatul a început să clocotească, se pune şi fasolea la fiert şi se lasă să fiarbă cam o jumătate de oră. Se acreşte cu bulion sau cu oţet. Se serveşte cu smântână şi cu pătrunjel verde tocat mărunt.

Ciorbă de perişoare
1 kg carne de porc, 100 g de orez, pătrunjel, 1-2 ardei, o ceapă , 2 ouă, 3 morcovi, 3 rădăcini de pătrunjel, sare, piper, suc de roşii.

Carnea se toacă şi se adaugă ceapa tăiată mărunt, orezul se spală bine şi se curăţă de neghină se adaugă ouăle, verdeaţă, sare şi piperul. Se amestecă bine compoziţia. Cu mâna udă, se formează perişoare care se tăvălesc prin făină. Se pun în oală ardeii, morcovii şi rădăcinile de pătrunjel curăţaţi, spălaţi şi tocaţi. Se adaugă apă şi se lasă zarzavatul să fiarbă. Când apa a început să clocotească, se pun perişoarele şi se fierb 30 min. Se adaugă suc de roşii, se mai dă un clocot şi servim cu pătrunjel verde tocat.

Ciorbă de miel
Capul mielului, coastele, 3-4 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, 2 cepe, o ţelină, un păstârnac, 100 g orez, 4-5 fire de leuştean , 1 l borş, 1 ou , smântână, sare, pătrunjel verde tocat.

Oasele se spală bine şi se pun la fiert în apă rece cu puţină sare. Zarzavatul se curăţă, se spală şi se toacă. Când ciorba a început să clocotească, se pune zarzavatul şi se lasă 30 min. la fiert. Se scot capul şi coastele şi se dezosează. Creierul se taie în cubuleţe. Se pune carnea înapoi în ciorbă şi se adaugă orezul curăţat şi spălat. Se fierbe borşul separat şi se ia spuma, se adaugă în ciorbă se mai lasă la fiert 10 min, după care se toacă leuşteanul şi se adaugă la ciorbă. Se adaugă sarea, un clocot. Se stinge focul şi se lasă 5 min, după care se bate oul într-o farfurie şi se pune zeama din ciorbă peste el amestecând continuu. Când am umplut farfuria, adăugăm conţinutul acesteia la ciorbă amestecând. Se serveşte cu smântână şi cu pătrunjel verde tocat pe deasupra.

Ciorbă de burtă
3-4 l de apă, 1 kg burtă, 1os de vacă, zarzavat, piper boabe, 50 g oţet, 2 gălbenuşuri de ou, 1ceapă, 2-3 foii de dafin, sare.

Se spală burta în mai multe ape se curăţă bine frecând cu sare grunjoasă până ce rămâne albă. Se pune la fiert împreună cu osul de vacă care a fost spălat înainte, împreună cu morcovul, pătrunjelul şi ceapa tăiată în patru după ce a fost curăţată şi spălată înainte, foi de dafin şi boabe de piper. Se lasă să fiarbă bine la foc mic, după care se scoate burta şi se taie fideluţă, se dezosează carnea de pe os. Se strecoară zeama în care a fiert carnea într-o oală în care se adaugă burta şi carnea şi se mai dă în câteva clocote. Se bat gălbenuşurile împreună cu 2 linguri de oţet şi încet cu zeama din oală. Se adaugă sare şi oţetul rămas şi se ia de pe foc.

Ciorbă de pui
2 l apă, 1 pui mare, 1 morcov, 1 păstârnac, 1ceapă, verdeaţă, roşii, sare, 1 ou, 2-3 linguri smântână, 1lingură orez.

Se pune ceapa la fiert cu apă rece. După ce dă în clocot, se adaugă zarzavatul tăiat subţire, puţin orez şi o parte din verdeaţă. Se lasă până ce fierbe pe jumătate şi se adaugă puiul tăiat bucăţi, sarea şi o parte din roşii. În ultimul moment se mai adaugă restul de roşii şi verdeaţa tocată mărunt. Se poate acri cu zeama de lămâie, cu prune verzi, sau corcoduşe verzi. Se drege cu ou şi smântână.

Ciorbă de fasole boabe ardelenească
3 l apă, 300 g fasole albă, 3- 4 cartofi medii, 2 morcovi, 2 cepe, 1 ţelină, sare, 1 ardei iute, 1 legătură leuştean, 1 legătură mărar, 300g ciolan afumat, 3 roşii coapte bine (sau roşii în bulion), 1 ardei gras, 100g smântână.

Se pune la fiert fasolea şi se schimbă apa la ea de 2-3 ori. Separat se pune la fiert ciolanul afumat, luând din când în când spuma cu o spumieră. Se curăţă cartofii şi se taie cubuleţe, morcovii şi ţelina se dau pe răzătoare iar roşiile, ceapa, ardeiul gras şi ardeiul iute se toacă mărunt şi se pun la fiert peste ciolan după ce i sa luat spuma şi este aproape fiert. Când sunt fierte legumele se adaugă şi fasolea fiartă. Se mai lasă să dea în câteva clocote, se stinge focul şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Se serveşte cu smântână.

Ciorbă de varză
O varză potrivită, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, mărar, cimbru, zeamă de varză (pentru acrit) sau bulion, 500g afumătură, sare.

Zarzavatul se curaţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se pune la foc împreună cu afumătura spălată bine. Până ce acestea dau în clocot, se taie varza fideluţă şi se freacă cu puţină sare. Se lasă să stea puţin, apoi se stoarce de zeamă. Când conţinutul oalei a început să clocotească, adăugăm varza, mărarul şi cimbrul. Se lasă la fiert o jumătate de oră, după care se acreşte cu zeamă de varză sau bulion şi se lasă să mai dea un clocot, după care se stinge focul. Se serveşte cu smântână.

Supă de mazăre verde
500g mazăre verde boabe, o ceapă, o legătură de morcovi noi, 50g unt, paste făinoase, verdeaţă, sare.
Se taie mărunt ceapa şi se înăbuşă în unt împreună cu morcovii tăiaţi mărunt. Când s-au călit, se sting cu apa necesară pentru supă. Se adaugă mazărea şi se lasă să fiarbă până se înmoaie. Se potriveşte de sare după care se adaugă pastele făinoase pentru supă şi se mai lasă să fiarbă încă 10 min. Se serveşte cu verdeaţă pe deasupra.

Ciorbă de fasole boabe cu ciolan afumat
400g fasole boabe, o ceapă, 2 morcovi, 2 rădăcini pătrunjel, 2 foi dafin, 300g ciolan afumat, bulion după gust, sare, verdeaţă.
Fasolea se alege şi se pune la înmuiat cu o seară înainte. A doua zi se schimbă apa şi se pune la fiert, cu sare. După primul clocot, se înlocuieşte apa cu alta, clocotită. Între timp se curăţă zarzavatul, se spală, se taie bucăţele şi se pune la fiert cu ciolanul bine spălat şi cu foile de dafin. Când fasolea este aproape fiartă, se scurge de apă şi se pune deoparte. Se lasă la foc oala cu ciolanul până ce acesta este fiert, apoi se adaugă fasolea, se pune bulionul, se gustă de sare, mai lăsăm să dea un clocot şi stingem focul. Carnea de pe ciolan se taie bucăţele şi se pune în ciorbă. Se serveşte cu verdeaţă şi (cine doreşte) smântână.

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web