Tabula Traiana, un monument roman în apropiere de Cazanele Mici care merita vizitat

in Turism

Pe malul sârbesc, în apropiere de Cazanele Mici, se găseşte de aproximativ 2.000 de ani o placă memorială antică numită Tabula Traiana. Placa este fixată în piatră şi pe ea sunt reprezentaţi doi delfini plutind şi un vultur pe cer. Figurinele şi ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatră.

Tabula Traiana este unul dintre monumentele foarte bine conservate în zona Defileului Regiunii Porţilor de Fier, un monument care evocă pe de o parte victoria Împăratului Traian în urma războaielor cu dacii, iar pe de altă parte un efort considerabil de a realiza în stânca din zona Porţilor de Fier un drum pentru ca armata romană să poată ajunge în zona Daciei, înainte de primul război, în anul 101. Este singura din cele 10 de acest gen care au fost realizate în epocă și care s-au păstrat până în zilele noastre. Cercetătorii susțin că o parte din aceste tabule s-au mai păstrat până în secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea scrie turismistoric.ro

38382772-650x488

Tabula a fost descoperită în anul 1961, atunci când autorităţile de la acea vreme au luat decizia ca întreaga zonă să fie cercetată din punct de vedere arheologic atât în România, cât şi în Serbia, dat fiind faptul că se intenţiona începerea lucrărilor la hidrocentrala Porţile de Fier I şi se ştia faptul că o serie de vestigii urmau să fie acoperite de apele Dunării.

Înaintea construcţiei barajului Porţile de Fier I, acest monument a fost mutat de la locul de origine și pentru a putea fi salvat a fost ridicat la o înălţime de aproape 30 de metri, pe amplasamentul actual. Tabula are o lungime de 4 m şi 1,75 m înălţime. Cu siguranță o replică a acestei tabule s-a aflat şi pe malul românesc.

În traducere, textul Tabulei sună astfel : ” Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem investit cu puterea de tribun a IV a oara, părinte al patriei, consul a III a oara, spărgând munţii a durat drum de-a lungul fluviului” .

Monumentul poate fi zărit și de pe drumul național 57 care face legătura dintre Orșova și Moldova Veche, însă pentru al vedea mai bine o mică călătorie pe Dunăre nu ar strica: fie că o faceți cu plecare de pe malul românesc, fie de pe malul sârbesc al fluviului

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.